Sopimusvapauden tulee olla vuokralainsäädännön punainen lanka

Ympäristöministeriön teettämä tänään julkaistu selvitys asuinhuoneiston vuokralain (AHVL) toimivuudesta on lähtökohdiltaan hyvä. Voimassa olevan lainsäädännön tarjoamaa sopimusvapautta pidetään selvityksessä onnistuneena. Selvitystyön ohjausryhmässä mukana ollut Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva on samaa mieltä.

-Kaupungistumisen myötä tarvitaan lisää vuokra-asuntoja. AHVL on ollut erittäin hyvä laki, joka on taannut vuokralaiselle ja vuokranantajalle mahdollisuuden sopia asioista vapaasti. Asunnon vuokraamisen pitää olla kannattavaa ja turvallista, jotta vuokra-asuntoja on riittävästi myös tulevaisuudessa. Toimivat vuokramarkkinat edellyttävät sopimusvapautta, linjaa Mia Koro-Kanerva.

Vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisten pelisääntöjen selkeyttäminen

Vuodesta 1995 voimassa ollut huoneenvuokralaki on toiminut hyvin. Voidaan sanoa, että Suomessa on erittäin toimivat vuokramarkkinat, verrattuna esimerkiksi naapurimaa Ruotsiin. Pahimmat ongelmatilanteet liittyvät oikeusprosessien hitauteen ja tehottomuuteen.

– Vuokrien maksamattomuuteen pitäisi saada nopeampia ratkaisuja. Pahimmillaan vuokralainen voi vitkutella asunnossa yli puolikin vuotta ilman, että häneltä saadaan tältä ajalta syntyneitä rästejä perittyä. Huoneisto pitäisi myös saada tyhjennettyä nopeasti silloin, kun sopimus on selkeästi loppunut eikä vuokralaisella ole enää oikeutta käyttää sitä. Vuokralaisen maksuvastuukin saataisiin näin katkeamaan nopeammin, Koro-Kanerva kertoo.

Koro-Kanervan mukaan riidat huoneiston kunnosta ovat yleisiä ja asunnon käytöstä pitäisi olla selkeämmät kirjaukset.

-Asunnon kunto aiheuttaa paljon riitoja. Alkutarkastuksen tekeminen ja sen dokumentointi vuokrasuhteen alkaessa pitäisi olla pakollista ja niiden tulisi olla selkeämmin vuokralaisen vastuulla. Tämä olisi myös vuokralaisen etu. Lakiin pitäisi myös selkeämmin kirjata, kuka asuntoa käyttää. Alivuokraus pitäisi voida olla kiellettävissä sopimuksella, jos asunnon omistaja näin haluaa, Koro-Kanerva sanoo.

Vakuudella turvaa ongelmatilanteissa ja vuokralaiselle lisää mahdollisuuksia

Pitkäksi venyvissä ongelmatapauksissa vuokralaisen yleisesti antama 1-2 kuukauden vuokran suuruinen vakuus on lähes poikkeuksetta riittämätön. Vakuuden enimmäismäärä on lain mukaan 3 kuukauden vuokran suuruinen. Enimmäisrajan poistaminen olisi järkevää etenkin silloin kun vakuutena käytetään takaussitoumusta eikä vuokralaisen tarvitse antaa isoa rahasummaa vuokranantajalle vakuudeksi. Tämä pienentäisi vuokranantajalle aiheutuvaa riskiä, ja parantaisi esimerkiksi luottotietonsa menettäneiden asemaa vuokra-asuntomarkkinoilla.

-Tyypillisten ongelmien ratkaisut eivät välttämättä edellytä huoneenvuokralain muuttamista. Monessa asiassa Hyvä Vuokratapa -ohjeen päivittämisellä päästäisiin jo pitkälle, Koro-Kanerva alleviivaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

14.4.2015

Kohti graniittilinnaa

Suomen Kiinteistölehti tenttasi kantoja asumista koskettaviin kysymyksiin kahdeksan eduskuntavaaleihin osallistuvan puolueen ehdokkailta. Painotuksissa on eroja, mutta esimerkiksi asumiskustannusten nousun hillitsemisessä moni vastaajista koki tärkeäksi säätelyn vähentämisen. Myös kaavoitukseen haluttiin aktiivisempaa otetta, jotta asumiseen tarkoitettuja tontteja olisi tarjolla riittävästi.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti