Suomi tarvitsee vahvemmat yksityiset vuokramarkkinat

Hallitusohjelmaneuvotteluissa on tänään aloittanut työnsä Matti Vanhasen johtama asuntopolitiikkaan keskittyvä erikoisryhmä. Ryhmän tehtävänä on erityisesti pohtia pääkaupunkiseudun asuntotuotantoon liittyviä kysymyksiä. Suomen Vuokranantajat korostaa, että neuvottelijoiden tulee työssään huomioida tasapainoisesti niin omistus- kuin vuokra-asuminenkin ja pyrkiä ratkaisuissaan asumismuotojen tasavertaisempaan kohteluun. Julkisen vallan ei tule kannustaa tietyn asumismuodon valintaan.

– Erityisesti yksityisten vuokramarkkinoiden vahvistamiseen pitää panostaa. Yksityiset vuokramarkkinat tarjoavat vaihtoehdon niille lukuisille suomalaisille, jotka eivät omista asuntoa, mutta joille tuettu tuotanto ole myöskään vaihtoehto. Kestävä asuntopolitiikka ei voi perustua vain julkisen tai julkisesti tuetun asuntotuotannon varaan. Markkinaehtoisen asuntotarjonnan lisäämisen positiivisia kansantaloudellisia vaikutuksia on korostanut myös mm. OECD, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Verotuksellisilla ratkaisuilla on merkittävä vaikutus asuntomarkkinoiden kehittymiseen ja asumisen hintaan. Asuntopoliittisia kysymyksiä ei saakaan tarkastella irrallisena muista politiikan sektoreista.

Tällä hetkellä vuokra-asumista verotetaan huomattavasti kovemmin kuin omistusasumista. Yksin vuokranantajien pääomatulovero muodostaa n. 15% vuokrasta. Asumismuotojen tasa-arvoista kohtelua tulee edistää keventämällä vuokra-asumisen verotusta. Asumiseen kohdistuvan verotuksen keventämistä puoltaa myös se, että asunto on välttämättömyyshyödyke, joka lohkaisee merkittävän osan kotitalouksien tuloista.

– Konkreettisiksi keinoiksi olemme esittäneet, että esillä ollut pääomatuloverotuksen perusvähennys tulee ulottaa koskemaan myös vuokratuloja. Myös perintöverotus vaatii muutoksia, jotta vuokrauskäytössä olevat asunnot voitaisiin rinnastaa perheyritysten sukupolvenvaihdostilanteisiin, esittää Koro-Kanerva.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.1.2018

Porilaisuus, naapurit, tulevaisuus ja hyvä arki – näistä on ensi kesän Asuntomessut Porissa tehty

Asuntomessuilla Porissa ylistetään porilaisuutta, naapureita, tulevaisuuden asumista ja sujuvaa arkea. Kaikki kiteytyy hyvään asumiseen läpi ihmiselämän. Ensi kesänä yhteisöllisyys näkyy myös kahden ison naapurin kesken, kun Asuntomessut ja SuomiAreena nostavat yhteistyönsä uudelle tasolle.

16.4.2018

Kiinteistöliitto valitsi ja palkitsi liittokokouksessaan

Kiinteistöliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin diplomi-insinööri, varatoimitusjohtaja Timo Nieminen Kauniaisista sekä varapuheenjohtajiksi ekonomi Olavi Merikanto Uudeltamaalta, asuntosijoittaja Jouni Lehtinen Vuokranantajista sekä toimitusjohtaja Pertti Satopää Varsinais-Suomesta. Hallituksen jäseniksi kaksivuotiselle kaudelle valittiin: Heikonen Juhana, arkkitehti, Uusimaa, Helsinki Hyvärinen Veijo, toimitusjohtaja, Itä-Suomi, Kuopio Järvenpää Harri, toimitusjohtaja, Pirkanmaa, Valkeakoski Kalliola Jukka, kenttäpäällikkö, Pohjanmaa, Vaasa Karhula Anne, toimitusjohtaja, Pohjois-Suomi, Oulu Lappalainen […]

8.12.2017

Yksityiset vuokranantajat asuntomarkkinoiden joustavimpia – verotus estää toiminnan laajentumista

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus osoittaa, että yksityiset vuokranantajat ovat asuntomarkkinoiden joustavin ja maltillisin toimija vuokrankorotuksissa. Vain 16 prosenttia yksityisistä vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Vuokratuloihin kohdistuva pääomatulovero koetaan kireäksi ja esteenä uusien asuntojen hankinnalle.

18.1.2016

Toimivat vuokramarkkinat tarvitsevat lainarahaa

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna moittii Kauppalehdessä (16.1.2016) poikkeuksellisen voimakkaasti vuokramarkkinoita ja väittää, että vuokramarkkinat vetävät puoleensa pikavoittojen tavoittelijoita kasvavissa määrin. -Yksityiset vuokranantajat irtisanoutuvat tästä oletuksesta. Pikavoittojen tavoittelijoita on erittäin marginaalinen osuus vuokramarkkinoilla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti