Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

talousarviossa

Valtaosa taloyhtiöistä laatii talousarvionsa talven ja alkukevään aikana. Tänä vuonna taloutta kuormittavat poikkeuksellisen isot kustannusten nousut. Kiinteistöliitto on laatinut päivitetyn ohjeen talousarvion tekemiseen.

Kaukolämpötaloissa kustannukset nousevat keskimäärin noin kahdeksan prosenttia, monissa kunnissa jopa yli kymmenen prosenttia. Kunkin taloyhtiön omasta kulurakenteesta ja sen kehityksestä riippuu tarkka vuotuinen kustannuskehitys, joka selviää talousarvioprosessin aikana.

– Suuren kustannuspaineen alla ei ole syytä lamaantua, vaan kannattaa hakea mahdollisia kustannusten sopeutuksia esimerkiksi energiahukkaa taltuttamalla ja tarkastelemalla taloyhtiön sopimuksia kriittisellä silmällä. Hyvässä lykyssä tällaisilla keinoilla kyetään leikkaamaan kulupainetta ilman palvelutason olennaista heikentymistä, painottaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Lämmityskuluissa isoa nousua useissa kaupungeissa

Yhä useammassa kaupungissa kaukolämmön hinta on noussut tuntuvasti vuodelle 2023. Pääsääntöisesti kaikkien poltettavien energianlähteiden hinnat ovat nousseet selvästi. Kustannusten nousu levisi päättyneenä vuonna yhä laajemmalle kiinteistötalouteen, mikä on lisännyt hoitokulujen nousua.

Lämmitys on taloyhtiön menoeristä jopa neljänneksen suuruinen. Taloyhtiön budjettia laadittaessa lähtökohtana on oltava tavanomaisen vuoden lämmitystarve. Vuosi 2022 oli lämmitystarpeen kannalta lämmin, joten kuluvan vuoden budjetissa pitää varautua mennyttä vuotta suurempaan energiatarpeeseen.

Tämäkin nostaa lähtökohtaisesti kulupainetta vuoteen 2022 verrattuna. Jos talousarvio laaditaan maalis-huhtikuussa, silloin tiedetään jo ensimmäisen neljänneksen lämmitystarve.

Sähkön säästäminen edelleen perusteltua

Sähkön markkinahinnat pysyivät korkealla viime vuoden loppuun saakka. Vuodenvaihteen jälkeen sähköntarve kohoaa jälleen. Kiinteistöliiton mukaan on varauduttava siihen, että sähkön markkinahinta säilyy korkeana talvikauden ajan.

– Sähkön raju kallistuminen tarkoittaa sitä, että myös kaukolämpötaloissa sähkökustannusten kehityksellä on merkitystä kokonaistaloudessa. Kullakin taloyhtiöllä on omat sähkösopimuksensa sekä siihen liittyvät sopimusehdot ja -hinnat, joten taloyhtiöiden sähkökustannusten kehitys vaihtelee edelleen suuresti vuonna 2023. Oleellista on tuntea oman yhtiönsä sopimustilanne, jotta myös budjetointi onnistuu, Kero toteaa.

Vuokrasopimusten indeksisidonnaisuudet nostavat kustannuksia

Vuokrat ovat varsin usein elinkustannusindeksiin tai kuluttajahintaindeksiin sidonnaisia, joten niiden nousu on Kiinteistöliiton arvioissa tarkistusajankohdan mukaan noin 6–7 prosenttia vuodelle 2023.

Jos tarkistusperuste on kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi, vuokrien lisäys on arviolta 8–10 prosenttia. Tämä on syytä pitää mielessä budjetoidessa esimerkiksi tontin vuokraa tai muita taloyhtiön vuokrasopimuksia.

Budjetissa oltava tänä vuonna enemmän liikkumavaraa

Liitto muistuttaa, että vuoden 2023 talousarviota laatiessa on tarpeen olla tavallistakin tarkempana taloyhtiön kustannusten muutosten arvioimisessa. Talousarvio tehdään toteutuneiden kulujen pohjalta, mikä voi tarkoittaa useassa tapauksessa vuoden 2022 toteutuneiden kulujen osalta vastikealijäämää. Muutokset lienevät suuria myös vuonna 2023.

Taloyhtiön kassassa on hyvä olla noin kolmen kuukauden vastikekertymää vastaava rahasumma, jotta yhtiön maksuvalmius on turvattu muuttuvissa tilanteissa. Taloyhtiöiden vastikeseurannan on oltava näissä oloissa huolellista.

Rästeihin pitää puuttua tavanomaisin keinoin viipymättä. Kovien kustannusnousujen aikana piiloon jäävät vastikerästit voivat murentaa nopeasti taloyhtiön maksuvalmiutta ja talouden hallintaa.

On tärkeää, että taloyhtiön hallituksella on valmius ja valtuudet toimia tarvittaessa nopeastikin, jos yhtiön taloustilanne sitä vaatii. Hallituksella on hyvä olla valtuudet periä tarvittaessa ylimääräisiä vastikkeita. Isännöitsijän on raportoitava yhtiön taloustilanteesta hallitukselle riittävän tiheästi.

Kiinteistöliiton päivitetty taloyhtiön talousarvio-ohje vuodelle 2023 on luettavissa liiton jäsensivuilta. https://kiinteistoliitto.fi/

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

ilma-vesilämpöpumppu

14.10.2022

Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

Kerrostalot etsivät nyt vaihtoehtoa kaukolämmölle. Erilaiset lämpöpumput ovat taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii myös suurempien asuintalojen lämmönlähteeksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti