Sään nopea lauhtuminen rikkoo vesiputkia

Monessa kodissa on koettu ikävä yllätys, kun kovat pakkaset ovat äkillisesti hellittäneet. Vesiputket ovat alkaneet räjähdellä rikki.

− Ilmiö on kohtalaisen yleinen erityisesti vanhoissa pientaloissa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo Helsingin Sanomille.

Yleensä ongelma syntyy siten, että huonosti eristetty putki muodostaa jäätulpan ja pakkasen lauhtuessa jäätulppa laajenee ja rikkoo putken. Ongelman juurisyy ei siis ole sään lämpeneminen vaan se, että putket ovat ylipäänsä jäätyneet. Jäätymiseen liittyvät tilavuuden muutokset rikkovat putkia, ei lämpötilan nousu.

Kun jäätulpat sulavat, vesi pääsee taas virtaamaan valitettavasti myös putken repeämistä.

Mäkisen mukaan Suomessa uusissa rakennuksissa putkien eristys huomioidaan pääsääntöisesti hyvin. Vuosi vuodelta tilanne myös paranee. Nykyisin esimerkiksi rintamiestaloissa on yleensä remontit jo tehty, joten niissä on yhä vähemmän putkiongelmia.

Mäkinen kuitenkin korostaa, että putkien jäätymiseen kannattaa joka kerta reagoida, vaikka näkyviä vaurioita ei olisikaan. Niin voi säästyä isoltakin laskulta.

Vaurioiden korjaaminen voi maksaa tuhansia euroja

Putkien jäätyessä paikalle kannattaa hälyttää alan ammattilaiset, joilla on tarvittava kalusto ja osaaminen. Ammattilaisvälineistössä hyödynnetään muun muassa kuumaa höyryä ja lämpeneviä sähkökaapeleita.

− Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Omat lämmitysviritykset voivat aiheuttaa jopa tulipalovaaran, sillä kupari johtaa lämpöä erittäin hyvin. Näin ollen putken lämmitys voi lämmittää myös niitä paikkoja, joita ei ollut tarkoitus lämmittää, Mäkinen varoittaa Helsingin Sanomien artikkelissa.

HS listasi konstit, joilla putkien jäätymistä voi ehkäistä ennen pakkaskautta
• Varmista kiinteistön peruslämpö.
• Tarkistuta lämmitysjärjestelmä ja automatiikka LVI-ammattilaisella. Tämä kannattaa tehdä vielä hyvän sään aikana.
• Varmista, että ikkunat ja rakennuksen muut aukot ovat tiiviisti kiinni. Muista kuitenkin ilmanvaihto.
• Käytä tarvittaessa ja vain hetkellisesti lisälämmitintä, esim. lämpöpuhallinta. Muista varmistaa paloturvallisuus.
• Tarkista vesijohtojen eristys.
• Varmista, että putkien eristeet ovat ehjiä ja peittävät putket kokonaan. Pienikin reikä eristyksessä voi aiheuttaa putken jäätymisen.
• Myös maassa kulkevat vesijohdot on eristettävä, jos ne eivät sijaitse routarajan alapuolella. Ammattilainen voi asentaa niihin lämmityskaapelin, joka pitää putken sulana.
• Viimeisenä varokeinona jätä hana pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy helposti, mutta tämä on äärimmäinen ratkaisu.
HS:n käyttämä lähde: LVI-TEKNISET URAKOITSIJAT LVI-TU RY

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

20.6.2018

Airbnb majoitus koetaan luotettavana

Kolme supermajoittajaa kertoo, miksi kotimajoittaminen on antoisaa. Airbnb:n toiminta on heidän mielestään luotettavaa eikä isoja epäkohtia ole ilmennyt. Kuten kiinteistönvälityksessäkin, kannattaa Airbnb:ssä satsata hyviin ja totuuden mukaisiin kuviin vuokrattavasta asunnosta.

7.11.2016

Fira aikoo toteuttaa putkiremontin kahdessa viikossa

Fira Palvelut yrittää putkiremonttien suomenennätystä roihuvuorelaisessa kerrostalossa. Putkiremontteihin erikoistunut Fira Palvelut käynnistää pääkaupunkiseudulla putkiremontin, jonka on tarkoitus valmistua kahdessa viikossa. Kyseessä on tiettävästi toteutuessaan suomenennätys.

21.11.2018

Korjausrakentamisen kasvussa hiipumisen merkkejä

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri ennakoi taloyhtiöiden korjausrakentamiseen lievää kasvua vuodelle 2019. Kasvuodotuksia kuitenkin varjostaa se, että taloyhtiöt eivät ole saaneet enää urakkatarjouksia entiseen tapaan. Myös lainansaannin ja lainaehtojen heikentymisnäkymät kertovat siitä, että rahoitustekijät eivät ainakaan voimista korjausrakentamisen kasvua.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti