Suunnitteletko remonttia? Muista pyytää lupa taloyhtiöltä!

Kun kotona aloittaa remontin tai tekee pieniä muutostöitä, siitä kannattaa ilmoittaa taloyhtiölle. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkaman mukaan nyrkkisääntö on se, että aina kun työ voi vaikuttaa taloyhtiön rakenteisiin tai muiden huoneistojen käyttämiseen, siitä tulee ilmoittaa.

Esimerkiksi lattiamateriaalien vaihtaminen muovista parkettiin voi vaikuttaa alakerran huoneistoon kuuluviin ääniin.

− Aina kun lähdetään jotain purkamaan ja rakentamaan uutta tilalle, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että ilmoitus täytyy tehdä, Valkama linjaa Kotiliesi-lehden artikkelissa.

Valkaman mukaan taloyhtiö ei välttämättä voi kieltää muutosten tekemistä, vaan ilmoituksen pointti on se, että taloyhtiö voi halutessaan valvoa työn suorittamista tai asettaa sille ehtoja. Lattiamateriaalin vaihtamisen osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisen äänierityksen asentamista.

Sen sijaan pieniä pintaremontteja, kuten seinien maalausta tai tapetointia, ei tarvitse ilmoittaa kenellekään.

Kaikissa pienissäkin muutoksissa kannattaa huomioida, että asbestikartoituksen tekeminen voi olla pakollista, vaikkei laki velvoita ilmoittamaan työstä taloyhtiölle. Esimerkiksi tapettiliimassa, -liisterissä tai seinätasoitteissa voi olla asbestia, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Huolimattomuus voi tulla kalliiksi

Ilmoituksen tekemättä jättäminen voi tulla kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö voi vaatia osakasta palauttamaan huoneiston aikaisempaan kuntoon.

Osa hankkeista vaatii taloyhtiölle ilmoittamisen lisäksi viranomaisen rakennus- tai toimenpideluvan. Esimerkiksi jos asukas rakentaa huoneistoonsa saunan ilman lupia, sauna on purettava.

Luvattomasta remppaamisesta voi aiheutua vahinkoja taloyhtiölle, esimerkiksi kosteusvaurion muodossa. Taloyhtiölle voi koitua myös ylimääräisiä selvityskuluja jälkeen päin, jos asukkaat remontoivat omin luvin. Silloin osakas on korvausvastuussa.

Jos on epävarma, pitääkö asunnon muutoksista ilmoittaa yhtiölle, on aina parempi ilmoittaa varmuuden vuoksi. Turhasta ilmoituksesta ei tule maksuja tai seuraamuksia. Muista, että ilmoituksen käsittelyyn voi kulua viikkoja!

Tästä pääset näkemään Isännöintiliiton listan ilmoituksista, jotka ainakin kannattaa tehdä sekä  ohjeet ilmoituksen tekemisestä.

Tästä voit lukea Kotiliesi-lehden koko artikkelin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

26.4.2022

Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

parvekelasien kunnossapito

18.5.2022

Kuka vastaa parvekelasien kunnossapidosta ja sen kustannuksista?

Kenen vastuulla on parvekelasien kunnossapito? Entä miten siihen liittyvät kustannukset jaetaan? Tästä aiheesta tulee usein kysymyksiä Kiinteistöliiton lakineuvontaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti