Taloyhtiö ja muistisairautta potevat asukkaat

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hanke toteuttivat yhteistyössä kyselyn taloyhtiöiden asumisturvallisuudesta muistisairaiden ja muistiltaan heikentyneiden asukkaiden näkökulmasta keväällä 2020. Kyselyn avulla kartoitettiin, millaisia asioita taloyhtiöiden edustajat toivat esille muistamattomiin asukkaisiin ja taloyhtiöiden turvallisuuteen liittyen. Kyselyyn vastanneet taloyhtiöiden hallitusten jäsenet ja isännöitsijät näkivät taloyhtiöiden roolin eri tavoin.

Osa vastaajista teki paljon asioita muistamattomien asukkaiden asumisturvallisuuden hyväksi, kuten kävi tervehdyskäynneillä asukkaan luona. Toinen ryhmä vastaajista toivoi taloyhtiöille selkeää ohjeistusta tai lainsäädäntöä, mikä velvoittaisi taloyhtiöiden hallitukset toimenpiteisiin ja, joista olisi helppo informoida asukkaita. Kolmas ryhmä katsoi, että taloyhtiön hallinnolla ei ole vastuuta asukkaista, eikä tarvetta puuttua heidän asioihinsa, vaan sitä varten on muita tahoja. Lähes neljännes vastaajista kertoi, että taloyhtiöissä ei ole ryhdytty mihinkään toimenpiteisiin muistiltaan heikentyneiden asukkaiden asumisturvallisuuden parantamiseksi.

-Taloyhtiön tehtävänä on huolehtia kiinteistön eli rakennuksen ja tontin turvallisuudesta. Taloyhtiöille ei voi sysätä sosiaalihuollon vastuuta, mutta asumisturvallisuuden parantamiseen ja kehittämiseen yhtiöiden on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi valaistuksen parantaminen tai esteettömyyskorjaukset kannattaa ottaa huomioon kiinteistön kunnossapidon suunnittelussa, toteaa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio.

Lue koko artikkeli Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti