Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset nousevat tänä vuonna. Nousua voi kompensoida esimerkiksi energialaskua leikkaavilla investoinneilla.

Monissa taloyhtiöissä on alkuvuodesta puhuttanut etenkin sähkön ja kaukolämmön kallistuminen, joka heijastuu väistämättä yhtiöiden hoitokustannuksiin ja sitä kautta vastikkeisiin. Kustannuksissa on vaihtelua paikkakunnittain, mutta esimerkiksi sähkön hinta on noussut kaikkialla Suomessa.

– On kuntia, joissa taloyhtiöiden hoitokulut eivät kasva merkittävästi, mutta osassa kuntia energian hinta on kallistumassa jopa 20–30 prosenttia. Tämä nostaa helposti taloyhtiöiden kokonaiskuluja 5–10 prosentilla vuonna 2022, kertoo Suomen Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Annika Pihlajamäki

Kirjoittaja työskentelee kustannustoimittajana Kiinteistömedia Oy:ssä. Hän kuuluu myös kotitaloyhtiönsä hallitukseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.