Saako ulkomaalainen hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita Suomessa?

Kuluvan vuoden alusta lähtien EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolisten maiden kansalaisten on täytynyt hakea puolustusministeriöstä lupa kiinteistön hankkimiseen Suomesta. Uudistuksen on arveltu vaikuttavan myös ulkomaalaisen oikeuteen hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita Suomessa, kirjoittaa lakiasiantuntija Kiinteistöliiton blogissa.

Lupaa edellyttävällä kiinteistön hankinnalla tarkoitetaan sellaista oikeustoimea, jolla hankitaan kiinteistön tai sen määräosan tai määräalan omistusoikeus. Vuoden alusta lähtien ulkomaalaisen on siis täytynyt hankkia lupa esimerkiksi omakotitalon kauppaan.

On esitetty arveluita, että uudistus vaikuttaisi myös ulkomaalaisten oikeuteen hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita Suomesta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, oikaisee Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Ulkomaalaisten oikeutta hankkia asunto-osakeyhtiön osakkeita ei ole kielletty, eikä sitä voida kieltää.

Vaikka asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä olisi jäljellä kumotun rajoituslain (1939 – 1993) mahdollistama ulkomaalaislauseke, jolla kiellettiin ulkomaalaisten oikeus ostaa asunto-osakeyhtiön osakkeita, saavat ulkomaalaiset silti hankkia kyseisen yhtiön osakkeita.

Lue lisää Kiinteistöliiton blogista.

Lisätietoa EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten ostajien luvasta kiinteistökauppoihin (puolustusministeriö)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti