Sään nopea lauhtuminen rikkoo vesiputkia

Monessa kodissa on koettu ikävä yllätys, kun kovat pakkaset ovat äkillisesti hellittäneet. Vesiputket ovat alkaneet räjähdellä rikki.

− Ilmiö on kohtalaisen yleinen erityisesti vanhoissa pientaloissa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo Helsingin Sanomille.

Yleensä ongelma syntyy siten, että huonosti eristetty putki muodostaa jäätulpan ja pakkasen lauhtuessa jäätulppa laajenee ja rikkoo putken. Ongelman juurisyy ei siis ole sään lämpeneminen vaan se, että putket ovat ylipäänsä jäätyneet. Jäätymiseen liittyvät tilavuuden muutokset rikkovat putkia, ei lämpötilan nousu.

Kun jäätulpat sulavat, vesi pääsee taas virtaamaan valitettavasti myös putken repeämistä.

Mäkisen mukaan Suomessa uusissa rakennuksissa putkien eristys huomioidaan pääsääntöisesti hyvin. Vuosi vuodelta tilanne myös paranee. Nykyisin esimerkiksi rintamiestaloissa on yleensä remontit jo tehty, joten niissä on yhä vähemmän putkiongelmia.

Mäkinen kuitenkin korostaa, että putkien jäätymiseen kannattaa joka kerta reagoida, vaikka näkyviä vaurioita ei olisikaan. Niin voi säästyä isoltakin laskulta.

Vaurioiden korjaaminen voi maksaa tuhansia euroja

Putkien jäätyessä paikalle kannattaa hälyttää alan ammattilaiset, joilla on tarvittava kalusto ja osaaminen. Ammattilaisvälineistössä hyödynnetään muun muassa kuumaa höyryä ja lämpeneviä sähkökaapeleita.

− Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Omat lämmitysviritykset voivat aiheuttaa jopa tulipalovaaran, sillä kupari johtaa lämpöä erittäin hyvin. Näin ollen putken lämmitys voi lämmittää myös niitä paikkoja, joita ei ollut tarkoitus lämmittää, Mäkinen varoittaa Helsingin Sanomien artikkelissa.

HS listasi konstit, joilla putkien jäätymistä voi ehkäistä ennen pakkaskautta
• Varmista kiinteistön peruslämpö.
• Tarkistuta lämmitysjärjestelmä ja automatiikka LVI-ammattilaisella. Tämä kannattaa tehdä vielä hyvän sään aikana.
• Varmista, että ikkunat ja rakennuksen muut aukot ovat tiiviisti kiinni. Muista kuitenkin ilmanvaihto.
• Käytä tarvittaessa ja vain hetkellisesti lisälämmitintä, esim. lämpöpuhallinta. Muista varmistaa paloturvallisuus.
• Tarkista vesijohtojen eristys.
• Varmista, että putkien eristeet ovat ehjiä ja peittävät putket kokonaan. Pienikin reikä eristyksessä voi aiheuttaa putken jäätymisen.
• Myös maassa kulkevat vesijohdot on eristettävä, jos ne eivät sijaitse routarajan alapuolella. Ammattilainen voi asentaa niihin lämmityskaapelin, joka pitää putken sulana.
• Viimeisenä varokeinona jätä hana pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy helposti, mutta tämä on äärimmäinen ratkaisu.
HS:n käyttämä lähde: LVI-TEKNISET URAKOITSIJAT LVI-TU RY

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kolme askelta

3.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kolme askelta kattaa katon koko elinkaaren kustannustehokkaasti

Tarkastus, korjaus ja huolto – kolme askelta kohti toimivaa vesikattoa. Säännöllisellä seurannalla ja ylläpidolla voidaan varmistaa, että vesikatto kestää koko sen suunnitellun elinkaaren ajan ja suuremmilta yllätyksiltä sekä turhilta kustannuksilta voidaan välttyä.

Kattotutka Oy

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

lunastus

12.6.2023

Korkein oikeus linjasi lunastusoikeudesta taloyhtiössä

Korkein oikeus ratkaisi lunastusta koskevan riidan, jossa oli kyse yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeen tulkinnasta suhteessa asunto-osakeyhtiölain lunastusta koskeviin olettamasäännöksiin.

Tilaajille

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti