Talkoovakuutuksella turvaa talkooporukalle

Haravat heiluvat jo talojen pihoilla, kun talkoita järjestävät niin taloyhtiöt kuin yksityiset ihmisetkin. Talkoiden järjestäjän on huolehdittava myös osallistujien turvallisuudesta. Talkooporukan voi turvata vapaaehtoisella talkoovakuutuksella.

Talkoissa on kyse palkattomasta työstä, eikä talkoolaisten vakuuttaminen ole lain mukaan pakollista. Vähänkin vaativammissa töissä se on kuitenkin suositeltavaa. Talkookutsussa on hyvä kertoa, millaisia töitä on tarkoitus tehdä ja onko talkoiden järjestäjä ottanut osallistujille vakuutuksen.

Talkoovakuutus korvaa talkooväelle sattuneen tapaturman aiheuttamia hoitokuluja, tapaturman aiheuttaman pysyvän haitan tai kuoleman. Jos talkoolaisella on voimassa jokin oma vapaa-ajanvakuutus tai tapaturmat kattava vakuutus ja taloyhtiö tai yksityinen järjestäjä on ottanut myös talkoovakuutuksen, niiden välillä ei ole ensisijaisuussääntöjä.

Vakuutettu voi valita, kummasta vakuutuksesta hakee vamman hoitokulukorvaukset. Mahdollista haitta- tai kuolemantapauskorvausta voi saada molemmista vakuutuksista. Työn vaarallisuuteen liittyviä määritelmiä tai rajoituksia talkoovakuutuksissa ei ole. Korvausten yläraja on vakuutusmäärä.

Talkootyön voi vakuuttaa niin yksityinen talkoiden järjestäjä kuin taloyhtiökin. Yksityinen ihminen voi ottaa talkooporukalleen määräaikaisen vakuutuksen, joka on voimassa päivän tai pitemmän aikaa.

Taloyhtiöiden kannattaa ottaa jatkuva vakuutus

Taloyhtiölle talkoovakuutuksia on tarjolla osana kiinteistövakuutusta, jolloin vakuutus on voimassa talkoina tehtävissä töissä ympäri vuoden. Taloyhtiön talkoovakuutus korvaa talkootyön tai muun palkattoman työn aikana asukkaille sattuneet vahingot.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi pihatalkoissa tai vuorotellen hoidettavissa talonmiehen töissä tikkailta putoaminen, leikkuutöissä itsensä telominen tai muu äkillisen tapaturman aiheuttama vamma.

Silloinkin, kun taloyhtiöllä on voimassa jatkuva talkoovakuutus, talkoiden tulee olla taloyhtiön järjestämiä eli niihin tulee olla kutsu.
Jos taloyhtiössä on sovittu, että asukkaat hoitavat yhtiön puolesta tiettyjä kiinteistöhuollon töitä itsenäisesti, kuten kolaavat lunta tai hiekoittavat pihaa, vakuutus on voimassa ilman erillistä kutsua.

Ammattilaisten tekemiä palkkatöitä talkoovakuutus ei kata. Jos töihin osallistujille maksetaan palkkaa tai muuta vastiketta, heille on otettava lainmukainen työtapaturmavakuutus.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

28.6.2023

Varaudu vahinkoihin kesämökilläkin

Kesämökilläkin voi sattua vahinkoja, minkä vuoksi niihin on syytä varautua ottamalla mökkivakuutus. Vahinkoja voi ennaltaehkäistä noudattamalla vakuutusten ehdoissa mainittuja suojeluohjeita. Jos niitä ei ole noudattanut vahingon syntyessä, korvaus voi olla pienempi.

kiinteistövakuutus

3.10.2023

Kiinteistövakuutus turvaa taloyhtiötä

Kiinteistövakuutuksella taloyhtiö varautuu riskeihin ja siirtää niitä vakuutusyhtiön kannettavaksi. Vakuutusyhtiöiden eri hintaiset vakuutukset tarjoavat joko suppeampaa tai laajempaa turvaa. Hintaa enemmän vaakakupissa painaa sopimuksen kannattavuus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti