Suomi tarvitsee ainakin miljoona esteetöntä asuntoa

Esteettömyysremonteista hyötyvät kaikki, ja ne voivat nostaa asuntojen arvoa. Valtion tavoite on miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä, kirjoittaa Yle.

Ympäristöministeriö asetti tavoitteen miljoonasta esteettömästä asunnosta vuonna 2012, tällä hetkellä määrästä on saavutettu noin puolet. Tavoitetta ei välttämättä saavuteta kymmenessä vuodessa. Ympäristöministeriön asuntoneuvos Raija Hynynen myöntää, että tekemistä riittää vielä paljon. Hän muistuttaa, että esteettömien asuntojen tarve tulee lisääntymään ikääntyvässä Suomessa, ja tarve on todennäköisesti enemmän kuin miljoonalle asunnolle.

Vuosittainen noin 30 000 uuden asunnon rakentaminen täyttää osittain esteettömän asumisen tarpeita, mutta sen lisäksi pitäisi vielä korjata vanhoja asuntoja. Esimerkiksi kerrostaloyhtiöissä muut remontit menevät helposti hissien rakentamisen tai korjaamisen edelle, Hynynen sanoo.

Suomen Kiinteistöliiton taloyhtiöille tekemien kyselyiden mukaan kerrostaloyhtiöiden remonttikärjessä ovat vesi- ja viemäriputkien uusimiset sekä vesikattojen korjaukset. Kiinteistöliiton Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Sami Tammisto  sanoo, että esteettömyyasiat ovat ja tulevat olemaan pinnalla taloyhtiöissä, mutta esimerkiksi vanhoissa taloyhtiöissä vuotavien vesiputkien tai katon korjaus lykkäävät helposti investointeja.

Taloyhtiöt voivat saada Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta esteettömyysavustusta remontteihin. Viime vuonna esteettömyysavustuksi oli haettavana reilut 8 miljoonaa euroa, joista suuri osa käytettiin hissiremontteihin.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.10.2022

Avustuksilla viihtyisyyttä ja turvallisuutta taloyhtiöön

Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta saa korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä. Avustuksilla voi parantaa esimerkiksi taloyhtiön esteettömyyttä.

21.4.2022

Taloyhtiöt rakentavat latausasemia kiihtyvään tahtiin − Suomi paransi asemiaan kansainvälisessä vertailussa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAan tulleiden avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Nyt käsitellään vielä viime vuoden hakemuksia. Avoimia hakemuksia on kaikkiaan yli 600, yli 10 miljoonan euron arvosta.

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti