Sopimusvapauden tulee olla vuokralainsäädännön punainen lanka

Ympäristöministeriön teettämä tänään julkaistu selvitys asuinhuoneiston vuokralain (AHVL) toimivuudesta on lähtökohdiltaan hyvä. Voimassa olevan lainsäädännön tarjoamaa sopimusvapautta pidetään selvityksessä onnistuneena. Selvitystyön ohjausryhmässä mukana ollut Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva on samaa mieltä.

-Kaupungistumisen myötä tarvitaan lisää vuokra-asuntoja. AHVL on ollut erittäin hyvä laki, joka on taannut vuokralaiselle ja vuokranantajalle mahdollisuuden sopia asioista vapaasti. Asunnon vuokraamisen pitää olla kannattavaa ja turvallista, jotta vuokra-asuntoja on riittävästi myös tulevaisuudessa. Toimivat vuokramarkkinat edellyttävät sopimusvapautta, linjaa Mia Koro-Kanerva.

Vuokranantajan ja vuokralaisen yhteisten pelisääntöjen selkeyttäminen

Vuodesta 1995 voimassa ollut huoneenvuokralaki on toiminut hyvin. Voidaan sanoa, että Suomessa on erittäin toimivat vuokramarkkinat, verrattuna esimerkiksi naapurimaa Ruotsiin. Pahimmat ongelmatilanteet liittyvät oikeusprosessien hitauteen ja tehottomuuteen.

– Vuokrien maksamattomuuteen pitäisi saada nopeampia ratkaisuja. Pahimmillaan vuokralainen voi vitkutella asunnossa yli puolikin vuotta ilman, että häneltä saadaan tältä ajalta syntyneitä rästejä perittyä. Huoneisto pitäisi myös saada tyhjennettyä nopeasti silloin, kun sopimus on selkeästi loppunut eikä vuokralaisella ole enää oikeutta käyttää sitä. Vuokralaisen maksuvastuukin saataisiin näin katkeamaan nopeammin, Koro-Kanerva kertoo.

Koro-Kanervan mukaan riidat huoneiston kunnosta ovat yleisiä ja asunnon käytöstä pitäisi olla selkeämmät kirjaukset.

-Asunnon kunto aiheuttaa paljon riitoja. Alkutarkastuksen tekeminen ja sen dokumentointi vuokrasuhteen alkaessa pitäisi olla pakollista ja niiden tulisi olla selkeämmin vuokralaisen vastuulla. Tämä olisi myös vuokralaisen etu. Lakiin pitäisi myös selkeämmin kirjata, kuka asuntoa käyttää. Alivuokraus pitäisi voida olla kiellettävissä sopimuksella, jos asunnon omistaja näin haluaa, Koro-Kanerva sanoo.

Vakuudella turvaa ongelmatilanteissa ja vuokralaiselle lisää mahdollisuuksia

Pitkäksi venyvissä ongelmatapauksissa vuokralaisen yleisesti antama 1-2 kuukauden vuokran suuruinen vakuus on lähes poikkeuksetta riittämätön. Vakuuden enimmäismäärä on lain mukaan 3 kuukauden vuokran suuruinen. Enimmäisrajan poistaminen olisi järkevää etenkin silloin kun vakuutena käytetään takaussitoumusta eikä vuokralaisen tarvitse antaa isoa rahasummaa vuokranantajalle vakuudeksi. Tämä pienentäisi vuokranantajalle aiheutuvaa riskiä, ja parantaisi esimerkiksi luottotietonsa menettäneiden asemaa vuokra-asuntomarkkinoilla.

-Tyypillisten ongelmien ratkaisut eivät välttämättä edellytä huoneenvuokralain muuttamista. Monessa asiassa Hyvä Vuokratapa -ohjeen päivittämisellä päästäisiin jo pitkälle, Koro-Kanerva alleviivaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

hinnankorotus

16.6.2022

Taloyhtiö, tarkkana sopimushintojen korotusten kanssa

Hyödykkeiden ja palvelujen kustannukset ovat nousseet Ukrainan sodan myötä. Myös taloyhtiö voi saada sopimuskumppaneiltaan hinnankorotusilmoituksia. Ne kannattaa tarkastaa huolella, sillä aina korotukselle ei ole perustetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti