Taloyhtiöiden Energiahukka-kampanjalla konkreettista hyötyä taloyhtiöille

Ympäristöministeriön johtama Energiahukka-kampanja haastaa taloyhtiöt toteuttamaan yksinkertaisia toimia energiankulutuksen vähentämiseksi. Syksyllä 2016 kampanjaan ilmoittautuneet taloyhtiöt ovat jo nähneet muutoksia energiatehokkuudessa: jopa 10–15 prosenttia taloyhtiöiden säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa pienillä ja edullisilla korjaustoimenpiteillä.

Hukkaan menevän energian voi mitata energiankulutuksen lisäksi euroissa: jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista voi mennä suden suuhun. Pahimmillaan Energiahukan vierailu tarkoittaa taloyhtiölle kymmenien tuhansien eurojen hukkakustannuksia vuosittain.

Taloyhtiön hallituksen jäsenet hukkajahdin johtajina

Kampanjalla halutaan muistuttaa, että jopa 10–15 prosenttia taloyhtiöiden säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö. Taloyhtiön hallitus säästää osakeyhtiön rahoja, kun energiatehokkuus paranee. Energiahukan häätäminen tarkoittaa kaikille asukkaille mukavampaa ja edullisempaa asumista.

Tamperelaisen Armonkallioilla sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Arto Puikkonen on tyytyväinen Energiahukka-kampanjan toimenpiteisiin.

”Taloyhtiömme on jo pitkään tehnyt töitä energiansäästön puolesta. Energiahukka-kampanja on kuitenkin herättänyt huomaamaan uusia tarkistettavia asioita”, kertoo Puikkonen. ”Taloyhtiömme esimerkiksi kiinnitti uudella tavalla huomiota porraskäytävien lämmitykseen ja ilmanvaihtoasioihin. Suurimman muutoksen teki rikkinäisen räystäslämmityksen huomaaminen.”

Oman taloyhtiön tunteminen auttaa löytämään oikeat toimenpiteet

Energiahukka-kampanjasivuilta löytyvä ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan. Ohjeistuksen toimenpiteet liittyvät ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistykseen, ilmanvaihdon tarkastukseen ja säätöön, lämmitysjärjestelmän tarkastukseen ja säätöön sekä veden- ja sähkönkulutuksen hallintaan.

”Itse kiersin taloyhtiömme läpi ja katselin mitä missäkin on ja miten asiat toimivat. Aktiivisella seurannalla tietää missä mennään ja on helpompi tehdä päätöksiä”, kertoo Puikkonen.

Energiahukka

  • Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta. Energiahukkajahti alkoi syksyllä 2016 ja se jatkuu syksyyn 2017 asti.
  • Hukkajahdin kampanjamateriaalit löytyvät osoitteesta www.energiahukka.fi. Sivuilta taloyhtiöt voivat ladata maksuttomat asiantuntijaohjeet.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

paloturvallinen taloyhtiö

10.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Safetum on käynnistänyt tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi.

Safetum

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti