Taloyhtiöille tietoa sähköautoilusta

tietoa sähköautoilusta

Tänä vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä noin 40 prosenttia on ladattavia ajoneuvoja. Sähköautot kiinnostavat suomalaisia, mutta auton ominaisuuksiin, käyttöön ja lataukseen liittyy myös epäluuloja ja jopa vääriä tietoja.

Äskettäin avattu Sähköautoillen.fi-tietopaketti tarjoaa taloyhtiöille asiantuntijatietoa sähköautoilusta kansantajuisesti. Sivustolla on tietoa muun muassa sähköautojen latauspisteiden hankinnasta ja toteutuksesta.

Sähköinen liikenne ry:n aloitteesta viime talvena käynnistynyt Arjen älykäs sähköautoilu -hanke on koonnut sähkö- ja autoalan toimijoiden osaamisen yhteen pakettiin. Sähköautoiluun liittyvät moninaiset tietotarpeet liittyvät auton hankintaan, käyttämiseen ja lataamiseen kotona, taloyhtiössä, työpaikalla ja tien päällä.

Ympäristönäkökulma ja energiatehokkuus kiinnostavat

Arjen sähköautoiluun liittyvien aiheiden lisäksi päästöt ja kierrätettävyys herättävät kysymyksiä. Sivustolle koottiin tietoa valmistuksen ja materiaalien ilmastovaikutuksista sekä käytön päästöistä.

Suomessa tyypillisesti myytävän pienen keskikokoluokan auton elinkaaripäästöt ovat alhaisimmat sähkökäyttöisenä, vaikka sähköauton tuotannossa syntyy polttomoottoriautoa enemmän päästöjä. Sähköautoilun energiatehokkuuteen, päästöihin ja myös ajokustannuksiin vaikuttavat ajotapa sekä lataukseen käytettävän sähkön alkuperä.

– Kestävillä energiamuodoilla tuotettu sähkö ja taloudellinen ajotapa säästävät rahaa ja pienentävät autoilun päästöjä, muistuttaa johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Arjen älykäs sähköautoilu -hankkeen päärahoittajana on Sähköturvallisuuden ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, ja hankkeessa on mukana kaikkiaan 32 asiantuntijaorganisaatiota. Sähköautoillen.fi-verkkosivusto julkaistaan osana Motivan kestävän kehityksen verkkopalvelua.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

lämpöpumppu

1.11.2022

Lämpöpumppu korvasi kaukolämmön

Runosmäen aluelämpöverkolla oli kattiloiden ikääntyessä edessä päätös tulevaisuuden energianlähteestä. Asukkaat halusivat säilyttää itsenäisyytensä, joten ratkaisuksi keksittiin iso lämpöpumppu, joka ottaa energiaa ulkoilmasta.

1.12.2022

Taloyhtiöille lisää vastuuta palovaroittimista

Eduskunnan käsittelyssä oleva pelastuslaki on siirtämässä taloyhtiöille entistä enemmän vastuuta asuntojen paloturvallisuudesta. Pelastuslain muutosesitys tarkoittaisi sitä, että taloyhtiö olisi vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti