Sekajätteen määrän vähentäminen tuo taloyhtiölle säästöjä

Uudistuneiden jätemääräysten myötä muovinkeräys tulee pakolliseksi vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöissä. Useille taloyhtiölle velvoite tarkoittaa jätepisteen remonttia, kirjoittaa Aamuposti (23.9.2020).

Uudet jäteastiat eivät mahdu välttämättä taloyhtiöiden nykyisiin jätekatoksiin, monikkoastioihin tai muihin jätteille varattuihin tiloihin. Yhtiöt saattavatkin joutua investoimaan jätepisteen päivittämiseen.

Käytännössä jätemäärä ei kuitenkaan kasva, ainoastaan sen lajittelu muuttuu, kertoo Hyvinkään Kiinteistöisännät Oy:n toimistopäällikkö Laura Borgenström artikkelissa. Borgenströmin mukaan alueen taloyhtiöt ovat varautuneet uusiin jätehuoltomääräyksiin eri tavoin. Osa yhtiöistä on tehnyt ennakoivia toimia ajoissa, jotta määräysten muuttuessa yhtiöllä olisi hyvät valmiudet toimia niiden mukaisesti. Osa yhtiöistä taas on siirtänyt päätökset asiassa myöhempään ajankohtaan. Osa yhtiöistämme on vapaaehtoisesti kerännyt jo jonkin aikaa muovia erikseen omaan astiaansa.

Muovipakkausten keräyksen pitäisi siirtymävaiheen jälkeen näkyä kustannusten laskuna, jos toimivan lajittelun seurauksena sekajäteastioiden määrää voidaan vähentää tai harventaa niiden tyhjennysväliä, sanoo Kiertokapulan ympäristökouluttaja Viivi Kuumola. Seka- ja kuivajäteastioiden tyhjennys on kalleinta, sillä suurin osa sekajäteastian tyhjennyshinnasta on käsittelymaksua, jota ei veloiteta muovipakkausjäteastian tyhjennyksestä. Muovijäte on tuottajavastuun alaista, eli kiinteistölle aiheutuu siitä vain keräys- ja kuljetuskulut. Kuumola kannustaa yhtiöitä kierrättämään, ja muistuttaa, että hyvin lajittelevissa taloyhtiöissä muovinkeräys näkyy pienentyneinä jätehuoltokuluina.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.2.2022

HSY: Asukkaiden tuottaman sekajätteen määrä on vähentynyt ja lajittelu lisääntynyt

HSY:n tutkii jätteiden lajittelua kolmen vuoden välein, viimeksi viime syksynä. Keskeisin havainto tutkimuksessa oli, että sekajätteen määrä on laskenut ja lajittelu lisääntynyt. Asukkaat ovat oppineet myös muovipakkausten kierrättämisen.

27.2.2015

Asukkaiden mielestä sekajätteen hyödyntäminen energiana on hyvä asia

HSY:n kyselyyn vastanneista 92 % pitää jätteen energiahyödyntämistä joko erittäin hyvänä tai hyvänä asiana. Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaat suhtautuvat hyvin myönteisesti siihen, että sekajäte hyödynnetään Vantaan Energian jätevoimalassa. Tämä kävi ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden  TNS Gallupilla syksyllä 2014 teettämässä kyselyssä, johon vastasi 1004 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta.

21.3.2019

Muovipakkausten määrä kotien sekajätteessä vähentynyt yli 30 prosenttia

Muovipakkausten määrä sekajätteessä on vähentynyt selvästi viime vuosina. Muissa jätelajeissa ei ole merkittävää muutosta. Sekajätteen kokonaismäärä on sen sijaan vähentynyt.

21.10.2020

Kaupallinen yhteistyö

Uusi jätelaki tekee muovinkeräyksestä pakollista

Suomen jätelakia ollaan uudistamassa siten, että muovinkeräyksestä tulee pakollista myös pienissä taloyhtiöissä. Kiinteistöjen ja taloyhtiöiden kannattaa olla liikkeellä ajoissa, koska silloin voi itse järjestää muovinkeräyksen haluamallaan tavalla. Uudistuksen taustalla on se, että EU edellyttää jäsenvaltioilta kunnianhimoisempia kierrätystavoitteita.

Lassila & Tikanoja

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti