Sisäverkon rakennuskustannukset alenevat

Laadukas sisäverkko mahdollistaa asukkaille kehittyneiden viestintäpalvelujen käytön. Viestintävirasto on antanut uudistetun sisäverkkomääräyksen, johon tehdyillä muutoksilla alennetaan sisäverkon rakentamiskustannuksia. Tätä kautta Viestintävirasto kannustaa taloyhtiöitä rakentamaan ja uudistamaan sisäverkot ajanmukaisiksi. Määräys tuli voimaan 1.1.2015.

Sisäverkot ovat osa kiinteistön perusinfrastruktuuria siinä missä esimerkiksi kiinteistön sähköistyskin. Se on myös perusta monipuoliselle palvelujen käytölle pitkälle tulevaisuuteen. Määräyksen mukainen sisäverkko mahdollistaa televisiopalveluiden ja jopa gigabittisten laajakaistapalveluiden käytön.

Määräykseen on tullut lukuisia muutoksia ja siihen kannattaa tutustua huolella. Alla on esitetty keskeisimpinä rakennuskustannuksia alentavia muutoksia:

  • Aluekaapelointiin on lisätty tapauskohtaista liikkumavaraa. Yleiskaapeloinnissa aluekaapelointi voidaan toteuttaa nyt myös telekaapeleilla, ja yhteisantenniverkossa aluekaapeloinnissa ei vaadita enää omaa koaksiaalikaapelia jokaiseen huoneistoon.
  • Yleiskaapelointia uudistettaessa olemassa olevan toimivan puhelinkaapeloinnin rinnalle voidaan rakentaa pelkkä kuituverkko, jos kiinteistöön on saatavilla kuitu kotiin (FTTH) -liittymiä.
  • Kotijakamon koolle on annettu uudet minimivaatimukset. Standardin mukaista kotijakamoa on ollut vaikeaa saada sopimaan huomaamattomasti huoneistoihin ja sitä ei ole pystytty upottamaan rakenteisiin. Erityisesti koko on aiheuttanut harmeja saneerauskohteissa.
  • Yleiskaapelointijärjestelmän suorituskykyvaatimuksia on yksinkertaistettu määrittelemällä vaatimukset valmiiksi lasketuille kaapeloinnin pituusluokille.

Uutta määräystä saa soveltaa myös jo käynnissä oleviin ja keskeneräisiin sisäverkon rakennushankkeisiin tilaajan pyynnöstä. Tällöin rakennushanke on kuitenkin suoritettava kokonaan uuden määräyksen mukaisesti.

Sisäverkot ovat osa kiinteistön omaisuutta. Kiinteistön vastuulla on huolehtia verkkojen toimintakunnosta ja määräyksenmukaisuudesta. Määräyksen vaatimukset sitovat kiinteistön omistajaa, sisäverkkotöiden tekijää ja suunnittelijaa sekä rakennuttajaa. Määräyksestä ei voida poiketa osapuolten välisellä sopimuksella.

Määräys 65A/2014 kiinteistöjen sisäverkoista ja teleurakoinnista

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

14.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Nettiasiat kerralla kuntoon – huomioi nämä valokuidussa

Tietoliikenteen datamäärien ennustetaan kasvavan tulevaisuudessa moninkertaisesti. Pelkällä mobiiliyhteydellä ei tulevaisuudessa enää pärjää, vaan kiinteä yhteys tulee taloyhtiöissä tarpeeseen.

Valokuitunen

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

22.4.2022

Huhtikuun Kiinteistölehti syventyy korjaushankkeisiin

Helsingin keskustassa sijaitsevassa arvokiinteistössä peruskorjattiin vuodelta 1934 peräisin olevat veräjähissit. Kuinka hanke eteni ja mitkä olivat suurimmat haasteet, selviää artikkelistamme Veräjähissi kuntoon yhtiötä arvostaen. Rakennuskustannukset nousevat, mutta kiinteistöjä on pakko korjata.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti