Suomen suosituin asuntolainojen viitekorko ylitti nollarajan

Julkistetut euribor-noteeraukset ovat päivän viivästettyjä. Markkinoilla toimivat pankkiammattilaiset lähettelivät Helsingin Sanomien tietojen mukaan tiistaina twitterissä kuitenkin tuoreita korkonoteerauksia. Korko nousi niiden mukaan tiistaina aivan hitusen nollan yläpuolelle. Lukema oli 0,005 prosenttia plussan puolella.

Vuoden euribor-korko painui miinukselle aivan vuoden 2016 alussa. Vuoden 2020 lopulta asti se oli pitkään noin 0,5 prosenttia miinuksella. Lyhyemmät euriborit ovat yhä selvästi negatiivisia. Esimerkiksi kolmen kuukauden euribor oli maanantaina 0,4 prosenttia miinuksella.

Vuoden korko reagoi aina ensin odotuksiin korkojen noususta, koska se pyrkii ennakoimaan tilannetta vuoden kuluttua. Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan korkoja ensimmäisen kerran jo tänä vuonna, sillä Euroopan inflaatiovauhti on kiihtynyt nopeimmilleen vuosikymmeniin.

Euroalueen inflaation odotetaan kiihtyneen maaliskuussa peräti 7,5 prosenttiin. Jo helmikuussa hinnat nousivat 5,9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt muun muassa energian ja ruoan kallistumista.

Nousu alkaa näkyä asuntolainoissa

Useimpien asuntovelallisten lainasopimuksissa viitekoron minimitasoksi on määritetty nolla. Heillä korkojen hienoinen nousu ei ole toistaiseksi vaikuttanut lainan kokonaiskorkoon, vaan se on ollut sovitun marginaalin suuruinen.

Seuraavan kerran, kun lainan korkoa tarkistetaan, positiivinen viitekorko lisätään marginaaliin.

Osalla laina-asiakkaista negatiivisen viitekoron arvo on vähennetty marginaalista. Heillä lainan kokonaiskorkokin on voinut olla hyvin lähellä nollaa pitkän aikaa.

Vaikka asuntolainan maksajien korot ja kulut nyt nousevat, talouden asiantuntijat ovat Helsingin Sanomien tietojen mukaan sitä mieltä, että positiivisia korkoja pitää tervehtiä ilolla.

Terveeseen talouteen kuuluu, että lainan ottaja joutuu maksamaan lainan antajalle eikä päin vastoin.

Negatiiviset korot ovat tarkoittaneet, ettei riskillä ole ollut hintaa. Se puolestaan voi johtaa kupliin esimerkiksi asuntojen tai osakkeiden hinnoissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

lainavertailu

6.9.2023

Kiinteistölehden lainavertailu: Korjauslainat kallistuivat

Uusien taloyhtiölainojen keskimääräinen kokonaiskorko oli pääkaupunkiseudun pankkien tarjouksissa 5,17 prosenttia, selviää syyskuun lainavertailusta. Suomen Kiinteistölehti julkaisee Suomen Rahatiedon Seppo Rekosen laatimia lainakorkojen vertailuja.

Asuntosijoittamisen näkymät

19.4.2023

Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista. Syynä ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu. Parhaat näkymät ovat Tampereella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti