Rakennusmateriaalien hintojen nousu vauhdittaa taloyhtiöiden remonttipäätöksiä

Nousu lämmitys-, energia- ja materiaalikustannuksissa aiheuttaa paineita sekä hoitovastikkeisiin että remonttien toteuttamiseen taloyhtiöissä. Isännöintiliiton maaliskuun lopulla tekemässä kyselyssä 87 % vastaajista ilmoitti hoitovastikkeiden olevan nousussa.

Yleisimpänä syynä hoitovastikkeiden nousupaineelle nähtiin pääasiassa lämmitys- ja energiakustannusten nousu, jonka nimesi syyksi 89 prosenttia vastaajista. Yli 68 prosenttia vastaajista kertoi korjauskustannusten nousun aiheuttavan nousupainetta vastikkeisiin, ja runsaat 26 prosenttia vastaajista ilmoitti syyksi kiinteistöhuollon kustannusten nousun. Myös esimerkiksi hallinnon kustannusten kasvu mainittiin kyselyssä.

Remonttien päätöksenteolle painetta

Tällä hetkellä materiaalikustannusten nousu vaikuttaa myös niin, että taloyhtiöiden voi olla vaikea saada urakkatarjouksia riittävän pitkällä voimassaoloajalla. Päätöksenteko taloyhtiöiden remonteissa vaatii yhtiökokouksen päätöksen.

– Materiaalikustannusten nousun ja vaikeasti ennakoitavan Euroopan tilanteen vuoksi urakoitsijoiden tarjousten voimassaoloajat tuntuvat olevan varsin lyhyitä. Käytännössä kun yhtiökokous on päättänyt toteuttaa remontin tietyllä euromäärällä, mutta tarjouspyyntö on jo ehtinyt umpeutua, voidaan rumba joutua aloittamaan alusta, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

– Remonttien toteuttaminen vaatii siis tällä hetkellä tavallistakin enemmän suunnitelmallisuutta ja päättäväisyyttä. Yhtiökokouksessa hallitukselle voidaan antaa myös tarjouskierroksella saatuja tarjouksia hieman korkeammat lainannostovaltuudet, mikä helpottaa hallituksen toimintaa kustannusten noustessa, Viljamaa sanoo.

Maaliskuun lopussa toteutettuun kyselyyn vastasi 131 isännöitsijää. Vastaajajoukko hallinnoi kaikkiaan 2584 taloyhtiöitä, joissa on noin 40 000 asuinhuoneistoa.

Lue lisää kyselyn tuloksista 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

osakeasuntojen

1.2.2022

Kiinteistövakuutuksissa huimia korotuksia – vakuutusyhtiöt sanovat silti seuraavansa vain yleisiä indeksejä

Helsinkiläinen paritaloyhtiö sai tammikuussa vakuutusyhtiö Pohjolalta uudet vakuutusehdot. Nousua oli 21,3 prosenttia. Taloyhtiölle kerrottiin, että laskenta oli tehty yleisindeksikorotusten perusteella, vaikka yleiskorotukset jäävät noin kymmeneen prosenttiin.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti