SPEK: Huoli-ilmoituksen tekeminen on liian vaikeaa – käytäntöjä yhtenäistettävä valtakunnallisesti

Huoli-ilmoituksen voi tehdä, kun on aidosti huolissaan läheisen, kuten sukulaisen tai naapurin pärjäämisestä. Huolenaiheena voi olla vaikkapa yksiasumisen haasteet, päihteiden käyttö tai muu toimeentulo. Ilmoituksen voi tehdä ilman henkilön suostumusta ja anonyymisti.

Ilmoituslomakkeen löytäminen on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan kuitenkin eräiden kuntien sivuilta erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Ilmoitusten määrä on ollut jatkuvasti nousussa. Ilmoitusmäärien kasvun perustella ihmisten kotona asumisen turvallisuudessa on suuria haasteita. Tänä vuonna liki 60 prosenttia esimerkiksi tulipaloissa menehtyneistä on yli 65-vuotiaita.

Huoli-ilmoituksia tulee sosiaalitoimelle paljon. Kokonaismäärää ei tarkkaan tiedetä, sillä ilmoituskäytännöt vaihtelevat kunnittain.

Suomessa on 1,25 miljoonaa yhden hengen kotitaloutta. Yksinasuminen vaikuttaa tutkitusti myös fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Myös kuntakohtaisten Huoli-ilmoitusten määristä voi päätellä, että Suomessa asuu yksin kotona ihmisiä, joiden toimintakyky on merkittävästi heikentynyt.

– Kun ilmoituksia tulee, kunnissa täytyy miettiä toimintamallit tilanteen ratkaisemiseksi. Tämä taas aiheuttaa myös taloudellista painetta sosiaalitoimelle. Toisaalta ihmisiä kuljetetaan edestakaisin kodin ja hoitopaikkojen välillä, ja tällainen reaktiivinen toiminta tulee kalliiksi sekin, sanoo SPEK:n erikoistutkija Tarja Ojala järjestön tiedotteessa.

Parhaillaan vietetään myös Paloturvallisuusviikkoa, jonka teemana on läheisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi läheisen palovaroittimista ja liesiturvallisuudesta huolehtimista, mutta myös huoli-ilmoituksen tekemistä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.11.2015

Kadonneen avaimen jäljillä

Lakineuvontaan tupsahtelee ajoittain kysymyksiä kadonneista avaimista ja niihin liittyvistä korvausvastuista taloyhtiössä. Miten asia ratkeaa? Osakkaan kadottaessa huoneistonsa ulko-oven avaimen peruskysymys kuuluu, joutuuko hän korvaamaan taloyhtiölle avainten teettämisestä ja mahdollisesti tarvittavasta lukkojen uudelleen sarjoittamisesta aiheutuvat kustannukset.

20.4.2017

Ilmoita asunto-osakeyhtiön hallitusmuutokset netissä

Kevät on asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokousten kiireisintä pitoaikaa. Yhtiökokouksissa valitaan mm. hallituksen uudet jäsenet, jotka pitää ilmoittaa kaupparekisteriin viivytyksettä.

1.7.2015

Osakkeenomistajan vahingonkorvausvastuu asunto-osakeyhtiössä

Vahingonkorvausvastuu tarkoittaa sananmukaisesti korvausvastuuta jostakin aiheutetusta vahingosta. Asunto-osakeyhtiössä korvattavat vahingot voivat ilmetä esimerkiksi aiheutuneiden korjauskustannusten muodossa. Vahingonkorvausvastuun syntymisen yleinen edellytys on tuottamus, jolla viitataan vahingonaiheuttajan huolimattomuuteen tai tahallisuuteen.

21.4.2017

Asunto-osakeyhtiö, vältä nämä virheet veroilmoituksessa

Veroilmoitus kannattaa antaa sähköisesti, koska virheitä tulee vähemmän ja homman saa pakettiin nopeammin. Lue silti vinkit yleisimpien virheiden välttämiseen. Jos asunto-osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön tilikausi päättyi joulukuussa, sillä on vapun hujakoilla edessä veroilmoituksen antaminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti