Seinävessaa ei saa putoamaan ylipainolla

Virheelliset uskomukset hidastavat seinä-wc:n yleistymistä Suomessa. Seinäkiinnitteiset vessat ovat yleisiä monissa Euroopan maissa, mutta Suomessa niiden myynti on ollut toistaiseksi muita maita vähäisempää. Yksi seinävessoihin liittyvä epäluulo on, voivatko ne romahtaa alas seinästä painon alla. Seinä-wc:n istuinta ei kiinnitetä seinään, vaan asennuselementtiin, joka jää seinän taakse piiloon. Asennuselementti kestää vähintään 400 kilon painon, eli ihan pienellä ylipainolla istuinta ei saa pudotettua. Ensimmäiset seinä-wc:t on asennettu yli 50 vuotta sitten, joten käyttökokemusta niistä on kertynyt jo useammalta vuosikymmeneltä.

Lattiakiinnitteisellä vessanpöntöllä on pitkät perinteet suomalaisissa kodeissa. Seinään kiinnitetyt wc-istuimet ovat kuitenkin monille tuttuja ulkomaanmatkoilta sekä kotimaan julkitiloista, kuten ravintoloista ja lentokentiltä.

– Suomessa seinäkiinnitteinen wc on uudempi ilmiö kuin monissa Euroopan maissa. Meillä niiden osuus vuosittain myytävistä vessoista on noin kahdeksan prosenttia. Ruotsissa niiden osuus on noin kymmenen prosenttia, mutta Norjassa jopa 50 prosenttia, kertoo Pohjoismaiden keramiikan tuotepäällikkö Jacob Justesen saniteettitekniikan markkinajohtaja Geberit Oy:stä.

– Eurooppalaiset trendit rantautuvat Pohjoismaissa ensin Tanskaan ja Norjaan, joista ne sitten pikkuhiljaa tulevat myös Suomeen ja Ruotsiin, täsmentää Justesen.

Suomalaisten sisustusmaku kylpyhuoneissa on kuitenkin hiljalleen muuttumassa. Geberitin vuonna 2016 teettämän pohjoismaisen kuluttajakyselyn mukaan joka neljäs suomalaisvastaajista haluaisi kotiinsa mieluummin seinä-wc:n. Niissä viehättävät lattian helppo siivous, lisätilan tuntu ja wc:n tyylikäs ulkonäkö. Kiinnostus on selvässä kasvussa, sillä vuonna 2014 tehdyssä vastaavassa kyselyssä määrä oli lähes kymmenen prosenttia pienempi.

– Seinä-wc:n yleistymistä hidastavat meillä Suomessa virheelliset uskomukset. Jotkut epäilevät, voiko wc-istuin romahtaa seinästä ylipainon alla. Tämä pelko on turha, sillä asennus kestää vähintään 400 kilon painon wc-istuimen päällä. Istuin kiinnitetään metallirunkoiseen seinä-wc-asennuselementtiin, joka puolestaan kiinnitetään tiukasti lattiaan ja seinän rakenteisiin. Huuhtelusäiliön sisältävä asennuselementti jää seinän sisään, ja ainoat näkyviin jäävät osat ovat posliininen istuin ja huuhtelupainike, Justesen valaisee.

Vesivahinko on aiheeton pelko

Toinen epäluulo on, voiko seinän sisällä oleva huuhtelusäiliö vuotaa ja aiheuttaa vesivahingon. Vaikka moderni seinä-wc onkin Suomessa uusi ilmiö, asennustekniikalla on pitkä historia. Geberitin piilohuuhtelusäiliöitä on asennettu maailmalaajuisesti yli 60 miljoonaa kappaletta.

– Geberit esitteli ensimmäiset seinän sisälle asennettavat wc:n huuhtelusäiliöt Sveitsissä jo yli 50 vuotta sitten, vuonna 1964. Ensimmäiset piilohuuhtelusäiliöt asennettiin Hotel Eigerin kylpyhuoneisiin Sveitsin Alpeilla Grindelwaldissa. Kun hotellin kylpyhuoneet remontoitiin pari vuotta sitten, kaikki alkuperäiset huuhtelusäiliöt olivat yhä ehjiä ja vuotamattomia. Ja asennustekniikka on kehittynyt merkittävästi sen jälkeen, summaa Geberitin markkinointikoordinaattori Kati Laakso.

– Viemäröintiin ja veteen liittyvien saniteettituotteiden täytyy toimia virheettömästi niin pientaloissa kuin pilvenpiirtäjissä tai lentokentilläkin. Siksi tuotetestaukset tehdään erityisen tarkasti. Geberitin saniteettilaboratoriossa tehdään huuhtelusäiliöille testejä, joissa simuloidaan 50 vuoden käyttöä vastaava määrä kolmessa kuukaudessa. Lisäksi jokaisen huuhtelusäiliön tiiviys testataan erikseen ennen toimitusta, Laakso mainitsee.

Geberit valmistaa seinä-wc-elementtejä ja piilohuuhtelusäiliöitä, joilla seinäkiinnitteisen wc:n saa asennettua kaikenlaisiin kylpyhuoneisiin. Geberitin tuotevalikoimassa on erikorkuisia ja -mallisia vakioasennuselementtejä sekä erikoiselementtejä, jos seinä-wc halutaan esimerkiksi huoneen kulmaan tai esteettömään kylpyhuoneeseen. Mahdolliset huoltotyöt onnistuvat helposti ja ilman työkaluja wc:n huuhtelupainikkeen kautta. Varaosien saatavuus on taattu 25 vuoden ajan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2014

Säästä sähköä ja säädä termostaatit oikein

Talven ja pakkasten alettua Etelä-Suomessakin on hyvä huomioida termostaattien oikea asetus. Säädöt saadaan parhaiten kohdalleen sitten, kun varsinainen lämmityskausi on alkanut ja jo jonkin aikaa kestänyt. Suorissa sähkölämmitysjärjestelmissä ei säätötarpeita juurikaan ole, mutta aina on hyvä tarkistaa, etteivät termostaattien säädöt ole siivouksesta tai muista toimenpiteistä johtuen muuttuneet.

17.8.2020

Säästö- ja seurantalaitteilla vedenkulutus kuriin taloyhtiössä

Helsingissä sijaitsevassa taloyhtiössä on panostettu vettä säästäviin laitteisiin ja saatu taloyhtiön vedenkulutus putoamaan 155 litrasta noin 117 litraan henkilöä kohden vuorokaudessa, kertoo Motiva. Vuonna 1999 valmistuneessa As Oy Helsingin Laivalahdessa vedenkulutus oli 51 asunnon ja yhden liiketilan yhtiössä ollut jo pidemmän aikaa yli 150 l/hlö vuorokaudessa ja kasvanut 2010-luvulla tasaisesti. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kristiina Vahvaselkä […]

8.6.2017

Kuumana käy, vai käykö sittenkään?

Käykö asuntokauppa sittenkään kuumana? Tätä kysyy Tilastokeskuksessa pitkän uran tehnyt Ilkka Lehtinen blogissaan Tieto & Trendit –sivustolla. Maassamme myydään ja ostetaan asuntoja tiuhempaan tahtiin kuin viime vuosina.

16.1.2015

Asumisen arvomuutos vaatii vahvoja johtajia ja rohkeita päätöksiä

Asumisen arvomuutos on täyttä totta Suomessa. Kuitenkin sekä maamme poliittiset päättäjät että rakennusalan muut toimijat sivuuttavat asumisen uudet vaatimukset lähes tyystin. Esimerkiksi nykyisen hallituksen asuntopolitiikalle ei voi antaa kuin välttävän arvosanan, toteaa konsernijohtaja Juha Metsälä Pohjola Rakennus Oy:stä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti