Taloyhtiöiden päättäjät: korjauskulut suurin taloudellinen riski

Taloyhtiöistä 60% näkee korjaustarpeet ja korjaamisen kustannukset yhtiönsä suurimpina taloudellisina riskeinä. Tulokset käyvät ilmi Kiinteistöliiton Turvallinen taloyhtiö -kiertueen yhteydessä teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastasi 1700 taloyhtiön edustajaa.

Esimerkiksi verotuksen vaikutukset ja osakkaiden taloudellisen aseman muodostamat riskit nähtiin huomattavasti harvemmin. Kuitenkin esimerkiksi kaupunkikohtaisen verotuksen näki riskinä neljäsosa taloyhtiöiden edustajista.

”Suunnitelmallisuus auttaa taloudellisten riskien hallinnassa”, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero toteaa. Riskien tunnistaminen auttaa varautumaan niihin ja pehmentää niiden vaikutusta taloyhtiön talouteen ja osakkaiden kukkarolle.

Taloyhtiön hallituksella suuri vastuu osakkaiden varoista

Monen suomalaisen varallisuudesta suurin osa on kiinni omassa asunnossa. Taloyhtiön hallituksella onkin suuri vastuu koko talon osakkaiden varojen hallinnasta. Hallitus on vastuussa siitä, että yhtiön kirjanpito ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Hallitus ei kuitenkaan toimi yksin. Isännöitsijällä on suuri rooli taloustoimien toimeenpanossa ja talousarvion toteuttamisessa. Tilintarkastaja ja/tai toiminnantarkastaja ovat tärkeässä roolissa varmistamassa, että taloudenpito sujuu lakia ja yhtiöjärjestystä noudattaen sekä taloyhtiön toimielinten päätösten mukaisesti.

”Hallituksen tärkein tehtävä on olla valppaana: hallituksen kuuluu seurata ja valvoa yhtiön taloudenpitoa, vaikka isännöitsijä tai kirjanpitäjä hoitaisikin käytännön kirjanpidon, seuraisi vastikkeiden maksamista ja hoitaisi maksuliikenteen”, Jukka Kero kertoo.

Korjaushankkeiden taloudellisten riskien välttämiseksi suunnittelua on tehtävä myös useita vuosia eteenpäin.

”Vuosittaisen talousarvion sekä tilinpäätöksen lisäksi pitkän aikavälin suunnittelu on erittäin tärkeää. Näin pystytään ennakoimaan esimerkiksi korjaustarpeesta tai rahoitusehtojen muutoksista aiheutuvia kuluja hallitusti”, Kero korostaa.

Kiinnostaako kuulla lisää?

Tule mukaan Turvallinen taloyhtiö -kiertueen tapahtumiin! Kiertueella opit asiantuntijoiden kattavan koulutuksen taloyhtiön turvallisuuteen. Aiheina on taloudellisen turvallisuuden lisäksi muun muassa pelastussuunnitelmiin, paloturvallisuuteen ja tekniseen turvallisuuteen liittyviä teemoja.

Seuraava kiertuetapahtuma Jyväskylässä keskiviikkona 2.11.

Ammattilaisiltapäivän ohjelma

Koulutusillan ohjelma

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.5.2017

Riskien hallinta on hyvää kiinteistönhoitoa

Riskienhallinnalla taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä takaavat taloyhtiön arvon säilymisen ja varmistavat, ettei osakkaiden niskaan kaadu yllättäviä maksuja. Riskienhallinta on osa taloyhtiön hallinnosta vastaavien eli hallituksen ja isännöitsijän arkista työtä osakkaiden ja yhtiön hyväksi. Riskien ennakointi, minimointi ja hallinta erilaisissa tilanteissa on aina vastuullisen hallituksen asialistalla.

15.4.2020

Taloyhtiöiden rahoitus kuntoon

Taloyhtiöiden rahoitus ja korjaushankkeiden lainansaantihaasteet ovat nousseet isoksi keskustelunaiheeksi. Haasteita on ollut pienten yhtiöiden ohella suurten kasvavien kaupunkien ulkopuolella sijaitsevissa yhtiöissä, mutta myös isojen kaupunkien lähiöissä ja isojen sijoittajaosuuksien taloyhtiöissä. Lainaneuvottelut ovat yllättävänkin usein päättyneet ilman lainatarjouksia.

17.4.2015

Keinot korjausvelan hoitamiseen puhuttavat

Suomen suurin isännöintialan yritys Realia Isännöinti järjesti 15.4.2015 Helsingin Messukeskuksessa Taloyhtiö 2015 -jatkot. Taloyhtiöiden päättäjille suunnatussa tapahtumassa keskusteltiin muun muassa kasvavasta korjausvelasta, taloyhtiöiden arvon kasvattamisesta sekä muuttuneen lainsäädännön vaikutuksesta hallitusten tehtäviin. Jatkojen pääohjelmanumerona oli paneelikeskustelu, jossa omia näkemyksiään taloyhtiöasumisesta jakoivat eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, Caverion Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jarno Hacklin, Nordea Suomi Oyj:n pääkaupunkiseudun taloyhtiörahoituksen […]

23.1.2019

Onko taloyhtiösi vakuutettu järkevästi?

Vakuutusmeklari huolehtii siitä, että taloyhtiön vakuutusturva on kunnossa. 70 prosenttia kaikista vakuutukseen ilmoitettavista vahingoista on vuotovahinkoja, kertoo palvelujohtaja Jani Korhonen Howden Finland Oy:stä. Mitä vakuutusmeklari tekee?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti