Taloyhtiö ei ole pankki – vastikkeet maksettava ajallaan

Vastikkeensa myöhässä maksavat osakkaat aiheuttavat ylimääräistä vaivaa isännöitsijälle ja kuluja taloyhtiölle. Kuinka taloyhtiön tulisi toimia, kun osakkaat maksavat vastikkeen jatkuvasti myöhässä? Helsingin Sanomat (24.5.2020) on selvittänyt ratkaisun kiinteistöjuridiikan asiantuntijalta.

Asianajaja Marina Furuhjelmin mukaan vastikkeen perinnässä kannattaa noudattaa tiukkaa linjaa, jotta taloyhtiöstä ei tule pankki ja halpa lainoittaja. On tärkeää, että taloyhtiö perii viivästyskorot ja perintäkulut. Osa taloyhtiöistä voi joustaa liikaakin laskujen perinnässä, Furuhjelm sanoo. Hän suosittelee taloyhtiöitä lähettämään maksumuistutuksen viimeistään kahden viikon kuluttua eräpäivästä sekä perimään korkolain mukaisen viivästyskoron ja huomautusmaksun, jonka suuruuden taloyhtiö voi päättää itse kohtuuden rajoissa. Tavallisesti vastikkeen huomautusmaksu on 7 tai 10 euroa.

Äärimmäinen puuttumiskeino on huoneiston hallintaanotto. Siihen voidaan ryhtyä, kun vastikkeet ovat maksamatta kolmen kuukauden ajalta. Hallintaanotto edellyttää yhtiökokouksen päätöstä, jota ennen osakkaalle täytyy antaa varoitus. Varoituksen voi antaa, kun vastikkeet ovat maksamatta kahden kuukauden ajalta. Jos osakas näyttää yhtiökokouksessa maksukuitit maksamistaan vastikkeista, ei hallintaanotolle ole perusteita. Taloyhtiö saa kuitenkin periä kulut,  joita taloyhtiölle on aiheutunut esimerkiksi kokouskutsujen lähettämisestä ja kokouksen järjestämisestä.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti