Suunnitteletko remonttia? Muista pyytää lupa taloyhtiöltä!

Kun kotona aloittaa remontin tai tekee pieniä muutostöitä, siitä kannattaa ilmoittaa taloyhtiölle. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkaman mukaan nyrkkisääntö on se, että aina kun työ voi vaikuttaa taloyhtiön rakenteisiin tai muiden huoneistojen käyttämiseen, siitä tulee ilmoittaa.

Esimerkiksi lattiamateriaalien vaihtaminen muovista parkettiin voi vaikuttaa alakerran huoneistoon kuuluviin ääniin.

− Aina kun lähdetään jotain purkamaan ja rakentamaan uutta tilalle, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että ilmoitus täytyy tehdä, Valkama linjaa Kotiliesi-lehden artikkelissa.

Valkaman mukaan taloyhtiö ei välttämättä voi kieltää muutosten tekemistä, vaan ilmoituksen pointti on se, että taloyhtiö voi halutessaan valvoa työn suorittamista tai asettaa sille ehtoja. Lattiamateriaalin vaihtamisen osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisen äänierityksen asentamista.

Sen sijaan pieniä pintaremontteja, kuten seinien maalausta tai tapetointia, ei tarvitse ilmoittaa kenellekään.

Kaikissa pienissäkin muutoksissa kannattaa huomioida, että asbestikartoituksen tekeminen voi olla pakollista, vaikkei laki velvoita ilmoittamaan työstä taloyhtiölle. Esimerkiksi tapettiliimassa, -liisterissä tai seinätasoitteissa voi olla asbestia, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

Ilmoituksen tekemättä jättäminen voi tulla kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö voi vaatia osakasta palauttamaan huoneiston aikaisempaan kuntoon.

Osa hankkeista vaatii taloyhtiölle ilmoittamisen lisäksi viranomaisen rakennus- tai toimenpideluvan. Esimerkiksi jos asukas rakentaa huoneistoonsa saunan ilman lupia, sauna on purettava.

Luvattomasta remppaamisesta voi aiheutua vahinkoja taloyhtiölle, esimerkiksi kosteusvaurion muodossa. Taloyhtiölle voi koitua myös ylimääräisiä selvityskuluja jälkeen päin, jos asukkaat remontoivat omin luvin. Silloin osakas on korvausvastuussa.

Jos on epävarma, pitääkö asunnon muutoksista ilmoittaa yhtiölle, on aina parempi ilmoittaa varmuuden vuoksi. Turhasta ilmoituksesta ei tule maksuja tai seuraamuksia. Muista, että ilmoituksen käsittelyyn voi kulua viikkoja!

Tästä pääset näkemään Isännöintiliiton listan ilmoituksista, jotka ainakin kannattaa tehdä sekä  ohjeet ilmoituksen tekemisestä.

Tästä voit lukea Kotiliesi-lehden koko artikkelin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

14.10.2015

Nyt remontoijan kannattaa hakea rakennuslupaa sähköisesti

Helsingin rakennusvalvonta antaa vuoden loppuun asti 25 % alennusta korjaus- ja muutoslupien sekä toimenpidelupien maksuista asiakkaille, jotka hakevat lupansa Lupapisteen kautta. Jos on suunnittelemassa esimerkiksi putkiremonttia, ikkunoiden uusimista, parvekkeen lasitusta, julkisivukorjausta, huoneistojen jakamista tai yhdistämistä, käyttötarkoituksen muutosta, maalämpökaivon rakentamista tai mainoslaitteen asentamista, kannattaa sopia pääsuunnittelijan kanssa, että lupa haetaan Lupapisteestä. Alennus myönnetään hakemuksille, jotka jätetään […]

25.5.2015

Rakennushankkeiden työnjohtaja-asiat Lupapisteeseen Helsingissä

Helsingin rakennusvalvonta laajentaa sähköistä asiakaspalveluaan, kun työnjohtajahakemukset ja -ilmoitukset tehdään jatkossa valtakunnallisessa Lupapiste-palvelussa. Palvelu otetaan pilottikäyttöön maanantaina 25.5.2015. Vanha asiointijärjestelmä poistuu samalla käytöstä.

18.6.2017

Luvat ja ilmoitukset

Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että korjaushankkeeseen haetaan määräysten mukainen lupa ja että rakentaminen tehdään säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Hankkeeseen ryhtyvällä tulee olla hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen sekä käytettävissään pätevä ryhmä tarvittavien alojen asiantuntemusta. Korjaushanke voi edellyttää rakennuslupaa tai siihen voi riittää toimenpidelupa, riippuen remontista ja paikallisista rakennusmääräyksistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti