Rakentamisen takuuajan virhekustannukset jatkavat laskuaan

Rakennusteollisuus RT:n tekemä kysely jäsenyritystensä asuntorakentamisen takuuvirhekustannuksista osoittaa, että takuuajan virhekustannukset ovat yhä laskusuunnassa.

Tietoa on kerätty vuodesta 2006 alkaen, ja vuonna 2015 kustannukset saavuttivat alhaisimman tasonsa koko seuranta-aikana. Viime vuonna virhekustannusten osuus hankkeiden kokonaiskustannuksista oli enää hieman alle 0,6 prosenttia.

Takuuajan virhekustannuksia enemmän laskua on tapahtunut takuuajan jälkeen havaittujen virheiden kustannuksissa. Seuranta-aikana niiden osuus on ollut korkeimmillaan yli 2 prosenttia hankkeiden kokonaiskustannuksista ja vielä kaksi vuotta sitten osuus oli 1 prosenttia. Vuonna 2015 määrä oli painunut 0,1 prosenttiin. Tämän osuuden huomattava aleneminen on merkittävä nimenomaan siksi, koska tässä kategoriassa virheet ovat tyypillisesti vaikeammin havaittavia siten myös vaikeampia korjata.

Kyselyssä kartoitettiin myös tyypillisimpiä takuukorjausten aiheita. Valtaosa niistä oli varsin harmittomia, joskin asukkaiden kannalta kiusallisia. Korjauslistojen kärkipäässä ovat yhä parvekeovien- ja lasitusten sekä ikkunoiden asennuksiin liittyvät ongelmat, erityisesti puutteelliset säädöt ja tiivistys. Lisäksi takuutöinä on korjattu muun muassa seinäpintojen maalauksia sekä halkeamia seinissä ja katoissa.

Kysely keräsi tänäkin vuonna vastauksia kattavasti eri puolilta Suomea. Vastaajien joukko edusti tasaisesti kaikenkokoisia yrityksiä liikevaihtohaitarin ollessa 2 – 530 miljoonaa euroa.

”Vaikka vastausprosentti on matala, saaduista tuloksista voidaan vetää varovaisen myönteisiä johtopäätöksiä. Myös muiden laadun kehittymistä kuvaavien tekijöiden perusteella näyttää siltä, että yritysten tekemä pitkäjänteinen työ paremman laadun puolesta alkaa kantaa hedelmää”, Rakennusteollisuus RT:n rakentamisen kehityksestä vastaava johtaja Jukka Pekkanen sanoo.

Kysely toteutettiin 13.9. – 7.10.2016. Se lähetettiin 330 jäsenyrityksen toimitus- ja aluejohtajille, vastauksia saatiin 18 kappaletta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

Rakentamisen kasvu hidastuu

7.6.2022

Rakli: Rakennushankkeiden käynnistäminen vaikeaa pääkaupunkiseudulla

Rakennushankkeiden määrän kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, mutta rakentamisen määrän ennustetaan silti kasvavan tänä vuonna erittäin hyvän alkuvuoden takia, kertoo Rakli ry:n suhdannetiedote.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti