Sähkon hinta jatkaa nousuaan talvella

Sähkön hinta on syksyn aikana sahannut edestakaisin, mutta suunta on selkeä. Hinta nousee talvea kohti mentäessä, sillä hiilen, päästöoikeuksien ja Saksan markkinoiden hinnat ovat noususuunnassa. Myös vesivarastot ovat huvenneet vähäisten sateiden vuoksi. Nyt onkin hyvä aika miettiä energiatehokkaita uudenvuodenlupauksia kehottaa Vattenfall.

Lisää on luvassa, sillä talvi korottaa hintoja entisestään. Vesitilanne on edelleen huono ja hiilen hinta korkealla. Myös öljyn hinta on osoittanut viitteitä noususta, sillä USA:n sitoutuminen yhteiseen ympäristöpolitiikkaan on epävarmaa.

– Kyse ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellisesta hinnannoususta, vaan aivan tavallisesta hintavaihtelusta, joka on edessä aina talvisin, Vattenfallin toimitusjohtaja Elina Kivioja rauhoittelee.

Jos uuden sähkösopimuksen tekeminen on nyt ajankohtaista, ehdottomasti edullisin vaihtoehto on määräaikainen, kiinteähintainen sopimus. Se sitoo hinnan nykyiselle tasolle niin, että talvella luvassa olevat korotukset eivät vaikuta sähkölaskuun.

Joulu ei ole pelätty energiasyöppö

Joulu on jo lähellä ja sitä on monissa kodeissa valmisteltu pitkään: jouluvaloja ja muita koristeita on ripusteltu paikoilleen ja joulunpyhien ruokalistaa suunniteltu. Mutta pitäisikö joulunajan sähkönkulutusta yrittää hillitä, kun sähkön hinta kerran nousee?

– Joulu ei vie niin paljon sähköä kuin yleisesti luullaan ja pelätään, sillä esimerkiksi jouluvalot ovat nykyään energiatehokkaita led-valoja. Lisäksi ahkera jouluruokien kokkaaminen ja sähkösaunassa saunominen ovat vain pieniä, päivän tai pari kestäviä poikkeuksia tavanomaisesta kulutuksesta, Kivioja sanoo.

Jouluna ei kannata stressata energiansäästön kanssa, vaan keskittyä nauttimaan juhlasta ja yhdessäolosta. Vuoden alku sen sijaan on erinomaista aikaa tarkastella omia kulutustottumuksia ja tehdä energiatehokkaita uudenvuodenlupauksia.

– Esimerkiksi kodin huonelämpötilan laskeminen asteella tai parilla pienentää sähkölaskua ja lisäksi parantaa huoneilman laatua, kun ilma ei ole enää niin kuivaa, Kivioja vinkkaa.

Energiansäästövinkkejä talveksi:

*Jouluvalojen ei tarvitse palaa yötä päivää. Ajastimen avulla voit ohjata niiden syttymistä ja sammumista.

*Älä peitä pattereita huonekaluilla tai verhoilla, sillä ne estävät lämmön siirtymisen. Sen sijaan verhot kannattaa etenkin yöksi vetää tiukasti ikkunan eteen. Ikkunoiden kautta karkaa yllättävän paljon lämpöä.

*Jos lämmität kotiasi ilmalämpöpumpulla, kannattaa tarkistaa, että pumpun säädöt ovat kunnossa. Väärin säädetty pumppu kuluttaa ylimääräistä energiaa.

*Pakkassäällä on hyvä hetki sulattaa pakastin! Paksu huurrekerros pakastimessa lisää sähkönkulutusta.

*Jos kotoa löytyy takka tai leivinuuni, sitä kannattaa hyödyntää etenkin kovilla pakkasilla. Varaavan tulisijan käyttö voi vähentää muun lämmitysenergian tarvetta jopa 10-30 prosenttia. Samalla pääset nauttimaan tunnelmallisesta takkatulesta.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.2.2022

Sähkön hintoihin odotetaan turbulenssia ensi talvenakin

Lämmitys kuluttaa eniten energiaa suomalaiskodeissa. Viimeistään tämä talvi on osoittanut, että suhdanteet sähkömarkkinoilla ovat herkkiä. Sähkön tukkuhinta määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, ja maakohtaiset hintaerot johtuvat siirtokapasiteetin pullonkauloista maiden välillä.

10.12.2021

Olisiko nyt oikea aika vaihtaa sähkösopimusta?

Kannattaako nyt tehdä kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus vai ostaa markkinahintaan sidottua pörssisähköä, jonka hinta vaihtuu tunti tunnilta? Kolmas vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin sähkön hinta seurailee markkinahintoja hitaammin. Määräaikainen sopimus ei ehkä ole halvin, mutta auttaa ennakoimaan kuukausittaisia menoja, jos se on omalle taloudenhallinnalle tärkeää, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell huomauttaa Talouselämä-lehdelle.

4.3.2022

Aurinkosähköjärjestelmien laatuvertailu kannattaa

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

4.1.2022

Sähköyhtiö irtisanoi sähkön hinnannousulta suojaavan sopimuksen

Turku Energia ilmoitti sähköpostitse taloyhtiölle, että uusi ja selvästi kalliimpi sopimustyyppi pitää valita alle kahdessa viikossa. Taloyhtiön puheenjohtaja uskoo, että kyseessä on yleistyvä, vastikkeita nostava ilmiö. − Taloyhtiön maksaman sähkön hinta nousisi kerralla lähes 70 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti