Rakentamisen suhdannehuippu on yhä lähempänä?

Euroissa mennään vielä ylöspäin, mutta kuutioissa ei, arvioi Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Hannu Isotalo alkanutta vuotta betonirakentajan kannalta.

– Suhdannehuippu on saavutettu, mutta sellaista varovaisuutta ei asiakaskunnassa vielä näy, mitä Ruotsissa näkyy, Isotalo jatkaa.

Vilkkaaksi kiihtynyttä rakennussuhdannetta jarruttaa tällä hetkellä etenkin työnjohtotason työvoimapula.

Luja-yhtiöt toimii Ruotsin betoniteollisuudessa yhteisyritys Prefabmästarna Sverige AB:n kautta. Tukholman alueen asuntorakentamishankkeiden viivästyminen on näkynyt jo koko tuotantoketjussa, kertoo Lujabetonin toimitusjohtaja Mikko Isotalo.

Lujatalo-konserni kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan viime vuonna 9,7 prosentilla 544,7 miljoonaan euroon. Liikevoitto kasvoi 8 prosentilla 277 miljoonaan euroon. Lujatalo myi perustajaurakoituja Lujakoteja viime vuonna ennätykselliset 583 kappaletta, kun edellisenä vuonna näiden myynti oli 249 kappaletta. Kaikkiaan Luja urakoi yhteensä yli 1400 asuntoa.

Myös Lujabetoni kasvoi ja teki hyvää tulosta etenkin pääkaupunkiseudun asuntorakentamisbuumin ansiosta, kuten myös samaan yritysryhmään kuuluva Fescon.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

26.9.2023

Rakennusteollisuus: Rakentamisen niukkuus näivettää taloutta

Asuntoaloitusten kokonaismäärä painuu tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdanne-ennusteessaan. Korjausrakentamisen osalta juuri päättynyt budjettiriihi toi pettymyksen.

rakentamislaki

4.10.2023

Uusi rakentamislaki muuttaa rakentamisen vastuita

Uusi rakentamislaki on vahvistettu ja se tulee voimaan 1.1.2025. Uusi laki tulee muuttamaan erityisesti rakentamisen vastuusääntelyä. Vastuuta tullaan siirtämään tilaajalta enemmän pääurakoitsijalle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti