Sähköautojen ja latauspisteiden määrä ennätyskasvussa alkuvuonna

Sähköautot ovat lyöneet itsensä läpi myös Suomessa, kertoo sähköisen liikenteen tuore tilannekatsaus.

Sähköautojen määrä liikenteessä on tuplaantunut alle 11 kuukaudessa ja oli maaliskuun lopussa yli 9000 kpl. Nykyisellä kasvutrendillä sähköautojen määrä liikenteessä ylittänee vuoden 2019 puoliväliin mennessä 20 000 kappaleen rajapyykin.

Sähköautokannan kasvun edellytyksenä on latausmahdollisuuksien parantuminen. Investointituki on nopeuttanut latausverkoston kasvua ja luonut pohjaa sähköautoilun kasvulle Suomessa. Pikalatauspisteiden määrä mahdollistaa jo nyt sujuvan täyssähköautolla liikkumisen suuressa osassa maata. Kaikkien julkisten latauspaikkojen määrä on kasvanut vuoden aikana noin 90 %. Erityisesti yritykset ovat todennäköisesti aikaistaneet päätöksiään latauspisteitä varten saatavan tuen vuoksi.

”Tuki on kannustanut ja mahdollistanut latauspisteiden hankkimista myös pienempien yritysten toimipisteiden yhteyteen”, Teknologiateollisuuden liikenneasiantuntija Heikki Karsimus arvioi.

Sähköinen liikenne ja muut vähäpäästöiset teknologiat ovat tehokas tapa vähentää päästöjä energia- ja ilmastostrategian mukaisesti. Nollapäästöisten täyssähköautojen osuus kaikista liikenteessä olevista sähköautoista on tällä hetkellä noin 18 %.

”Nyt tulisi panostaa nollapäästöisen autoilun edistämiseen. Liikenteen 50 prosentin päästövähennystavoitteen saavuttaminen edellyttää täyssähköautojen suurempaa osuutta”, Karsimus toteaa. Ladattavien hybridien autokanta kasvaa tällä hetkellä huomattavasti täyssähköautoja nopeammin.

Vuoden 2018 alusta voimaan tullut määräaikainen hankintatuki on oikeansuuntainen toimenpide, mutta vaikuttavuudeltaan on edelleen verrattain pieni. Hankintatuen korottaminen 4000 euroon parantaisi nollapäästöisten sähköautojen saatavuutta Suomessa. Lisäksi työsuhdeautoilun verotuksen kehittäminen vähäpäästöisyyttä suosivaksi on kustannustehokas ja nopea tapa vähentää liikenteen päästöjä. Kaikista ensirekisteröidyistä autoista lähes 20% on työsuhdeautoja, jotka ovat tällä hetkellä hankintatuen ulkopuolella eikä niiden verotus ole päästöperusteista.

”Työsuhdeautoilun verotuksen muuttaminen päästöperusteiseksi tai huomioiminen hankintatuessa edistäisi erityisesti nollapäästöisten sähköautojen käyttöönottoa”, Heikki Karsimus päättää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

vastikkeenmaksu

23.10.2023

Vastikkeenmaksu perustuu yhtiöjärjestykseen

Yhtiövastikkeen maksaminen on yksi osakkeenomistajan olennaisimmista velvollisuuksista. On siis sekä osakkeenomistajan että taloyhtiön etu, että vastikkeenmaksuvelvollisuudesta on määrätty yhtiöjärjestyksessä selkeästi. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Tilaajille

yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke

25.9.2023

Mitä toimia yhtiöjärjestyksen lunastuslauseke edellyttää?

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on otettu lunastuslauseke ja taloyhtiö saa tiedon lunastuksenalaisesta osakkeen siirtymisestä, taloyhtiön hallituksen tulee ilmoittaa siirrosta lunastukseen oikeutetuille. Laiminlyönnit voivat johtaa vahingonkorvausvastuuseen.

Tilaajille

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti