Sisäverkon rakennuskustannukset alenevat

Laadukas sisäverkko mahdollistaa asukkaille kehittyneiden viestintäpalvelujen käytön. Viestintävirasto on antanut uudistetun sisäverkkomääräyksen, johon tehdyillä muutoksilla alennetaan sisäverkon rakentamiskustannuksia. Tätä kautta Viestintävirasto kannustaa taloyhtiöitä rakentamaan ja uudistamaan sisäverkot ajanmukaisiksi. Määräys tuli voimaan 1.1.2015.

Sisäverkot ovat osa kiinteistön perusinfrastruktuuria siinä missä esimerkiksi kiinteistön sähköistyskin. Se on myös perusta monipuoliselle palvelujen käytölle pitkälle tulevaisuuteen. Määräyksen mukainen sisäverkko mahdollistaa televisiopalveluiden ja jopa gigabittisten laajakaistapalveluiden käytön.

Määräykseen on tullut lukuisia muutoksia ja siihen kannattaa tutustua huolella. Alla on esitetty keskeisimpinä rakennuskustannuksia alentavia muutoksia:

  • Aluekaapelointiin on lisätty tapauskohtaista liikkumavaraa. Yleiskaapeloinnissa aluekaapelointi voidaan toteuttaa nyt myös telekaapeleilla, ja yhteisantenniverkossa aluekaapeloinnissa ei vaadita enää omaa koaksiaalikaapelia jokaiseen huoneistoon.
  • Yleiskaapelointia uudistettaessa olemassa olevan toimivan puhelinkaapeloinnin rinnalle voidaan rakentaa pelkkä kuituverkko, jos kiinteistöön on saatavilla kuitu kotiin (FTTH) -liittymiä.
  • Kotijakamon koolle on annettu uudet minimivaatimukset. Standardin mukaista kotijakamoa on ollut vaikeaa saada sopimaan huomaamattomasti huoneistoihin ja sitä ei ole pystytty upottamaan rakenteisiin. Erityisesti koko on aiheuttanut harmeja saneerauskohteissa.
  • Yleiskaapelointijärjestelmän suorituskykyvaatimuksia on yksinkertaistettu määrittelemällä vaatimukset valmiiksi lasketuille kaapeloinnin pituusluokille.

Uutta määräystä saa soveltaa myös jo käynnissä oleviin ja keskeneräisiin sisäverkon rakennushankkeisiin tilaajan pyynnöstä. Tällöin rakennushanke on kuitenkin suoritettava kokonaan uuden määräyksen mukaisesti.

Sisäverkot ovat osa kiinteistön omaisuutta. Kiinteistön vastuulla on huolehtia verkkojen toimintakunnosta ja määräyksenmukaisuudesta. Määräyksen vaatimukset sitovat kiinteistön omistajaa, sisäverkkotöiden tekijää ja suunnittelijaa sekä rakennuttajaa. Määräyksestä ei voida poiketa osapuolten välisellä sopimuksella.

Määräys 65A/2014 kiinteistöjen sisäverkoista ja teleurakoinnista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.11.2020

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiön peruskorjauksen yhteydessä kannattaa uudistaa myös sisäverkko

Sisäverkko on osa kiinteistön perusvarustusta, jonka pitää olla kunnossa siinä missä kohteen sähköjärjestelmänkin. Näin ollen myös sisäverkosta täytyy pitää huolta, ja tämän kokonaan uudistamisella kohteeseen voidaan mahdollistaa jopa uusia palveluita. Mitä sisäverkolla sitten tarkoitetaan ja mitä sille kannattaa tehdä?

DNA

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

17.9.2019

Rakennuskustannukset lievässä kasvussa

Rakennuskustannukset nousivat vuoden 2019 elokuussa 0,9 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Asuinrakentamisen kustannukset nousivat hieman keskimääräistä vähemmän, 0,8 prosenttia. Muun talonrakentamisen kustannukset nousivat 1,0 prosenttia.

15.10.2019

Rakennuskustannukset vajaan prosentin vuotuisessa kasvussa

Rakennuskustannukset nousivat vuoden 2019 syyskuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Asuinrakentamisen kustannukset pysyivät täsmälleen muun rakentamisen vauhdissa eli nousivat 0,8 prosenttia. Muun talonrakentamisen kustannukset nousivat 0,9 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti