Sisäverkon rakennuskustannukset alenevat

Laadukas sisäverkko mahdollistaa asukkaille kehittyneiden viestintäpalvelujen käytön. Viestintävirasto on antanut uudistetun sisäverkkomääräyksen, johon tehdyillä muutoksilla alennetaan sisäverkon rakentamiskustannuksia. Tätä kautta Viestintävirasto kannustaa taloyhtiöitä rakentamaan ja uudistamaan sisäverkot ajanmukaisiksi. Määräys tuli voimaan 1.1.2015.

Sisäverkot ovat osa kiinteistön perusinfrastruktuuria siinä missä esimerkiksi kiinteistön sähköistyskin. Se on myös perusta monipuoliselle palvelujen käytölle pitkälle tulevaisuuteen. Määräyksen mukainen sisäverkko mahdollistaa televisiopalveluiden ja jopa gigabittisten laajakaistapalveluiden käytön.

Määräykseen on tullut lukuisia muutoksia ja siihen kannattaa tutustua huolella. Alla on esitetty keskeisimpinä rakennuskustannuksia alentavia muutoksia:

  • Aluekaapelointiin on lisätty tapauskohtaista liikkumavaraa. Yleiskaapeloinnissa aluekaapelointi voidaan toteuttaa nyt myös telekaapeleilla, ja yhteisantenniverkossa aluekaapeloinnissa ei vaadita enää omaa koaksiaalikaapelia jokaiseen huoneistoon.
  • Yleiskaapelointia uudistettaessa olemassa olevan toimivan puhelinkaapeloinnin rinnalle voidaan rakentaa pelkkä kuituverkko, jos kiinteistöön on saatavilla kuitu kotiin (FTTH) -liittymiä.
  • Kotijakamon koolle on annettu uudet minimivaatimukset. Standardin mukaista kotijakamoa on ollut vaikeaa saada sopimaan huomaamattomasti huoneistoihin ja sitä ei ole pystytty upottamaan rakenteisiin. Erityisesti koko on aiheuttanut harmeja saneerauskohteissa.
  • Yleiskaapelointijärjestelmän suorituskykyvaatimuksia on yksinkertaistettu määrittelemällä vaatimukset valmiiksi lasketuille kaapeloinnin pituusluokille.

Uutta määräystä saa soveltaa myös jo käynnissä oleviin ja keskeneräisiin sisäverkon rakennushankkeisiin tilaajan pyynnöstä. Tällöin rakennushanke on kuitenkin suoritettava kokonaan uuden määräyksen mukaisesti.

Sisäverkot ovat osa kiinteistön omaisuutta. Kiinteistön vastuulla on huolehtia verkkojen toimintakunnosta ja määräyksenmukaisuudesta. Määräyksen vaatimukset sitovat kiinteistön omistajaa, sisäverkkotöiden tekijää ja suunnittelijaa sekä rakennuttajaa. Määräyksestä ei voida poiketa osapuolten välisellä sopimuksella.

Määräys 65A/2014 kiinteistöjen sisäverkoista ja teleurakoinnista

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.12.2022

Asuntojen ja toimitilojen rakentaminen laskussa Helsingin seudulla

Asunto- ja toimitilarakentamisen arvioidaan hidastuvan pääkaupunkiseudulla vuonna 2023. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu sekä asumisen energia- ja hoitokustannusten nousu. Asuinrakennusten aloitusten ja rakennuslupien volyymit ovat kääntyneet selvään laskuun jo vuonna 2022.

14.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Nettiasiat kerralla kuntoon – huomioi nämä valokuidussa

Tietoliikenteen datamäärien ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa moninkertaisesti. Pelkällä mobiiliyhteydellä ei tulevaisuudessa enää pärjää, vaan kiinteä yhteys tulee taloyhtiöissä tarpeeseen.

Valokuitunen

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti