Sekajätteen määrän vähentäminen tuo taloyhtiölle säästöjä

Uudistuneiden jätemääräysten myötä muovinkeräys tulee pakolliseksi vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöissä. Useille taloyhtiölle velvoite tarkoittaa jätepisteen remonttia, kirjoittaa Aamuposti (23.9.2020).

Uudet jäteastiat eivät mahdu välttämättä taloyhtiöiden nykyisiin jätekatoksiin, monikkoastioihin tai muihin jätteille varattuihin tiloihin. Yhtiöt saattavatkin joutua investoimaan jätepisteen päivittämiseen.

Käytännössä jätemäärä ei kuitenkaan kasva, ainoastaan sen lajittelu muuttuu, kertoo Hyvinkään Kiinteistöisännät Oy:n toimistopäällikkö Laura Borgenström artikkelissa. Borgenströmin mukaan alueen taloyhtiöt ovat varautuneet uusiin jätehuoltomääräyksiin eri tavoin. Osa yhtiöistä on tehnyt ennakoivia toimia ajoissa, jotta määräysten muuttuessa yhtiöllä olisi hyvät valmiudet toimia niiden mukaisesti. Osa yhtiöistä taas on siirtänyt päätökset asiassa myöhempään ajankohtaan. Osa yhtiöistämme on vapaaehtoisesti kerännyt jo jonkin aikaa muovia erikseen omaan astiaansa.

Muovipakkausten keräyksen pitäisi siirtymävaiheen jälkeen näkyä kustannusten laskuna, jos toimivan lajittelun seurauksena sekajäteastioiden määrää voidaan vähentää tai harventaa niiden tyhjennysväliä, sanoo Kiertokapulan ympäristökouluttaja Viivi Kuumola. Seka- ja kuivajäteastioiden tyhjennys on kalleinta, sillä suurin osa sekajäteastian tyhjennyshinnasta on käsittelymaksua, jota ei veloiteta muovipakkausjäteastian tyhjennyksestä. Muovijäte on tuottajavastuun alaista, eli kiinteistölle aiheutuu siitä vain keräys- ja kuljetuskulut. Kuumola kannustaa yhtiöitä kierrättämään, ja muistuttaa, että hyvin lajittelevissa taloyhtiöissä muovinkeräys näkyy pienentyneinä jätehuoltokuluina.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lattiaremontti

10.8.2023

Ota nämä huomioon lattiaremontissa

Lattiaremonttiin ryhtyessään osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus on tehtävä, jos niitä ei ole taloyhtiössä jo tehty. Remontissa kannattaa käyttää apuna suunnittelijaa.

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.4.2023

Asuntosijoittaja: Huomioi nämä seikat yhtiökokouksessa

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin. Siihen kannattaa osallistua, jos yhtiön tulevaisuus kiinnostaa. Kokouksessa asuntosijoittaja pystyy käyttämään kyselyoikeuttaan yhtiön talousasioista sekä vaikuttamaan päätöksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti