Suomen suosituin asuntolainojen viitekorko ylitti nollarajan

Julkistetut euribor-noteeraukset ovat päivän viivästettyjä. Markkinoilla toimivat pankkiammattilaiset lähettelivät Helsingin Sanomien tietojen mukaan tiistaina twitterissä kuitenkin tuoreita korkonoteerauksia. Korko nousi niiden mukaan tiistaina aivan hitusen nollan yläpuolelle. Lukema oli 0,005 prosenttia plussan puolella.

Vuoden euribor-korko painui miinukselle aivan vuoden 2016 alussa. Vuoden 2020 lopulta asti se oli pitkään noin 0,5 prosenttia miinuksella. Lyhyemmät euriborit ovat yhä selvästi negatiivisia. Esimerkiksi kolmen kuukauden euribor oli maanantaina 0,4 prosenttia miinuksella.

Vuoden korko reagoi aina ensin odotuksiin korkojen noususta, koska se pyrkii ennakoimaan tilannetta vuoden kuluttua. Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan korkoja ensimmäisen kerran jo tänä vuonna, sillä Euroopan inflaatiovauhti on kiihtynyt nopeimmilleen vuosikymmeniin.

Euroalueen inflaation odotetaan kiihtyneen maaliskuussa peräti 7,5 prosenttiin. Jo helmikuussa hinnat nousivat 5,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt muun muassa energian ja ruoan kallistumista.

Nousu alkaa näkyä asuntolainoissa

Useimpien asuntovelallisten lainasopimuksissa viitekoron minimitasoksi on määritetty nolla. Heillä korkojen hienoinen nousu ei ole toistaiseksi vaikuttanut lainan kokonaiskorkoon, vaan se on ollut sovitun marginaalin suuruinen.

Seuraavan kerran, kun lainan korkoa tarkistetaan, positiivinen viitekorko lisätään marginaaliin.

Osalla laina-asiakkaista negatiivisen viitekoron arvo on vähennetty marginaalista. Heillä lainan kokonaiskorkokin on voinut olla hyvin lähellä nollaa pitkän aikaa.

Vaikka asuntolainan maksajien korot ja kulut nyt nousevat, talouden asiantuntijat ovat Helsingin Sanomien tietojen mukaan sitä mieltä, että positiivisia korkoja pitää tervehtiä ilolla.

Terveeseen talouteen kuuluu, että lainan ottaja joutuu maksamaan lainan antajalle eikä päin vastoin.

Negatiiviset korot ovat tarkoittaneet, ettei riskillä ole ollut hintaa. Se puolestaan voi johtaa kupliin esimerkiksi asuntojen tai osakkeiden hinnoissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

23.3.2022

Vain harva taloyhtiö on suojannut lainansa korkojen nousun varalle

OP Ryhmä kertoo, että sen korkosuojattujen uusien asuntolainojen euromääräinen osuus oli helmikuussa 55 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Korkokatto suojaa asuntolainaa korkojen nousulta ja pitää lainan kustannukset kohtuullisina myös nykyistä korkeammassa korkoympäristössä. Korkokattoja otetaan nyt erityisesti uusiin asuntolainoihin ja pitkälle laina-ajalle: uusista korkokattosopimuksista 83 prosentissa suojaus on mitoitettu 10 vuodelle tai sitä pidemmälle ajalle.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti