Sään nopea lauhtuminen rikkoo vesiputkia

Monessa kodissa on koettu ikävä yllätys, kun kovat pakkaset ovat äkillisesti hellittäneet. Vesiputket ovat alkaneet räjähdellä rikki.

− Ilmiö on kohtalaisen yleinen erityisesti vanhoissa pientaloissa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo Helsingin Sanomille.

Yleensä ongelma syntyy siten, että huonosti eristetty putki muodostaa jäätulpan ja pakkasen lauhtuessa jäätulppa laajenee ja rikkoo putken. Ongelman juurisyy ei siis ole sään lämpeneminen vaan se, että putket ovat ylipäänsä jäätyneet. Jäätymiseen liittyvät tilavuuden muutokset rikkovat putkia, ei lämpötilan nousu.

Kun jäätulpat sulavat, vesi pääsee taas virtaamaan valitettavasti myös putken repeämistä.

Mäkisen mukaan Suomessa uusissa rakennuksissa putkien eristys huomioidaan pääsääntöisesti hyvin. Vuosi vuodelta tilanne myös paranee. Nykyisin esimerkiksi rintamiestaloissa on yleensä remontit jo tehty, joten niissä on yhä vähemmän putkiongelmia.

Mäkinen kuitenkin korostaa, että putkien jäätymiseen kannattaa joka kerta reagoida, vaikka näkyviä vaurioita ei olisikaan. Niin voi säästyä isoltakin laskulta.

Vaurioiden korjaaminen voi maksaa tuhansia euroja

Putkien jäätyessä paikalle kannattaa hälyttää alan ammattilaiset, joilla on tarvittava kalusto ja osaaminen. Ammattilaisvälineistössä hyödynnetään muun muassa kuumaa höyryä ja lämpeneviä sähkökaapeleita.

− Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Omat lämmitysviritykset voivat aiheuttaa jopa tulipalovaaran, sillä kupari johtaa lämpöä erittäin hyvin. Näin ollen putken lämmitys voi lämmittää myös niitä paikkoja, joita ei ollut tarkoitus lämmittää, Mäkinen varoittaa Helsingin Sanomien artikkelissa.

HS listasi konstit, joilla putkien jäätymistä voi ehkäistä ennen pakkaskautta
• Varmista kiinteistön peruslämpö.
• Tarkistuta lämmitysjärjestelmä ja automatiikka LVI-ammattilaisella. Tämä kannattaa tehdä vielä hyvän sään aikana.
• Varmista, että ikkunat ja rakennuksen muut aukot ovat tiiviisti kiinni. Muista kuitenkin ilmanvaihto.
• Käytä tarvittaessa ja vain hetkellisesti lisälämmitintä, esim. lämpöpuhallinta. Muista varmistaa paloturvallisuus.
• Tarkista vesijohtojen eristys.
• Varmista, että putkien eristeet ovat ehjiä ja peittävät putket kokonaan. Pienikin reikä eristyksessä voi aiheuttaa putken jäätymisen.
• Myös maassa kulkevat vesijohdot on eristettävä, jos ne eivät sijaitse routarajan alapuolella. Ammattilainen voi asentaa niihin lämmityskaapelin, joka pitää putken sulana.
• Viimeisenä varokeinona jätä hana pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy helposti, mutta tämä on äärimmäinen ratkaisu.
HS:n käyttämä lähde: LVI-TEKNISET URAKOITSIJAT LVI-TU RY

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti