Remontilla koti vuokralaiselle

Lain mukaan vastuu huoneiston kunnossapidosta on vuokranantajalla. Vuokranantajan on varmistettava, että asunto on kunnossa koko vuokrasuhteen ajan. Tarvetta remontoinnille voi ilmetä kuitenkin vuokrasuhteen aikana taikka sen päättyessä. Remontissa on tärkeä kuunnella vuokralaisen toiveita.

Lain mukaan vuokranantaja voi suorittaa huoneistossa korjaus- ja muutostöitä vuokrasuhteen aikana. Käytännössä vuokranantajan on muistettava, että tekee töitä toisen ihmisen kodissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi velvollisuutta ilmoittaa remontista etukäteen. Kiireelliset korjaus- ja muutostyöt vuokranantaja voi toki tehdä heti. Sellaiset korjaukset, joista ei aiheudu olennaista haittaa tai häiriötä vuokraoikeuden käyttämiselle, voidaan suorittaa 14 päivän ilmoitusajan jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa hyvin pieniä toimenpiteitä, kuten oven kahvan vaihtamista.

Laajemmista korjauksista ja parannuksista on ilmoitettava vuokralaiselle vähintään kuusi kuukautta ennen työn aloittamista. Tällaisena laajempana korjauksena pidetään jo esimerkiksi keittiökalusteiden vaihtoa taikka seinien maalausta.

Vuokranantajalla ja vuokralaisella on myös mahdollisuus sopia keskenään remontin aloittamisesta siten, että edellä mainittua ilmoitusaikoja ei tarvitse noudattaa. Asioista sopiminen osapuolten kesken pätee muihinkin tilanteisiin vuokrasuhteessa. Hyvät välit vuokralaiseen helpottavat myös remontoimista.

Vuokranantajan on kaikissa tilanteissa huolehdittava siitä, että hänen suorittamansa korjaukset ja muutokset eivät aiheuta kohtuutonta haittaa tai häiriötä vuokralaiselle. Vuokralaisella on oikeus saada vuokraa alennetuksi tai kokonaan vapautus vuokran maksamisesta siltä ajalta, jolloin huoneistoa ei ole voitu käyttää tai se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa.

Huomioi vuokralaisen toiveet remontissa

Lähes aina vuokranantajan suorittamien remonttien yhteydessä puhutaan ilmoitusvelvollisuuksista, asbestista ja kunnossapitovastuusta. Harvemmin nousee esille se, mitä vuokralainen voisi haluta, tai onko tarvetta käyttää ammattimaista suunnittelijaa apuna huoneiston remontoinnissa. Remontin tarve lähtee yleensä huoneiston kunnosta, jossa ”kauneus on katsojan silmässä”. Osan mielestä muovimatto ja vanhat, mutta valkoiset seinät ovat hyväkuntoisen huoneiston tunnusmerkit, kun taas osan mielestä lattian pitää olla vähintään hyväkuntoista laminaattia ja seinien tulee olla vastamaalatut.

Itse ajattelen siten, että hyvä lähtökohta huoneiston kunnon ja tason arviointiin on se, että viihtyisikö sitä itse asunnossa ja voisiko sitä pitää omana kotina. Vuokraamisessa on kuitenkin kyse siitä, että vuokrataan ihmisille koteja.

Pintaremontit eivät ole kohtuuttoman kalliita ja voivat vaikuttaa paljonkin vuokralaisen viihtyvyyteen. Lisäksi vuokranantaja voi vähentää remontin kulut vuokratulon verotuksessa.  Vuokrasuhteen aikana remontoiminen on hieman hankalampaa kuin vuokralaisen vaihtuessa, mutta vuokrasuhteen aikana tehdyt remontit parantavat vuokralaisen asumisviihtyvyyttä ja edesauttavat pitkän vuokrasuhteen syntymistä.

Ville Hopsu

Kirjoittaja on neuvontalakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

kotivakuutus muutto

29.8.2023

Muista kotivakuutus muuton yhteydessä

Kotivakuutuksen on tärkeää olla voimassa myös muuton aikana sekä vanhassa että uudessa kodissa. Se kattaa sekä asunnon että tavarat, mikäli muutossa hajoaa jotain. Tavaroiden rikkoutuminen on yleisin muutossa tapahtuva vahinko.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

19.6.2023

Asunto kesän tyhjänä? Ennakoi ja vältä ikävät yllätykset

Asunto jää usein kesällä tyhjäksi pitkiksi ajoiksi kerrallaan, kun asukkaat lähtevät pitkälle lomamatkalle tai mökille. Sekä omistusasujien että vuokralla asuvien täytyy pitää huolta asunnosta myös poissaolon aikana, minkä takia muutama asia kannattaa tarkistaa ennen lomalle lähtöä.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti