Julkistetut euribor-noteeraukset ovat päivän viivästettyjä. Markkinoilla toimivat pankkiammattilaiset lähettelivät Helsingin Sanomien tietojen mukaan tiistaina twitterissä kuitenkin tuoreita korkonoteerauksia. Korko nousi niiden mukaan tiistaina aivan hitusen nollan yläpuolelle. Lukema oli 0,005 prosenttia plussan puolella.
Vuoden euribor-korko painui miinukselle aivan vuoden 2016 alussa. Vuoden 2020 lopulta asti se oli pitkään noin 0,5 prosenttia miinuksella. Lyhyemmät euriborit ovat yhä selvästi negatiivisia. Esimerkiksi kolmen kuukauden euribor oli maanantaina 0,4 prosenttia miinuksella.
Vuoden korko reagoi aina ensin odotuksiin korkojen noususta, koska se pyrkii ennakoimaan tilannetta vuoden kuluttua. Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan korkoja ensimmäisen kerran jo tänä vuonna, sillä Euroopan inflaatiovauhti on kiihtynyt nopeimmilleen vuosikymmeniin.
Euroalueen inflaation odotetaan kiihtyneen maaliskuussa peräti 7,5 prosenttiin. Jo helmikuussa hinnat nousivat 5,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt muun muassa energian ja ruoan kallistumista.
Nousu alkaa näkyä asuntolainoissa
Useimpien asuntovelallisten lainasopimuksissa viitekoron minimitasoksi on määritetty nolla. Heillä korkojen hienoinen nousu ei ole toistaiseksi vaikuttanut lainan kokonaiskorkoon, vaan se on ollut sovitun marginaalin suuruinen.
Seuraavan kerran, kun lainan korkoa tarkistetaan, positiivinen viitekorko lisätään marginaaliin.
Osalla laina-asiakkaista negatiivisen viitekoron arvo on vähennetty marginaalista. Heillä lainan kokonaiskorkokin on voinut olla hyvin lähellä nollaa pitkän aikaa.
Vaikka asuntolainan maksajien korot ja kulut nyt nousevat, talouden asiantuntijat ovat Helsingin Sanomien tietojen mukaan sitä mieltä, että positiivisia korkoja pitää tervehtiä ilolla.
Terveeseen talouteen kuuluu, että lainan ottaja joutuu maksamaan lainan antajalle eikä päin vastoin.
Negatiiviset korot ovat tarkoittaneet, ettei riskillä ole ollut hintaa. Se puolestaan voi johtaa kupliin esimerkiksi asuntojen tai osakkeiden hinnoissa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään