Rakennusliiton ylimitoitetut vaatimukset ajavat LVI-alan lakkoon

Rakennusliitto ilmoitti tänään uusista työtaistelutoimenpiteistä myös LVI-alalle. Nyt annettu lakkovaroitus koskee kolmea suurta talotekniikkayritystä ja toteutuessaan alkaisi 17.5. Tähänastiset toimenpiteet ovat olleet ylityökielto sekä lailliset ja laittomat työnseisaukset.

– Ei ole jäänyt epäselväksi, että Rakennusliitto haluaa enemmän kuin muut, mutta ei näillä tempuilla pyrkimyksilleen sympatiaa saa niiltä reilulta miljoonalta työntekijäkollegalta, jotka tekevät töitä vakiintuneen linjan mukaisin palkankorotuksin, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä sanoo.

Koko rakennusalaa koskevassa työriidassa on ensisijaisesti kyse palkankorotuksista. Rakennusteollisuuden sopimusalat ovat tarjonneet yleiseksi muodostuneen linjan mukaisia vuosittaisia 1,6 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden sopimuskaudella. Rakennusliitto vaatii 50 sentin korotusta tunnille kahtena vuotena, mikä LVI-alalla tarkoittaisi 2,8 %:n nousua molempina vuosina ja lähes tuplakorotusta muiden saamiin korotuksiin verrattuna.

– LVI-alan palkat ovat rakentamisen kärjessä ja SAK-laisen kentän aatelia. Rakennusliitto perustelee kovia vaatimuksiaan alan huippusuhdanteella ja työvoimapulalla. Perustelut eivät päde, koska laskusuhdanteessa ja suurtyöttömyyden vallitessa palkat eivät jousta alaspäin. Rakennusliitolle on muodostunut pakkomielteeksi yleisen linjan murtaminen, mikä estää järkevän etenemisen neuvotteluissa. Työnantajille kyse on Suomen talouden tervehdyttämisen linjasta ja kerrankin pysymisestä muiden alojen korotustasolla, Syrjälä toteaa.

Tammikuusta käydyissä LVI-toimialan neuvotteluissa työnantaja ei ole esittänyt yhtään heikennystä työehtoihin. Sen sijaan Rakennusliitto on vaatinut tekstimuutoksia ja erilaisia uusia lisiä, joiden kustannusvaikutus on huomattava.

Lakot kohdistuvat yrityksiin, mutta seuraukset vaikuttavat tavallisiin ihmisiin, joiden asuntojen valmistuminen ja korjaukset voivat viivästyä merkittävästikin. Päälle tulee vielä mainehaitta suosiotaan viime vuosina hyvin kasvattaneelle LVI-talotekniikalle.

– Kuka jatkossa haluaa töihin alalle, joka on negatiivisissa otsikoissa ja jossa tienesti tulee lakkoavustuksina, urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä perää vastuuta työntekijöiden edunvalvontaliitolta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.

senioritalo

23.3.2023

Senioritalo taistelee tulvia vastaan

As Oy Kangasalan Hopeaharju koki toissa kesänä mittavat tulvavahingot, kun vesi nousi sen varastotiloihin. Taloyhtiön hallitus alkoi etsiä ratkaisuja, joilla tulvat saataisiin estettyä tulevaisuudessa. Kaupunkitulvat tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen ja maa-alueiden asfaltoinnin myötä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

tekninen isännöitsijä

25.11.2022

Kuukauden kasvo: Mitä tekee tekninen isännöitsijä?

Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti