Suomi tarvitsee vahvemmat yksityiset vuokramarkkinat

Hallitusohjelmaneuvotteluissa on tänään aloittanut työnsä Matti Vanhasen johtama asuntopolitiikkaan keskittyvä erikoisryhmä. Ryhmän tehtävänä on erityisesti pohtia pääkaupunkiseudun asuntotuotantoon liittyviä kysymyksiä. Suomen Vuokranantajat korostaa, että neuvottelijoiden tulee työssään huomioida tasapainoisesti niin omistus- kuin vuokra-asuminenkin ja pyrkiä ratkaisuissaan asumismuotojen tasavertaisempaan kohteluun. Julkisen vallan ei tule kannustaa tietyn asumismuodon valintaan.

– Erityisesti yksityisten vuokramarkkinoiden vahvistamiseen pitää panostaa. Yksityiset vuokramarkkinat tarjoavat vaihtoehdon niille lukuisille suomalaisille, jotka eivät omista asuntoa, mutta joille tuettu tuotanto ole myöskään vaihtoehto. Kestävä asuntopolitiikka ei voi perustua vain julkisen tai julkisesti tuetun asuntotuotannon varaan. Markkinaehtoisen asuntotarjonnan lisäämisen positiivisia kansantaloudellisia vaikutuksia on korostanut myös mm. OECD, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Verotuksellisilla ratkaisuilla on merkittävä vaikutus asuntomarkkinoiden kehittymiseen ja asumisen hintaan. Asuntopoliittisia kysymyksiä ei saakaan tarkastella irrallisena muista politiikan sektoreista.

Tällä hetkellä vuokra-asumista verotetaan huomattavasti kovemmin kuin omistusasumista. Yksin vuokranantajien pääomatulovero muodostaa n. 15% vuokrasta. Asumismuotojen tasa-arvoista kohtelua tulee edistää keventämällä vuokra-asumisen verotusta. Asumiseen kohdistuvan verotuksen keventämistä puoltaa myös se, että asunto on välttämättömyyshyödyke, joka lohkaisee merkittävän osan kotitalouksien tuloista.

– Konkreettisiksi keinoiksi olemme esittäneet, että esillä ollut pääomatuloverotuksen perusvähennys tulee ulottaa koskemaan myös vuokratuloja. Myös perintöverotus vaatii muutoksia, jotta vuokrauskäytössä olevat asunnot voitaisiin rinnastaa perheyritysten sukupolvenvaihdostilanteisiin, esittää Koro-Kanerva.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Ville Valkonen / Kokoomus

Kokoomuksen Ville Valkosen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti