Suomi tarvitsee ainakin miljoona esteetöntä asuntoa

Esteettömyysremonteista hyötyvät kaikki, ja ne voivat nostaa asuntojen arvoa. Valtion tavoite on miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä, kirjoittaa Yle.

Ympäristöministeriö asetti tavoitteen miljoonasta esteettömästä asunnosta vuonna 2012, tällä hetkellä määrästä on saavutettu noin puolet. Tavoitetta ei välttämättä saavuteta kymmenessä vuodessa. Ympäristöministeriön asuntoneuvos Raija Hynynen myöntää, että tekemistä riittää vielä paljon. Hän muistuttaa, että esteettömien asuntojen tarve tulee lisääntymään ikääntyvässä Suomessa, ja tarve on todennäköisesti enemmän kuin miljoonalle asunnolle.

Vuosittainen noin 30 000 uuden asunnon rakentaminen täyttää osittain esteettömän asumisen tarpeita, mutta sen lisäksi pitäisi vielä korjata vanhoja asuntoja. Esimerkiksi kerrostaloyhtiöissä muut remontit menevät helposti hissien rakentamisen tai korjaamisen edelle, Hynynen sanoo.

Suomen Kiinteistöliiton taloyhtiöille tekemien kyselyiden mukaan kerrostaloyhtiöiden remonttikärjessä ovat vesi- ja viemäriputkien uusimiset sekä vesikattojen korjaukset. Kiinteistöliiton Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Sami Tammisto  sanoo, että esteettömyyasiat ovat ja tulevat olemaan pinnalla taloyhtiöissä, mutta esimerkiksi vanhoissa taloyhtiöissä vuotavien vesiputkien tai katon korjaus lykkäävät helposti investointeja.

Taloyhtiöt voivat saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta esteettömyysavustusta remontteihin. Viime vuonna esteettömyysavustuksi oli haettavana reilut 8 miljoonaa euroa, joista suuri osa käytettiin hissiremontteihin.

Lue lisää täältä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

15.11.2021

Vähintään miljoona euroa maksaneiden asuntojen myynti on kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Koronapandemian alettua keväällä 2020 tyrehtyi asuntokauppakin hetkeksi, mutta sen jälkeen kasvu on ollut hurjaa. Kasvu ei tosin ole tasaista: neliöhinnat nousevat muuta Suomea nopeammin kasvukeskuksissa. Helsingissä asuntojen kovin kysyntä painottuu keskustaan, jossa hinnat nousevat muuta kaupunkia nopeammin.

21.4.2022

Taloyhtiöt rakentavat latausasemia kiihtyvään tahtiin − Suomi paransi asemiaan kansainvälisessä vertailussa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAan tulleiden avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Nyt käsitellään vielä viime vuoden hakemuksia. Avoimia hakemuksia on kaikkiaan yli 600, yli 10 miljoonan euron arvosta.

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti