Sijoittajien varauduttava ilmastonmuutoksen kiinteistöille tuomiin riskeihin nykyistä paremmin

Ilmastonmuutos tuo merkittäviä taloudellisia riskejä suomalaiskiinteistöille ja niihin sijoittaville yhtiöille. Gaia Consultingin WWF Suomelle tekemä katsaus auttaa sijoittajia tunnistamaan ilmastonmuutoksen riskit kiinteistösijoituksissaan nykyistä paremmin.

Merkittävä osa suomalaisten sijoittajien, kuten eläkelaitosten, vakuutusyhtiöiden ja pankkien, omaisuudesta on kiinni suomalaisissa kiinteistöissä. Ilmastonmuutoksen myötä rakennusomaisuuteen kohdistuu aiempaa moninaisempia taloudellisia riskejä. Kiinteistöt kärsivät ilmastonmuutoksen myötä muun muassa merenpinnan noususta, tulvista ja julkisivun rapautumisesta rankkasateiden vuoksi. Suomalaisten sijoittajien pitäisikin huomioida ilmastonmuutoksen taloudelliset riskit nykyistä paremmin. Samat riskit koskevat myös tavallisia suomalaisia kiinteistöomistajia ja -sijoittajia.

Rannikoiden tulvatuhot ovat jo vaikuttaneet Suomessa asuinrakennusten arvoon.

– Sään ääri-ilmiöihin varautuessa on kuitenkin tärkeä huolehtia, että sitä ei tehdä sisäilman laadun kustannuksella. Tämän lisäksi sijoittajien kannattaa ennakoida myös tuleviin energiatehokkuuslainsäädännön muutoksiin, joilla ohjataan rakennuskantamme hiilipäästöjen kehitystä, sanoo vanhempi asiantuntija Santeri Palomäki Gaia Consultingista.

Suomalaisen Gaia Consultingin WWF Suomelle tekemä kirjallisuuskatsaus Climatic risks and opportunities in real estate portfolio management auttaa sijoittajia tunnistamaan tärkeimmät ilmastonmuutokseen liittyvät uhat.

Arvioiden mukaan kaikkien suomalaisten instituutiosijoittajien suorien kotimaisten kiinteistösijoitusten markkina-arvo on noin 15,6 miljardia euroa. Etenkin pitkän aikavälin sijoittajien kannattaa varmistaa, että rakennukset kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset ja että niihin varaudutaan.

– Vastuullisen sijoittajan, kuten eläkeyhtiön, on otettava huomioon ilmastonmuutoksen uhat salkunhoidossaan, jotta suomalaisten eläkkeet on turvattu myös tulevaisuudessa. Haluamme, että sijoittajien vastuullisuusraportit sisältävät jatkossa yhä parempaa tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sen hillinnästä. Tavoitteemme on, että ilmastonmuutoksen huomioiminen salkussa muuttuu tulevaisuudessa vähimmäisvaatimukseksi, sanoo WWF Suomen ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

Climatic risks and opportunities in real estate portfolio management

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

2.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on vastuullisen toimijan valinta

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen tuo säästöjä asumiskustannuksiin, lisää asumismukavuutta ja pienentää lämmityksestä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on yrityksille hyvä keino toimia vastuullisesti ja osallistua ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Vantaan Energia tarjoaa kiinteistöjen energiatehokkuuspalvelut yrityksille helppoina ja edullisina palveluina.

Vantaan Energia

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Maria Ohisalo / Vihreät

Vihreiden Maria Ohisalon vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti