Rappukäytävässä raiskanneen tuomio lieveni ehdolliseksi

Vuonna 1996 syntynyt mies tuomittiin reilu vuosi sitten raiskauksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen käräjäoikeudessa. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus päätyi alentamaan miehelle tuomittua rangaistusta, kertoo MTV.

Mies oli raiskannut naisen kerrostalon porraskäytävässä. He tunsivat entuudestaan, ja tekoa oli edeltänyt yhteinen ajanvietto.

Hovioikeus perusteli antamaansa lievempää rangaistusta muun muassa sillä, että teko ei poikennut tyypillisestä raiskauksesta esimerkiksi siten, että siihen olisi liittynyt ”erityisen pelottavia elementtejä”.

Teko ei myöskään ollut hovioikeuden mukaan suunnitelmallinen, ja väkivalta oli suhteellisen lievää. Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että teko kesti enintään noin kolme minuuttia.

Hovioikeuden mukaan teko ei myöskään ollut erityisen nöyryyttävä, vaikka se tapahtui taloyhtiön rappukäytävässä. Tätä hovioikeus selitti sillä, ettei tapahtuma-aikaan ollut todennäköistä, että kukaan näkisi tilannetta.

Hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen pituus vankeusrangaistukselle on kahden vuoden sijaan 1 vuosi ja 10 kuukautta.

Hovioikeuden mukaan teko ei ollut lajissaan ”tavanomaista moitittavampi”, eikä miehellä ollut kontollaan aiempaa rikosta, joka olisi voinut johtaa ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

MTV kertoo lisäksi, että myöskään uhrin humalatilasta johtunut puolustuskyvyttömyys tai kykenemättömyys tahdonmuodostukseen tai -ilmaisuun eivät estäneet hovin mielestä rangaistuksen määräämistä ehdollisena.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.1.2022

Vuokranantajat: Asumisen riitojen ratkaisu tuomioistuimissa kestää liian kauan

Valtioneuvoston joulun alla eduskunnalle antaman asuntopoliittisen kehittämisohjelman toimenpide-ehdotuksessa tuomioistuinkäsittelyä suositellaan täydennettäväksi viranomaisen ylläpitämällä, tukemalla tai tunnustamalla neuvonta- ja sovitteluelimellä. Suomen Vuokranantajat ry:n mielestä uutta neuvonta- ja sovitteluelintä ei tarvita. − Kevyempi tuomioistuinmenettely sopisi hyvin vuokrasuhteista johtuvien riita-asioiden ratkaisemiseen, sanoo Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah.

19.12.2019

Sovittelulla säästää

Kun taloyhtiössä leimahtaa riita, kaivaudutaan herkästi poteroihin ja uhataan raastuvalla. Ennen oikeuteen lähtöä kannattaa kuitenkin hakea ratkaisua sovittelemalla. Taloyhtiöasuminen on yhteisöasumista, eikä riidoilta voida aina välttyä.

17.6.2016

Yhtiökokouspäätöksen mitättömyyteen vetoaminen

Asunto-osakeyhtiölaissa säädetyn yhdenvertaisuusperiaatteen loukkaaminen voi johtaa yhtiökokouksenpäätöksen pätemättömyyteen tai mitättömyyteen. Päätöksen pätemättömyyteen on reagoitava määräajassa. Helsingin hovioikeus on antanut keväällä 2016 tuomion siitä, oliko yhtiökokouspäätöksen mitättömyyteen vedottu ajoissa (Helsingin hovioikeus 4.3.2016, nro 378).

4.12.2018

EU-tuomioistuin vahvisti: Valtion tukema asuntotuotanto tulee selkeästi rajata heikommassa asemassa oleville

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on 15.11.2018 vahvistanut (tuomiot T-202/10 ja T-203/10 RENV II) komission päätöksen koskien Alankomaiden sosiaalista asuntotuotantoa. Päätöksen taustalla vaikutti se, ettei valtion tukema asuntotuotanto saa kilpailla vapaarahoitteisten asuntojen kanssa. Komissio edellytti päätöksessään, että sosiaalinen asuntotuotanto tulee rajata selvästi määritellyille heikommassa asemassa oleville henkilöille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti