Suomalaisten kotitalouksien ylivelkaantuminen heijastuu myös taloyhtiölainoihin

Eivätkö suomalaiset osaa enää käsitellä rahaa? Siltä ainakin näyttäisi viimeaikaisten velkaantumistilastojen ja Suomi-Areenassa pidetyn Suuren Pankkikeskustelun perusteella. Tästä kotitalouksien huolestuttavasta velkaantumisesta kirjoittaa Kauppalehti.

Suomalaisten kotitalouksien vekaantuminen on kasvanut 20 vuodessa yli kaksinkertaiseksi ja taloyhtiölainojen osuus siinä sivussa vielä räjähdysmäisemmin. Kauppalehden lainaaman Suomen Pankin pääjöhtaja Olli Rehnin mukaan ongelman ytimessä ovat nimenomaan taloyhtiölainat ja kulutusluotot.

Asuntolainat eivät ole Suomi-Areenan keskustelijoiden mielestä samanlainen riski kuin taloyhtiölainat. Kauppalehden mukaan mielipiteitä puolesta ja vastaan syntyi myös sääntelyn tarpeesta. Finanssikriisin jälkeinen vakaa talouskasvu on paljolti sääntelyn ansiota, mutta toisaalta peräänkuulutettiin kansalaisten omaa ymmärrystä ja vastuuta taloudesta.

Vastuu häipyy taka-alalle rahatalouden digitalisaatiossa

Paneelikeskustelijat korostivat talouskasvatuksen tärkeyttä myös koulutusjärjestelmässämme. Pankkien rooli vähenee ja niiden tulevaisuuden tehtävänä nähtiin lähinnä neuvonantajana toimiminen.

Kuinka sitten saadaan ihmiset ymmärtämään, että velkaraha on myös maksettava takaisin ja korkojen kera? Maksettu maksu ei ole loppuunkäsitelty, jos se on maksettu velkarahalla. Jos siis talouskasvatukseen ei panosteta, kannattaa muistaa, että ne velaksi elämisen oppineet ovat joskus myös taloyhtiölainoista päätöksiä tekeviä.

Lue alkuperäinen artikkeli Kauppalehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallinen taloyhtiö

10.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Safetum on käynnistänyt tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi.

Safetum

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

mökkeilyn maksut

9.6.2023

Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti

Kuntakohtaisia maksuja lankeaa mökkiläiselle maksettavaksi kalliimmissa mökkikunnissa lähes kaksinkertainen määrä verrattuna edullisimpaan kuntaan, selviää Omakotiliiton tekemästä vertailusta. Erityisesti ovat nousseet sähkömaksut.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti