Suomen fiksuin asuintalo käyttää energiaa ja vettä säästeliäimmin

Suomen fiksuin ja viihtyisin asuintalo on valittu. Kilpailun kokonaisarvioinnissa parhaimmaksi osoittautui vuokrataloyhtiö Mikalo Oy:n Mikkelin Sammonkatu 24:ssä sijaitseva kohde.
Sammonkadun kiinteistön viilennys ja osittain myös lämmitys on toteutettu passiivisella maalämmöllä. Keskitetyllä ilmanvaihdolla asuntojen asumisolosuhteet pystytään pitämään erittäin miellyttävinä.

Vedenkulutusta Mikalossa hillitsee huoneistokohtainen vesimaksu ennakkovesimaksuineen, jotka tasataan kerran vuodessa.

Sisäolosuhteiltaan viihtyisimmälle kunniamaininta

Raati halusi antaa kunniamaininnan SATO Oyj:n Soukanniementie 1:n energiatehokkuudesta ja hyvästä sisäympäristöstä. Kohde on vuonna 2014 valmistunut 56 asunnon vuokra-asuntokiinteistö Espoossa, jonka lämpöenergia tuotetaan kokonaan maalämmöllä.

Energiatehokkuudesta kilpailtaessa parhaiten pärjäsivätkin juuri kohteet, joissa maalämpö tai –jäähdytys oli jollain tavoin käytössä ja ne korvasivat ainakin osittain ostoenergiaa.

Soukanniementien kohteessa kiinteistön asukkaat olivat erityisen tyytyväisiä yleisten tilojen valaistukseen ja sisäilman laatuun. ”Taloyhtiö ja asunto pohjaratkaisuineen, materiaaleineen ja terasseineen on oikein viihtyisä ja ympäristö on mahtava. Ehdoton plussa on myös matalaenergiatalo, maalämpö ja edulliset sähkölaskut”, toteaa eräs asukas.

Yleisesti ottaen kysyttäessä sisäolosuhteiden viihtyvyydestä, asuntojen lämpöolosuhteet aiheuttivat eniten tyytymättömyyttä. Asukkailla on selkeästi enemmän yksilöllisiä tarpeita lämpötilan kuin esimerkiksi valaistuksen suhteen. Lisäksi rakennuksen pihapiirillä ja sijainnilla on vaikutusta viihtyisyyden kokemiseen.

Tehokas, pihi ja viihtyisä

Kilpailun tarkoituksena oli haastaa kehittämään ja tuomaan markkinoille yhtä aikaa sekä energiatehokkaita että sisäolosuhteiltaan viihtyisiä asuintaloja ja kertomaan näistä suurelle yleisölle.
Kilpailussa etsittiin asuintaloa, jossa käytetään tehokkaasti energiaa ja säästeliäästi vettä, asukkaiden nauttiessa samalla erinomaisista sisäolosuhteista, eli lämpötila, valaistus, ilmanlaatu ja akustiikka ovat kohteessa myös kunnossa.

Kohteita arvioitiin kolmella Rakennusten elinkaarimittarilla :

  • Energiankulutus
  • Vedenkulutus
  • Sisäympäristöön tyytyväisyys (lämpöviihtyvyys, huoneilman laatu, valaistus- ja ääniolosuhteet sekä yhteisöllisyys). Lopullisessa arvioinnissa tämä mittari jouduttiin jättämään pois, koska osassa kohteista ei ollut saatu vaadittua 15 vastausprosenttia.

Kilpailuun osallistuminen oli kaikille asuinkiinteistöjen omistajille ja vuokranantajille avointa. Kilpailun järjesti ja raadin muodosti Green Building Council Finland (Heli Kotilainen, raadin puheenjohtaja) kumppaneinaan oli ympäristöministeriö (Maarit Haakana), Energiavirasto (Juha Toivanen), Kiinteistöliitto (Timo Tossavainen), RAKLI (Aija Tasa), Motiva (Harri Heinaro) sekä Rakennuslehti (Auri Häkkinen). Kilpailu tukee VAETS –toimenpideohjelmaa (energiatehokkuussopimukset/vuokra-asuntoyhteisöt).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.12.2022

Varo kuumaa vettä sähkökatkon aikana

Lämmintä vettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Putkistoon voi katkon aikana päästä liian kuumaa vettä, jolloin hanasta voi tulla jopa sata-asteista vettä. Myös vesivahingon riski on suuri.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti