Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

korjausrakentaminen

Asunnon omistajat korjasivat asuntojaan ja asuinrakennuksiaan viime vuonna 5,1 miljardilla eurolla, kertoo Tilastokeskus. Korjauksiin käytetty rahamäärä nousi 9,5 prosenttia edellisvuodesta.

Asunto-osakeyhtiöiden korjauksiin käytettiin yhteensä 2,3 miljardia euroa. Kerrostaloyhtiöiden korjauksiin kului 1,8 miljardia euroa ja rivitaloyhtiöiden korjauksiin 570 miljoonaa euroa. Kerrostaloyhtiöiden korjauksista eniten rahaa kului talotekniikan korjauksiin ja rivitaloyhtiöillä ulkopintojen ja rakenteiden korjauksiin.

Asunto-osakeyhtiöiltä kysyttiin myös suurista remonteista, jotka on suunniteltu tehtäväksi seuraavien kymmenen vuoden aikana. Kattoremontti oli suunnitteilla 17 prosentilla kysymykseen vastanneista asunto-osakeyhtiöistä. Piha-alueen remonttia suunnitteli 16 prosenttia taloyhtiöistä.

Julkisivu- tai käyttövesijärjestelmäremontti oli suunnitteilla 15 prosentilla, lämmitysjärjestelmän uusiminen noin 12 prosentilla ja viemäröintijärjestelmäremontti 11 prosentilla vastanneista yhtiöistä.

Kerrostalojen hoitovastikkeet nousivat viime vuonna

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna keskimäärin 4,80 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia. Kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 5,38 euroa ja rivitaloissa 4,02 euroa neliöltä.

Kerrostaloyhtiöiden hoitokulut kasvoivat 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Jos korjauskuluja ei huomioida, hoitokulut nousivat 1,7 prosenttia. Korjausten osuus hoitokuluista oli noin 21 prosenttia.

Rivitaloyhtiöiden hoitokulut kasvoivat 3,6 prosenttia edellisvuodesta ja hoitokulut ilman korjauksia 3,3 prosenttia. Korjausten osuus hoitokuluista oli lähes 23 prosenttia.

Taloyhtiöiden hoitokuluista kasvoivat eniten ulkoalueiden hoito sekä sähkö ja kaasu. Korjauskulut nousivat 5 prosenttia.

Keskimääräinen hoitovastike kerrostalossa viime vuonna oli 4,27 euroa neliöltä kuukaudessa ja rivitaloissa 3,24 euroa. Hoitovastikkeet nousivat edellisvuodesta kerrostaloissa 3,4 prosenttia, kun taas rivitaloissa ne pysyivät muuttumattomina.

Tilasto sisälsi 1 510 asunto-osakeyhtiön tiedot, joista kerrostaloja on 57,5 prosenttia ja rivitaloja 42,5 prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti