Ryhmärakennusmalli saa ensimmäisenä Suomessa pankin rahoituksen yhtiölainaan

S-Pankki toimii rakennusalaa uudistavan Firan rahoituskumppanina Helsingin Jätkäsaaressa käynnistyvässä, ryhmärakentamisella toteutettavassa kerrostalohankkeessa. S-Pankille kyseessä on pilottihanke, ja se on tiettävästi Suomen ensimmäinen pankin rahoittama ryhmärakennushanke, jossa laina myönnetään taloyhtiölle. Fira toimii hankkeessa sekä ryhmärakennuttajakonsulttina että projektinjohtourakoitsijana.

Ryhmärakentamisen yleistymisen yhtenä esteenä ovat olleet muun muassa rahoituksen saamiseen liittyvät hankaluudet. Rahoitusta helpottava lakimuutos astui voimaan tänä syksynä. Tähän asti vain harvoilla on ollut mahdollisuutta ottaa henkilökohtaista lainaa kerrostalojen ryhmärakentamiseen ja pankit ovat myös suhtautuneet sellaisten rahoittamiseen varovaisesti.

Jätkäsaareen nousevan kerrostalon ryhmärakennushankkeessa S-Pankki myöntää lainan taloyhtiölle. Laina kattaa 70 prosenttia rakennuskustannuksista ja tulevat asukkaat vastaavat rahoituksesta 30 prosentin osalta.

Fira on kehittänyt ryhmärakentamiseen liittyvää rahoitus- ja hankemuotoa yhdessä suurimpien pankkien kanssa. Firan ensimmäiseen ryhmärakennushankkeeseen valikoitui kumppaniksi S-Pankki, jonka kanssa lainasta on jo sovittu. S-Pankin myöntämä taloyhtiölaina tukee nimenomaan Firan hankemallia ja sen rahoittamista. Fira vastaa ryhmärakentamishankkeiden taloyhtiölainojen neuvotteluista osana palvelumalliaan.

– Rahoituksen myötä ryhmärakentamisesta voi tulla konkreettinen ja houkutteleva vaihtoehto yhä suuremmalle joukolle ihmisiä. Oman rahoituksen osuuden vähentyminen helpottaa lähtemistä mukaan. Uskon, että ryhmärakentamisesta tulee pääkaupunkiseudulla trendi, sillä ihmiset arvostavat hyvää sijaintia, vaikutusmahdollisuuksia ja edullisempaa hintaa, kertoo Firan asuntoliiketoiminnasta vastaava Henry Salo.

­– Lähdemme nyt rahoittajaksi pilottihankkeeseen ja hankimme siitä kokemuksia. Firan osaaminen, asema, resurssit ja Firan sitoumus kantaa riskit sekä meille esitetty toteutusmalli ovat vaikuttaneet huomattavasti päätökseemme lähteä mukaan pilottihankkeeseen, toteaa johtaja Tapani Nyrhi S-Pankista.

Jätkäsaaren ryhmärakennushankkeessa on jo mukana satoja kiinnostuneita. Varsinainen ilmoittautuminen mukaan hankkeen ydinryhmään aukeaa alkuvuonna 2016. Ydinryhmässä mukana olevat pääsevät vaikuttamaan hankkeeseen omaa asuntoaan laajemmin, esimerkiksi yhteisten tilojen osalta. Kerrostaloon rakennetaan noin 75 asuntoa.

Ryhmärakentaminen on uudisrakentamisen muoto, jossa asunnonhankkijat toimivat rakennuttajina. Rakennusliike ei omista rakennusta tai sen asuntoja missään vaiheessa. Ryhmärakentamisessa asunnon hinta määräytyy todellisten rakennuskustannusten eikä alueen yleisen hintatason mukaan. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet tilaratkaisuihin ovat monesti paremmat kuin perinteisessä uudisasuntotuotannossa. Ryhmärakentamisessa rakentamisen valta ja vaikutusmahdollisuudet ovat ihmisillä, eikä grynderillä.

Fira toteuttaa ryhmärakentamisen palveluna, jolloin se vastaa kokonaisuudesta: ryhmän muodostamisesta, rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta. Lisäksi Fira auttaa keskitettyjen rahoitusratkaisujen neuvotteluissa.

–  Rahoitusratkaisun syntymisen keskeisenä tekijänä on ollut sopimuskokonaisuus, jonka avulla pystytään hallitsemaan ryhmärakentamisen suurimpia riskejä. Tulemme antamaan nämä sopimusluonnokset kaikkien ryhmärakentamisesta kiinnostuneiden käytettäväksi, jotta myös muut valmistelussa olevat ryhmärakennushankkeet pääsevät hyötymään kehitystyön tuloksista, Salo jatkaa.

Ryhmärakentaminen mahdollistaa sen, että omannäköisen kerrostalokodin, jonka ratkaisuihin on päässyt itse vaikuttamaan, voi saada huippupaikalta yleistä hintatasoa alempaan hintaan. Ja kun ryhmärakentamisen hankkii palveluna, ei asukkaalta edellytetä projektinjohdollista tai rakentamiseen liittyvää osaamista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Maria Ohisalo / Vihreät

Vihreiden Maria Ohisalon vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti