Suunnitteletko remonttia? Muista pyytää lupa taloyhtiöltä!

Kun kotona aloittaa remontin tai tekee pieniä muutostöitä, siitä kannattaa ilmoittaa taloyhtiölle. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkaman mukaan nyrkkisääntö on se, että aina kun työ voi vaikuttaa taloyhtiön rakenteisiin tai muiden huoneistojen käyttämiseen, siitä tulee ilmoittaa.

Esimerkiksi lattiamateriaalien vaihtaminen muovista parkettiin voi vaikuttaa alakerran huoneistoon kuuluviin ääniin.

− Aina kun lähdetään jotain purkamaan ja rakentamaan uutta tilalle, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että ilmoitus täytyy tehdä, Valkama linjaa Kotiliesi-lehden artikkelissa.

Valkaman mukaan taloyhtiö ei välttämättä voi kieltää muutosten tekemistä, vaan ilmoituksen pointti on se, että taloyhtiö voi halutessaan valvoa työn suorittamista tai asettaa sille ehtoja. Lattiamateriaalin vaihtamisen osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisen äänierityksen asentamista.

Sen sijaan pieniä pintaremontteja, kuten seinien maalausta tai tapetointia, ei tarvitse ilmoittaa kenellekään.

Kaikissa pienissäkin muutoksissa kannattaa huomioida, että asbestikartoituksen tekeminen voi olla pakollista, vaikkei laki velvoita ilmoittamaan työstä taloyhtiölle. Esimerkiksi tapettiliimassa, -liisterissä tai seinätasoitteissa voi olla asbestia, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

Ilmoituksen tekemättä jättäminen voi tulla kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö voi vaatia osakasta palauttamaan huoneiston aikaisempaan kuntoon.

Osa hankkeista vaatii taloyhtiölle ilmoittamisen lisäksi viranomaisen rakennus- tai toimenpideluvan. Esimerkiksi jos asukas rakentaa huoneistoonsa saunan ilman lupia, sauna on purettava.

Luvattomasta remppaamisesta voi aiheutua vahinkoja taloyhtiölle, esimerkiksi kosteusvaurion muodossa. Taloyhtiölle voi koitua myös ylimääräisiä selvityskuluja jälkeen päin, jos asukkaat remontoivat omin luvin. Silloin osakas on korvausvastuussa.

Jos on epävarma, pitääkö asunnon muutoksista ilmoittaa yhtiölle, on aina parempi ilmoittaa varmuuden vuoksi. Turhasta ilmoituksesta ei tule maksuja tai seuraamuksia. Muista, että ilmoituksen käsittelyyn voi kulua viikkoja!

Tästä pääset näkemään Isännöintiliiton listan ilmoituksista, jotka ainakin kannattaa tehdä sekä  ohjeet ilmoituksen tekemisestä.

Tästä voit lukea Kotiliesi-lehden koko artikkelin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

jälleenvuokraus

27.6.2023

Vuokralainen, huomioi nämä suunnitellessasi jälleenvuokrausta

Vuokralainen voi jälleenvuokrata kotinsa lyhyeksi ajaksi, kunhan vuokraukseen on saatu vuokranantajan lupa. Puolet asunnosta voi jälleenvuokrata myös ilman vuokranantajan lupaa, mutta koko asunnon jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa.

osakkaan piha

31.7.2023

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Jos osakas haluaa tehdä pihallaan muutostöitä, hänen täytyy selvittää, onko piha hänen vai yhtiön hallinnassa. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla ei saa tehdä muutostöitä, eikä osakkaan hallinnassa olevalla pihallakaan saa tehdä mitä tahansa.

viemärisukitus picote

1.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viemärisukitus As Oy Markkinatie 7 Helsinki oli menestys

As Oy Markkinatie 7:n viemäriputket saneerattiin sukittamalla Helsingin Malmilla keväällä 2022. Remontti oli Picotelle niin sanottu perusremontti, eikä yllätyksiä tullut. Asukkaat kiittelivät ripeästi ja mallikkaasti sujunutta remonttia, ja asentajille tarjottiin kakkuakin.

Picote

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti