Tällaisilla mielikuvilla asuinalueet houkuttelevat ihmisiä

Keskeistä sijaintia ja hintaa on perinteisesti pidetty tärkeimpinä kriteereinä oman kodin hankinnassa, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Nyt niiden rinnalle on nousemassa uusia houkuttimia.

Kaupungit ja niiden asuinalueet kilpailevat jatkuvasti asukkaista. Ostopäätöksen taustalla vaikuttavat yhä useammin alueeseen liitettävät mielikuvat.

– Enää ei riitä, että kunnalla tai kaupungilla itsellään on brändi, vaan myös yksittäiset asuinalueet ja kaupunginosat tarvitsevat oman brändinsä. Kaupunginosabrändin vetovoima näkyy suoraan markkinoilla: asunnonostajat ja -vuokraajat ovat aktiivisemmin liikkeellä alueilla, joilla on jokin omanlaisensa brändi, kertoo rakennuttajayhtiö Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.

Jotta asuntokauppa käy, pitää asuinalueiden siis onnistua luomaan muiden vetovoimatekijöiden lisäksi itsestään houkutteleva mainekuva.

– Hyvä brändi perustuu niihin asioihin, jotka alueen asukkaiden mielestä ovat positiivisia, toteutuvat aidosti arjessa ja jotka he tunnistavat siten oikeasti omakseen. Näistä piirteistä asukkaat puhuvat itsekin erilaisissa kohtaamisissa ja tilaisuuksissa, eivätkä brändiä rakentavat piirteet jää elämään ainoastaan markkinointiesitteiden kiiltokuvamaisiin lauseisiin, sanoo brändiasiantuntija Timo Muhonen.

Millaiset mielikuvat sitten vetoavat suomalaisiin? Lakea ja brändiasiantuntija Muhonen kokosivat tämän hetken vahvimmat kaupunginosabrändäyksen trendit Suomessa.

Näillä brändäysvalinnoilla suomalaiset asuinalueet ja kaupunginosat houkuttelevat asukkaita:

  1. Puurakentaminen. Puu vetoaa suomalaisiin niin oman kodin takapihalla kuin sen ulkoseinissäkin. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan Suomeen on tulossa lähivuosina jopa yli 6 000 uutta puukerrostaloa. Puu-etuliite löytyy yhä useammin uusien asuinalueiden nimistä. Esimerkiksi Vantaalle rakentuu parhaillaan Puu-Kivistö.
  2. Urbaani suomalaisuus. Niin nuoret, lapsiperheet kuin senioritkin ovat kiinnostuneet dynaamisesta kaupunkielämästä – mutta kotimaisen turvallisessa mittakaavassa. Esimerkiksi Hyvinkään uusi asuinalue Hangonsilta profiloi itseään New Yorkin kaltaisena asuinalueena, jossa ihmiset saavat Hyvinkään verkkosivujen mukaan ”vapauden asua Central Parkissa ilman Manhattanin hintaa”.
  3. Kulttuurin uudet muodot. Kaupunginosat tuovat mielellään esiin myös omaperäistä kulttuuritarjontaa. Esimerkiksi Vantaan Myyrmäessä katutaide on nostettu merkittäväksi ja tunnistettavaksi osaksi kaupunkikuvaa yhdessä alueen asukkaiden kanssa.
  4. Mobiili elämäntapa. Kaupunginosat houkuttelevat uusia asukkaita myös sillä, miten helppo niistä on päästä pois. Työ tai harrastukset liikuttavat isoa osaa suomalaisista eri puolille omaa kotikaupunkia, koko maata tai jopa kansainvälisesti. Esimerkiksi Vantaan Aviapolis pyrkii erottautumaan korostamalla sijaintiaan lentoaseman välittömässä läheisyydessä.
  5. Ekologisuus ja kiertotalous. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan suunniteltuja asuinalueita on voinut ihailla Tukholmassa jo kymmenen vuoden ajan. Suomessa ekologisuus on osa esimerkiksi Viikin, Jätkäsaaren ja Kalasataman brändejä. Orimattilaan junaradan varteen rakentuvasta Hennan asuinalueesta on tarkoitus tulla ”itsenäinen ja yhteisöllinen kestävän kehityksen periaattein toteutettu kaupunkiyhteisö”.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

29.11.2023

Taloyhtiön paloturvallisuus rakentuu yhteistyössä

Lähtökohtaisesti kiinteistön turvallisuudesta ja sen valvonnasta vastaa kiinteistön omistaja, mutta asukkaillakin on oma roolinsa paloturvallisuuden ylläpitämisessä. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy ensi vuonna asukkailta taloyhtiölle.

talousarviossa

10.1.2023

Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

Ensi vuoden talousarviossa on otettava huomioon kasvavat kustannukset, muistuttaa Kiinteistöliitto. Sähkön hinta pysyy korkealla ja lämmityskulut nousevat edelleen. Budjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti