Syksy sopii hyvin uusien kasvien istutuksiin pihalle

syystalkoissa

Monessa pihassa on huomattu kesän aikana parantamisen tarvetta. Syksy onkin oivaa aikaa uusien kasvien istuttamiseen ja nurmikon kylvämiseen, muistuttaa Puutarhaliitto.

Syksyllä sekä maan että ilman kosteus on otollinen, joten erilaisten kasvien kasvuun lähtö on kevättä varmempaa. Tarpeen mukaan uusia istutuksia kastellaan myös syksyllä, mutta veden tarve on vähäisempää kuin kesäaikana.

Nurmikon siemenet itävät paremmin syksyisessä kosteassa maassa kuin kevään ja kesän paahteessa, jolloin vasta itäneet siemenet pääsevät helposti kuivahtamaan. Hyvä kasvu- ja istutuskausi jatkuu monin paikoin Suomea lokakuulle asti.

Uurastus palkitaan seuraavana keväänä

Monet syksyllä istutetut kasvit ilahduttavat ensi keväänä, kun kasvit ovat ehtineet juurtua hyvin syksyn kosteassa ja lämpimässä maassa.

– Ne ovat heti maan sulettua valmiita kasvuun, kukintaan ja sadon tuotantoon, kertoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Myös puuvartisten kasvien siirrot ja esimerkiksi perennojen jakamiset kannattaa ajoittaa syksyyn.

Syksyn istutuksiin sopivat niin marjapensaat ja hedelmäpuut kuin monet koristekasvit perennoista köynnöksiin. Aivan kaikkein talvenarimpien kasvien istutuksiin Puutarhaliitto suosittelee kevättä. Kaikki muut puutarhakasvit sopivat syksyllä istutettaviksi.

Istutukset viimeistellään kasvukatteilla, jotka tuovat suojaa, ehkäisevät rikkakasvien kasvua ja viimeistelevät istutusalueet. Lisäksi syksy on otollista aikaa kasvien leikkaamiselle.

Puutarhaneuvojan muistilista istuttajalle

  • Tarkista, viihtyykö kasvi auringossa vai varjossa. Marja- ja hedelmäkasvit tuottavat satoa varmimmin aurinkoisella kasvupaikalla.
  • Älä valitse kasvia pelkän ulkonäön tai herkullisen sadon perusteella, vaan selvitä, millä kasvuvyöhykkeellä se menestyy. Vyöhykkeen VIII kasvit menestyvät koko Suomessa, kun taas I-vyöhykkeen kasvit vain suojaisilla paikoilla aivan eteläisimmässä Suomessa.
  • Älä nuukaile kasvualustan paksuudessa: omenapuu tarvitsee vähintään 80 cm multaa ja marjapensaatkin vähintään 50 cm.
  • Puhdista istutusalueelta rikkakasvit ennen taimien istuttamista.
  • Istuta taimi niin, että juuripaakun päälle tulee ohut kerros multaa.
  • Kastele kasvi kunnolla istutuksen yhteydessä ja jatka säännöllistä kastelua myös istutuksen jälkeen.

Vinkit kertoi Biolan.

Lue lisää: Syyskasvit ovat juuri nyt parhaimmillaan
Tee ainakin nämä asiat taloyhtiön syystalkoissa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

lainavertailu

6.9.2023

Kiinteistölehden lainavertailu: Korjauslainat kallistuivat

Uusien taloyhtiölainojen keskimääräinen kokonaiskorko oli pääkaupunkiseudun pankkien tarjouksissa 5,17 prosenttia, selviää syyskuun lainavertailusta. Suomen Kiinteistölehti julkaisee Suomen Rahatiedon Seppo Rekosen laatimia lainakorkojen vertailuja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti