Vastikkeensa myöhässä maksavat osakkaat aiheuttavat ylimääräistä vaivaa isännöitsijälle ja kuluja taloyhtiölle. Kuinka taloyhtiön tulisi toimia, kun osakkaat maksavat vastikkeen jatkuvasti myöhässä? Helsingin Sanomat (24.5.2020) on selvittänyt ratkaisun kiinteistöjuridiikan asiantuntijalta.
Asianajaja Marina Furuhjelmin mukaan vastikkeen perinnässä kannattaa noudattaa tiukkaa linjaa, jotta taloyhtiöstä ei tule pankki ja halpa lainoittaja. On tärkeää, että taloyhtiö perii viivästyskorot ja perintäkulut. Osa taloyhtiöistä voi joustaa liikaakin laskujen perinnässä, Furuhjelm sanoo. Hän suosittelee taloyhtiöitä lähettämään maksumuistutuksen viimeistään kahden viikon kuluttua eräpäivästä sekä perimään korkolain mukaisen viivästyskoron ja huomautusmaksun, jonka suuruuden taloyhtiö voi päättää itse kohtuuden rajoissa. Tavallisesti vastikkeen huomautusmaksu on 7 tai 10 euroa.
Äärimmäinen puuttumiskeino on huoneiston hallintaanotto. Siihen voidaan ryhtyä, kun vastikkeet ovat maksamatta kolmen kuukauden ajalta. Hallintaanotto edellyttää yhtiökokouksen päätöstä, jota ennen osakkaalle täytyy antaa varoitus. Varoituksen voi antaa, kun vastikkeet ovat maksamatta kahden kuukauden ajalta. Jos osakas näyttää yhtiökokouksessa maksukuitit maksamistaan vastikkeista, ei hallintaanotolle ole perusteita. Taloyhtiö saa kuitenkin periä kulut, joita taloyhtiölle on aiheutunut esimerkiksi kokouskutsujen lähettämisestä ja kokouksen järjestämisestä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään