Puutalossa energiansäästö on usein asukkaan harteilla

puutalossa energiansäästö

Perinteiset työväen asunnoiksi rakennetut puutaloyhtiöt, jollaisia on esimerkiksi Turun Port Arthurissa, ovat koostuneet niin sanotuista hellahuoneista, jotka ovat lämminneet puulla. Keskitetyn vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän rakentaminen olisi valtava urakka, joten sähkölämmitys on näissä yhtiöissä selvästi yleisin lämmitysmuoto.

Puutaloyhtiöissä sähkölämmitys perustuu usein osakkaan itse hankkimiin sähköpattereihin. Lämmityksen kustannukset kohdistuvat kulutuksen mukaan kullekin asukkaalle.

Alun perin hellahuoneista koostuneessa puutaloyhtiössä yhtiön vastuulla on lämmityksestä usein vain puulämmitys. Tällöin yhtiön vastuulle kuuluvat muun muassa nuohous ja muu hormien kunnossapito. Jos yhtiö taas on aikaisemmin luopunut kakluunilämmitysjärjestelmän käytöstä, mutta osakas haluaa ottaa vanhan kakluunin käyttöön, hormien korjaus ja nuohous tulevat osakkaan omalle vastuulle.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Essi Routasuo

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden tuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

energiansäästö

20.9.2023

Kuukauden kasvo: Arjen energiateot on hyvä ottaa tavaksi

Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee taloyhtiöille energiatarkastusta. Sen avulla voi selvittää kiinteistön energiatehokkuuden. Myös yhtiön asukkaat pystyvät pienentämään taloyhtiön energiankulutusta arjen säästötoimilla.

13.10.2022

Kuka päättää lämpötilan laskemisesta?

Energianhinnan kasvaessa taloyhtiöt miettivät energiankulutustaan. Tärkeää on myös miettiä, kuka voi päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista. Hallitus voi päättää pienistä toimista, mutta joihinkin tarvitaan yhtiökokouksen päätös.

suurten asuinrakennusten

14.10.2022

Suurten asuinrakennusten energiansäästövinkit ammattilaisille

Motiva, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kertovat kiinteistöammattilaisille vinkkejä suurten asuinrakennusten energiansäästöön. Ensimmäisenä kannattaa pienentää yleisten tilojen lämpötiloja ja tarkistaa ilmanvaihto.