Taloyhtiöiden rahoitus tulee varmistaa

Suomalaisiin tavanomaisiin asunto-osakeyhtiöihin toteutetaan vuosittain noin kolmen miljardin euron arvosta korjauksia. Korjaukset varmistavat rakennusten teknisen kunnon tulevaisuudessa sekä esimerkiksi merkittävien energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen. Kiinteistöliitto pitää välttämättömyytenä, että taloyhtiöt saavat edelleen pankeilta rajoitusta korjauksiinsa.

Lainarahoituksen kiristyminen aiheuttaa uusia vaatimuksia taloyhtiöiden korjaussuunnitteluun. Korjaustarpeet on tärkeää tiedostaa jo useita vuosia ennen remonttiin ryhtymistä, ja myös rahoitus on hyvä nostaa keskusteluun jo hankkeiden ensimmäisissä suunnitteluissa. Hankesuunnitelman tekemisen jälkeen on jo myöhäistä miettiä rahoitusta, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Lainojen saamisen vaikeutuminen asettaa vaatimuksia myös isännöitsijöille, joiden varassa taloyhtiöiden lainaneuvottelut usein ovat. Isännöitsijän on huomioitava rahoitusta pohdittaessa esimerkiksi varautuminen taloyhtiön mahdollisuuksiin kerätä osakkailta korjausrahoitusta jo ennakkoon. Isännöitsijöiden ja taloyhtiöiden hallitusten tulee ottaa yhdessä rahoitus osaksi yhtiön taloudellista suunnittelua ja nostaa osakkaiden tietoisuutta siitä, ettei lainarahoituksen saaminen korjaushankkeisiin ole enää itsestään selvää. Taloyhtiön dokumenttien on myös oltava sellaisia, että pankit näkevät niistä taloyhtiön taloustilanteen ja näkymät selvästi. Myös uusissa taloyhtiöissä on tehtävä huolellista vastikeseurantaa alusta lähtien ja puututtava vastikerästeihin välittömästi, Kero sanoo.

Taloyhtiöiden taloustilanne ei ole kokonaisuudessaan muuttunut äkillisesti, joten pankkien tiukentuneet rahoituskäytännöt ovat aiheuttaneet taloyhtiöissä hämmennystä. Taloyhtiöt toivovatkin rahoituslaitoksilta selkeitä linjauksia siitä, millaista tietoa taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden tulee tarjota pankeille lainapäätösten tueksi, sanoo Jukka Kero Kiinteistöliiton tiedotteessa.

Lue tiedote.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

15.4.2020

Taloyhtiöiden rahoitus kuntoon

Taloyhtiöiden rahoitus ja korjaushankkeiden lainansaantihaasteet ovat nousseet isoksi keskustelunaiheeksi. Haasteita on ollut pienten yhtiöiden ohella suurten kasvavien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa yhtiöissä, mutta myös isojen kaupunkien lähiöissä ja isojen sijoittajaosuuksien taloyhtiöissä. Lainaneuvottelut ovat yllättävänkin usein päättyneet ilman lainatarjouksia.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti