Uudistuneiden jätemääräysten myötä muovinkeräys tulee pakolliseksi vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöissä. Useille taloyhtiölle velvoite tarkoittaa jätepisteen remonttia, kirjoittaa Aamuposti (23.9.2020).
Uudet jäteastiat eivät mahdu välttämättä taloyhtiöiden nykyisiin jätekatoksiin, monikkoastioihin tai muihin jätteille varattuihin tiloihin. Yhtiöt saattavatkin joutua investoimaan jätepisteen päivittämiseen.
Käytännössä jätemäärä ei kuitenkaan kasva, ainoastaan sen lajittelu muuttuu, kertoo Hyvinkään Kiinteistöisännät Oy:n toimistopäällikkö Laura Borgenström artikkelissa. Borgenströmin mukaan alueen taloyhtiöt ovat varautuneet uusiin jätehuoltomääräyksiin eri tavoin. Osa yhtiöistä on tehnyt ennakoivia toimia ajoissa, jotta määräysten muuttuessa yhtiöllä olisi hyvät valmiudet toimia niiden mukaisesti. Osa yhtiöistä taas on siirtänyt päätökset asiassa myöhempään ajankohtaan. Osa yhtiöistämme on vapaaehtoisesti kerännyt jo jonkin aikaa muovia erikseen omaan astiaansa.
Muovipakkausten keräyksen pitäisi siirtymävaiheen jälkeen näkyä kustannusten laskuna, jos toimivan lajittelun seurauksena sekajäteastioiden määrää voidaan vähentää tai harventaa niiden tyhjennysväliä, sanoo Kiertokapulan ympäristökouluttaja Viivi Kuumola. Seka- ja kuivajäteastioiden tyhjennys on kalleinta, sillä suurin osa sekajäteastian tyhjennyshinnasta on käsittelymaksua, jota ei veloiteta muovipakkausjäteastian tyhjennyksestä. Muovijäte on tuottajavastuun alaista, eli kiinteistölle aiheutuu siitä vain keräys- ja kuljetuskulut. Kuumola kannustaa yhtiöitä kierrättämään, ja muistuttaa, että hyvin lajittelevissa taloyhtiöissä muovinkeräys näkyy pienentyneinä jätehuoltokuluina.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään