Suomi tarvitsee vahvemmat yksityiset vuokramarkkinat

Hallitusohjelmaneuvotteluissa on tänään aloittanut työnsä Matti Vanhasen johtama asuntopolitiikkaan keskittyvä erikoisryhmä. Ryhmän tehtävänä on erityisesti pohtia pääkaupunkiseudun asuntotuotantoon liittyviä kysymyksiä. Suomen Vuokranantajat korostaa, että neuvottelijoiden tulee työssään huomioida tasapainoisesti niin omistus- kuin vuokra-asuminenkin ja pyrkiä ratkaisuissaan asumismuotojen tasavertaisempaan kohteluun. Julkisen vallan ei tule kannustaa tietyn asumismuodon valintaan.

– Erityisesti yksityisten vuokramarkkinoiden vahvistamiseen pitää panostaa. Yksityiset vuokramarkkinat tarjoavat vaihtoehdon niille lukuisille suomalaisille, jotka eivät omista asuntoa, mutta joille tuettu tuotanto ole myöskään vaihtoehto. Kestävä asuntopolitiikka ei voi perustua vain julkisen tai julkisesti tuetun asuntotuotannon varaan. Markkinaehtoisen asuntotarjonnan lisäämisen positiivisia kansantaloudellisia vaikutuksia on korostanut myös mm. OECD, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Verotuksellisilla ratkaisuilla on merkittävä vaikutus asuntomarkkinoiden kehittymiseen ja asumisen hintaan. Asuntopoliittisia kysymyksiä ei saakaan tarkastella irrallisena muista politiikan sektoreista.

Tällä hetkellä vuokra-asumista verotetaan huomattavasti kovemmin kuin omistusasumista. Yksin vuokranantajien pääomatulovero muodostaa n. 15% vuokrasta. Asumismuotojen tasa-arvoista kohtelua tulee edistää keventämällä vuokra-asumisen verotusta. Asumiseen kohdistuvan verotuksen keventämistä puoltaa myös se, että asunto on välttämättömyyshyödyke, joka lohkaisee merkittävän osan kotitalouksien tuloista.

– Konkreettisiksi keinoiksi olemme esittäneet, että esillä ollut pääomatuloverotuksen perusvähennys tulee ulottaa koskemaan myös vuokratuloja. Myös perintöverotus vaatii muutoksia, jotta vuokrauskäytössä olevat asunnot voitaisiin rinnastaa perheyritysten sukupolvenvaihdostilanteisiin, esittää Koro-Kanerva.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.4.2022

Taloyhtiöt rakentavat latausasemia kiihtyvään tahtiin − Suomi paransi asemiaan kansainvälisessä vertailussa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAan tulleiden avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Nyt käsitellään vielä viime vuoden hakemuksia. Avoimia hakemuksia on kaikkiaan yli 600, yli 10 miljoonan euron arvosta.

17.1.2022

Sähköautojen latauspisteavustusta myös yritysten parkkipaikoille

Yhä useampien yritysten ja yhteisöjen autopolitiikka edellyttää vähäpäästöisen auton hankkimista. ARAn avustuksella edistetään sähköautojen latausmahdollisuuksien yleistymistä työpaikkakiinteistöillä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti. Avustus on tarkoitettu työnantajille ja työssäkäyntirakennuksen tai kiinteistön omistaville yhteisöille tai henkilöille pääsääntöisesti työntekijöiden käyttöön tarkoitettujen latauspisteiden hankintaan.

28.1.2022

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa

Vuokranantajakyselyssä kysyttiin uuden sijoitusasunnon ostoaikeista tulevan vuoden aikana. Noin puolet yli 2100 vastaajasta arvioi, etteivät he aio hankkia uutta sijoitusasuntoa, vaikka sopivakin kohde ilmaantuisi myyntiin. Vastaajien osuus, jotka eivät aio ostaa uutta asuntoa seuraavan vuoden aikana, kasvoi edellisen vuoden kyselystä noin viidellä prosenttiyksiköllä.

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti