SPEK: Huoli-ilmoituksen tekeminen on liian vaikeaa – käytäntöjä yhtenäistettävä valtakunnallisesti

Huoli-ilmoituksen voi tehdä, kun on aidosti huolissaan läheisen, kuten sukulaisen tai naapurin pärjäämisestä. Huolenaiheena voi olla vaikkapa yksiasumisen haasteet, päihteiden käyttö tai muu toimeentulo. Ilmoituksen voi tehdä ilman henkilön suostumusta ja anonyymisti.

Ilmoituslomakkeen löytäminen on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan kuitenkin eräiden kuntien sivuilta erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Ilmoitusten määrä on ollut jatkuvasti nousussa. Ilmoitusmäärien kasvun perustella ihmisten kotona asumisen turvallisuudessa on suuria haasteita. Tänä vuonna liki 60 prosenttia esimerkiksi tulipaloissa menehtyneistä on yli 65-vuotiaita.

Huoli-ilmoituksia tulee sosiaalitoimelle paljon. Kokonaismäärää ei tarkkaan tiedetä, sillä ilmoituskäytännöt vaihtelevat kunnittain.

Suomessa on 1,25 miljoonaa yhden hengen kotitaloutta. Yksinasuminen vaikuttaa tutkitusti myös fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Myös kuntakohtaisten Huoli-ilmoitusten määristä voi päätellä, että Suomessa asuu yksin kotona ihmisiä, joiden toimintakyky on merkittävästi heikentynyt.

– Kun ilmoituksia tulee, kunnissa täytyy miettiä toimintamallit tilanteen ratkaisemiseksi. Tämä taas aiheuttaa myös taloudellista painetta sosiaalitoimelle. Toisaalta ihmisiä kuljetetaan edestakaisin kodin ja hoitopaikkojen välillä, ja tällainen reaktiivinen toiminta tulee kalliiksi sekin, sanoo SPEK:n erikoistutkija Tarja Ojala järjestön tiedotteessa.

Parhaillaan vietetään myös Paloturvallisuusviikkoa, jonka teemana on läheisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi läheisen palovaroittimista ja liesiturvallisuudesta huolehtimista, mutta myös huoli-ilmoituksen tekemistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti