Sopimusvapauden tulee olla vuokralainsäädännön punainen lanka

Ympäristöministeriön teettämä tänään julkaistu selvitys asuinhuoneiston vuokralain (AHVL) toimivuudesta on lähtökohdiltaan hyvä. Voimassa olevan lainsäädännön tarjoamaa sopimusvapautta pidetään selvityksessä onnistuneena. Selvitystyön ohjausryhmässä mukana ollut Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva on samaa mieltä.

-Kaupungistumisen myötä tarvitaan lisää vuokra-asuntoja. AHVL on ollut erittäin hyvä laki, joka on taannut vuokralaiselle ja vuokranantajalle mahdollisuuden sopia asioista vapaasti. Asunnon vuokraamisen pitää olla kannattavaa ja turvallista, jotta vuokra-asuntoja on riittävästi myös tulevaisuudessa. Toimivat vuokramarkkinat edellyttävät sopimusvapautta, linjaa Mia Koro-Kanerva.

Vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisten pelisääntöjen selkeyttäminen

Vuodesta 1995 voimassa ollut huoneenvuokralaki on toiminut hyvin. Voidaan sanoa, että Suomessa on erittäin toimivat vuokramarkkinat, verrattuna esimerkiksi naapurimaa Ruotsiin. Pahimmat ongelmatilanteet liittyvät oikeusprosessien hitauteen ja tehottomuuteen.

– Vuokrien maksamattomuuteen pitäisi saada nopeampia ratkaisuja. Pahimmillaan vuokralainen voi vitkutella asunnossa yli puolikin vuotta ilman, että häneltä saadaan tältä ajalta syntyneitä rästejä perittyä. Huoneisto pitäisi myös saada tyhjennettyä nopeasti silloin, kun sopimus on selkeästi loppunut eikä vuokralaisella ole enää oikeutta käyttää sitä. Vuokralaisen maksuvastuukin saataisiin näin katkeamaan nopeammin, Koro-Kanerva kertoo.

Koro-Kanervan mukaan riidat huoneiston kunnosta ovat yleisiä ja asunnon käytöstä pitäisi olla selkeämmät kirjaukset.

-Asunnon kunto aiheuttaa paljon riitoja. Alkutarkastuksen tekeminen ja sen dokumentointi vuokrasuhteen alkaessa pitäisi olla pakollista ja niiden tulisi olla selkeämmin vuokralaisen vastuulla. Tämä olisi myös vuokralaisen etu. Lakiin pitäisi myös selkeämmin kirjata, kuka asuntoa käyttää. Alivuokraus pitäisi voida olla kiellettävissä sopimuksella, jos asunnon omistaja näin haluaa, Koro-Kanerva sanoo.

Vakuudella turvaa ongelmatilanteissa ja vuokralaiselle lisää mahdollisuuksia

Pitkäksi venyvissä ongelmatapauksissa vuokralaisen yleisesti antama 1-2 kuukauden vuokran suuruinen vakuus on lähes poikkeuksetta riittämätön. Vakuuden enimmäismäärä on lain mukaan 3 kuukauden vuokran suuruinen. Enimmäisrajan poistaminen olisi järkevää etenkin silloin kun vakuutena käytetään takaussitoumusta eikä vuokralaisen tarvitse antaa isoa rahasummaa vuokranantajalle vakuudeksi. Tämä pienentäisi vuokranantajalle aiheutuvaa riskiä, ja parantaisi esimerkiksi luottotietonsa menettäneiden asemaa vuokra-asuntomarkkinoilla.

-Tyypillisten ongelmien ratkaisut eivät välttämättä edellytä huoneenvuokralain muuttamista. Monessa asiassa Hyvä Vuokratapa -ohjeen päivittämisellä päästäisiin jo pitkälle, Koro-Kanerva alleviivaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

20.6.2022

Mitä maalämpö vaatii?

Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.

hinnankorotus

16.6.2022

Taloyhtiö, tarkkana sopimushintojen korotusten kanssa

Hyödykkeiden ja palvelujen kustannukset ovat nousseet Ukrainan sodan myötä. Myös taloyhtiö voi saada sopimuskumppaneiltaan hinnankorotusilmoituksia. Ne kannattaa tarkastaa huolella, sillä aina korotukselle ei ole perustetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti