Rakennusmateriaalien hintojen nousu vauhdittaa taloyhtiöiden remonttipäätöksiä

Nousu lämmitys-, energia- ja materiaalikustannuksissa aiheuttaa paineita sekä hoitovastikkeisiin että remonttien toteuttamiseen taloyhtiöissä. Isännöintiliiton maaliskuun lopulla tekemässä kyselyssä 87 % vastaajista ilmoitti hoitovastikkeiden olevan nousussa.

Yleisimpänä syynä hoitovastikkeiden nousupaineelle nähtiin pääasiassa lämmitys- ja energiakustannusten nousu, jonka nimesi syyksi 89 prosenttia vastaajista. Yli 68 prosenttia vastaajista kertoi korjauskustannusten nousun aiheuttavan nousupainetta vastikkeisiin, ja runsaat 26 prosenttia vastaajista ilmoitti syyksi kiinteistöhuollon kustannusten nousun. Myös esimerkiksi hallinnon kustannusten kasvu mainittiin kyselyssä.

Remonttien päätöksenteolle painetta

Tällä hetkellä materiaalikustannusten nousu vaikuttaa myös niin, että taloyhtiöiden voi olla vaikea saada urakkatarjouksia riittävän pitkällä voimassaoloajalla. Päätöksenteko taloyhtiöiden remonteissa vaatii yhtiökokouksen päätöksen.

– Materiaalikustannusten nousun ja vaikeasti ennakoitavan Euroopan tilanteen vuoksi urakoitsijoiden tarjousten voimassaoloajat tuntuvat olevan varsin lyhyitä. Käytännössä kun yhtiökokous on päättänyt toteuttaa remontin tietyllä euromäärällä, mutta tarjouspyyntö on jo ehtinyt umpeutua, voidaan rumba joutua aloittamaan alusta, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

– Remonttien toteuttaminen vaatii siis tällä hetkellä tavallistakin enemmän suunnitelmallisuutta ja päättäväisyyttä. Yhtiökokouksessa hallitukselle voidaan antaa myös tarjouskierroksella saatuja tarjouksia hieman korkeammat lainannostovaltuudet, mikä helpottaa hallituksen toimintaa kustannusten noustessa, Viljamaa sanoo.

Maaliskuun lopussa toteutettuun kyselyyn vastasi 131 isännöitsijää. Vastaajajoukko hallinnoi kaikkiaan 2584 taloyhtiöitä, joissa on noin 40 000 asuinhuoneistoa.

Lue lisää kyselyn tuloksista 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

hyvä sähkösopimus

6.10.2023

Hyvä sähkösopimus pelasti As Oy Nunnanmetsän hintashokilta

Rahoitus- ja hoitovastikkeiden nousu on ollut viimeisen vuoden aikana huimaa. Monet As Oy Nunnanmetsän asukkaat ovat kuitenkin selviämässä hintojen noususta ennakoitua helpommin, kun sähkön hinnan nousu jäi lyhytaikaiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti