Rakennusteollisuus yllättyi hyvistä kasvuennusteista

Rakentaminen supistui viime vuonna 4,1 prosenttia, mutta Rakennusteollisuus RT uskaltaa ennustaa paljon parempaa. Tänä vuonna rakentaminen kasvaa 1,3 ja ensi vuonna 2,6 prosenttia.

Vasta viime maaliskuussa RT odotti, että rakentaminen vähenisi tänä vuonna 2,0 prosenttia. Rakentamisen käänne parempaan yllätti alan toimijat, ja edessä on ainakin pari vuotta vahvaa kasvua.

− Käänne rakentamisen näkymissä on ollut nopea. Aiempi epävarmuus ja heikko kysyntä ovat vaihtuneet huoleen kovasta kustannuskehityksestä sekä materiaalien ja työvoiman saatavuudesta, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo summaa.

Vihmo sanoo Kauppalehdelle, että alan tilanne on ”paljon parempi” kuin vasta vuoden alussa osattiin odottaa. Uudisrakentamisen volyymi väheni vielä alkuvuonna.

Rakennusalan tietopalveluyhtiö RPT Byggfakta Oy puolestaan kertoo, että rakennusaloitusten arvo kasvaa tänä vuonna 22 prosenttia. Tekemistä riittää, sillä RPT:n mukaan materiaali-, laite- ja työvoimapula siirtävät hankkeita ensi vuoden puolelle.

Kasvun vauhdittaja on asuntorakentaminen, joka on jälleen noussut likimain ennätyslukemiin. Rakennusteollisuus RT arvioi, että asuntoaloituksia kertyy tänä vuonna 44 000 ja ensi vuonnakin noin 40 000.

Suhdannekatsaus arvioi vuokra-asuntotuotannon vähenevän, mutta omistusasuntojen osuuden kasvavan.

Erillinen asuntotuotantokysely kertoo, että sijoittajakysyntä pienenee vuoteen 2021 verrattuna.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan Suomessa ei ole asuntojen hintakuplaa, vaikka tilanne on kieltämättä kuumentunut. Hintojen nousu on ollut maltillista muuhun Pohjolaan verrattuna.

Lue Kauppalehden artikkeli kokonaisuudessaan tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.3.2018

Terveellinen sisäilma on monen tekijän summa

Tuoreessa asiantuntijaselvityksessä on kartoitettu tyypillisimpiä sisäilmaongelmiin johtavia tekijöitä uudiskohteissa. Selvitys tarjoaa kokemuspohjaista tietoa riskialttiista ratkaisuista, jotta niiltä osataan välttyä jatkossa. Selvityksessä tarkastellaan niin tilaajaosaamista, rakentamista kuin rakennuksen ylläpitoa ja käyttöäkin.

19.8.2015

Rakentamisessa heikkoja merkkejä paremmasta

Rakentamisen suhdannetilanne säilyy vaikeana, ja Rakennusteollisuus RT on tarkistanut kuluvan vuoden ennustettaan alaspäin. Talonrakentamisen aloitusten kasvu alkuvuonna ja rakennusyritysten tilauskannan vähittäinen elpyminen enteilevät kuitenkin loivaa myönteistä käännettä ensi vuodeksi. Rakentaminen on ollut kuluvan vuoden aikana ennakoitua verkkaisempaa vaatimattomaksi jääneen yleisen talouskehityksen vuoksi.

18.5.2018

Rakennusteollisuus haluaa oppilaitoksilta lisää tehokkuutta

Rakentamisen kasvun esteeksi on muodostunut pula etenkin työnjohdosta ja muista korkeakoulutetuista toimihenkilöistä. Rakennusalan AMK-tutkintojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, mutta se ei ole riittänyt paikkaamaan vajetta. Rakennusteollisuus RT:n tuoreen osaamisstrategian mukaan ratkaisu ei löydy vain koulutuksen aloituspaikkojen lisäämisestä, vaan ennen muuta rakennusalan eri koulutusasteiden välisen yhteistyön syventämisestä, korkeakoulujen työnjaon kehittämisestä ja koulutuksen läpäisyasteen parantamisesta.

30.8.2016

Rakentamisessa ennakoitua kovempi kasvu

Rakentamisen suhdannekäänne on toteutumassa odotettua jyrkempänä. Kun huhtikuussa Rakennusteollisuus RT ennusti täksi vuodeksi 3,5 prosentin kasvua, elokuisessa välikatsauksessaan se on korottanut ennustetta 6,5 prosenttiin. Nousu jatkuu ensi vuonna, mutta selvästi maltillisempana.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti