Rakennuslupien määrä ja asuinrakentamisen arvo laskussa

Tilastokeskuksen tietojen mukaan asunnoille myönnettyjen rakennuslupien määrä laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 31 prosenttia ja asuinrakentamisen arvo lähes 2 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 tammi–maaliskuun aikana yhteensä 7,7 miljoonalle kuutiometrille, mikä on 11,8 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Asuntorakentamisessa rakennuslupien kuutiomäärä laski 24,2 ja liike- ja toimistorakentamisessa 46,0 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin 7 580 asunnolle, 2,3 miljoonaa kuutiometriä. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat 10 986 asuntoa ja 3,1 miljoonaa kuutiometriä. Asuintalojen kuutiomäärä väheni vuodentakaisesta 27,0 prosenttia,  rivi- ja ketjutalojen 28,5 prosenttia ja erillisten pientalojen 15,6 prosenttia. Rakennuslupien määrä asunnoille väheni 31,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,8 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 13,6 prosenttia. Asuinrakentamisen arvo laski 1,7 prosenttia, asuinrakentamisen arvo laski ensimmäisen kerran vuoden 2015 jälkeen.

Lue lisää Tilastokeskuksen tilastojulkistuksesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

2.3.2016

Kiinteistösijoitukset tuottivat 6,3 prosenttia vuonna 2015

KTI:n mukaan Suomalaisten kiinteistösijoitusten kokonaistuotto nousi 6,3 prosenttiin vuonna 2015. Asunnot olivat parhaiten tuottava kiinteistötyyppi jo kahdeksatta vuotta peräkkäin. Asuntokiinteistöjen markkina-arvot nousivat edelleen, kun taas toimitilakiinteistöjen arvot jatkoivat haasteellisten talousnäkymien painamana laskuaan.

27.8.2019

Rakennuslupien määrä ja asuinrakentamisen arvo yhä laskussa

Tilastokeskuksen tietojen mukaan asunnoille myönnettyjen rakennuslupien määrä laski vuoden toisella neljänneksellä 24 prosenttia ja asuinrakentamisen arvo lähes 5 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 huhti–kesäkuun aikana yhteensä 13,4 miljoonalle kuutiometrille, mikä on 14,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Asuntorakentamisessa rakennuslupien kuutiomäärä laski 21,7 ja liike- ja toimistorakentamisessa 24,7 prosenttia vuodentakaisesta.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti