Vuokranantaja – vältä näitä sudenkuoppia

Suomen Vuokranantajat ry varoittaa vuokranantajia yleisistä sudenkuopista, joiden vuoksi vuokraus voi epäonnistua, vaikka sesonki on huipussaan.

 1. Vuokrapyynti on tapissa 
  Pienistä asunnoista ja yksiöistä käydään kovaa kilpailua. Ylihinnoiteltu asunto ei kuitenkaan houkuttele pitkäaikaisia vuokralaiskandidaatteja. Kannattaa siis selvittää tarkasti vallitseva vuokrataso, eikä säikähtää, vaikka joutuisi hieman tinkimään siitä, mitä edellinen vuokralainen on maksanut.
 2. Vuokra-asuntoilmoitus on epäselvä ja suppea
  Ilmoituksen huolellisesti tehnyt vuokranantaja nappaa parhaimmat ja motivoituneimmat vuokralaiset. Kattava ilmoitus luo luotettavan ensivaikutelman vuokranantajasta ja enteilee toimivaa vuokrasuhdetta. Hyvät ja valoisat kuvat, pohjapiirustus sekä asunnon perustiedot ovat hyvän ilmoituksen kulmakiviä.
 3. Asuntonäyttö järjestetään huonosti
  Huolellinen siivous ja tuuletus kannattavat poikkeuksetta. Näyttö kannattaa järjestää valoisan aikaan ja iltapäivällä, jolloin myös työssäkäyvät pääsevät mukaan näytölle. On makuasia, järjestääkö yhteisnäytön vai kullekin kandidaatille oman näytön, jossa pääsee paremmin keskittymään jokaiseen kandidaattiin. Hyvä keino on myös tehdä ensin puhelinhaastattelu ja tavata potentiaalisimmat sitten asunnolla.
 4. Uskotaan stereotypioihin
  Sukupuoli ja ikä eivät ole takeita vuokralaisen maksukyvystä, siisteydestä, säntillisyydestä tai pysyvyydestä. Parasta olisi seuloa näytöllä asuntoon sopivin mahdollinen tyyppi. Esimerkiksi kampusalueelle opiskelija tai rauhalliselle arvoalueelle työkomennuksella oleva henkilö.
 5. Vuokralaista ei uskalleta jututtaa
  Moni vuokranantaja ei tiedä, mitä vuokralaiselta saa ja ei saa kysyä. Esimerkiksi elämäntilanteen tiedusteleminen on ok. Kysy, miksi vuokralainen muuttaa, mitä hän tekee ja onko luottotiedot kunnossa. Näin pääset oikeansuuntaisen keskustelun alkuun, ja annat hänelle mahdollisuuden kertoa itsestään tarkemmin.
 6. Ei varmisteta vuokralaisen vuokranmaksukykyä
  Vuokranantajan on syytä selvittää vuokralaisen kuukausitulot. Vuokran maksaminen ajallaan on vuokralaisen tärkein velvoite ja vastuullisen vuokranantajan tehtävä on varmistua, että vuokralaisen tulot riittävät vuokran maksamiseen.
 7. Vuokralaisen taustoja ei tarkisteta
  Vuokranantajan kannattaa aina tarkistaa vuokralaiskandidaatin luottotiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista. Vuokralaiselta voi pyytää myös työhaastattelun tapaan yhteystietoja entisille vuokranantajille.
 8. Käytössä netistä löydetty vuokrasopimuspohja
  Vuokrasopimus on vuokraustoiminnan kannattavuuden tärkein peruspilari. Moni tyytyy käyttämään googlesta löydettyä sopimuspohjaa, joissa sopimusehdot saattavat olla puutteellisia.
 9. Hidastellaan vuokralaisvalinnassa
  Sesonkiaikana valinnat tehdään nopeasti. Turha aikailu voi johtaa siihen, että suosikkikandidaatti onkin sitoutunut jo toiseen asuntoon.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti