Rakennusteollisuus yllättyi hyvistä kasvuennusteista

Rakentaminen supistui viime vuonna 4,1 prosenttia, mutta Rakennusteollisuus RT uskaltaa ennustaa paljon parempaa. Tänä vuonna rakentaminen kasvaa 1,3 ja ensi vuonna 2,6 prosenttia.

Vasta viime maaliskuussa RT odotti, että rakentaminen vähenisi tänä vuonna 2,0 prosenttia. Rakentamisen käänne parempaan yllätti alan toimijat, ja edessä on ainakin pari vuotta vahvaa kasvua.

− Käänne rakentamisen näkymissä on ollut nopea. Aiempi epävarmuus ja heikko kysyntä ovat vaihtuneet huoleen kovasta kustannuskehityksestä sekä materiaalien ja työvoiman saatavuudesta, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo summaa.

Vihmo sanoo Kauppalehdelle, että alan tilanne on ”paljon parempi” kuin vasta vuoden alussa osattiin odottaa. Uudisrakentamisen volyymi väheni vielä alkuvuonna.

Rakennusalan tietopalveluyhtiö RPT Byggfakta Oy puolestaan kertoo, että rakennusaloitusten arvo kasvaa tänä vuonna 22 prosenttia. Tekemistä riittää, sillä RPT:n mukaan materiaali-, laite- ja työvoimapula siirtävät hankkeita ensi vuoden puolelle.

Kasvun vauhdittaja on asuntorakentaminen, joka on jälleen noussut likimain ennätyslukemiin. Rakennusteollisuus RT arvioi, että asuntoaloituksia kertyy tänä vuonna 44 000 ja ensi vuonnakin noin 40 000.

Suhdannekatsaus arvioi vuokra-asuntotuotannon vähenevän, mutta omistusasuntojen osuuden kasvavan.

Erillinen asuntotuotantokysely kertoo, että sijoittajakysyntä pienenee vuoteen 2021 verrattuna.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan Suomessa ei ole asuntojen hintakuplaa, vaikka tilanne on kieltämättä kuumentunut. Hintojen nousu on ollut maltillista muuhun Pohjolaan verrattuna.

Lue Kauppalehden artikkeli kokonaisuudessaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

12.10.2022

Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Vahvana jatkuneen asuntorakentamisen vuoksi rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna parilla prosentilla. Rakennusalaa kurittaa kuitenkin jo kolmas kriisi lyhyen ajan sisällä: energiapulan aiheuttama inflaatio.

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti