Puukerrostalon huolto tuo lisälaskuja

Betoniteollisuuden toimitusjohtaja Jussi Mattila: Puukerrostalon huolto maksaa vuodessa kahden ylimääräisen vastikkeen verran.

Puukerrostalossa asuvat joutuvat maksamaan merkittävästi suurempia huoltolaskuja kuin kivisen kerrostalon asukkaat. Puutalon asukkailta kerätään ylimääräinen hoitovastike joka neljäs tai viides kuukausi, jotta julkisivun huolto saadaan katetuksi. Tämä käy ilmi Lahden seudun kehitysyhtiön Ladecin laatimasta Puukerrostalot ja cleantech-seminaarisarjan koosteesta (www.tetraedri.fi).

Ladecin koosteen mukaan puukerrostalojen huoltomaalaus tulee maksamaan noin 3 000–4 000 euroa per asunto. Ensimmäinen huoltomaalaus tehtiin 10 vuotta rakentamisen jälkeen.

Tämä tarkoittaa sitä, että puukerrostalossa asuvat perheet kustantavat jatkossa huoltomaalauksen 10 vuoden välein, toisinaan jopa useammin.

– Vertailun vuoksi todettakoon, että kivitalon julkisivua huolletaan ehkä tiheimmillään noin 20 vuoden välin. Silloinkin ohjelmassa on elementtisaumojen uusiminen, jonka hinta lasketaan muutamissa satasissa asuntoa kohti. Rapatuissa ja puhtaaksimuuratuissa julkisivuissa ei ole toistuvia huoltotarpeita käytännössä ollenkaan. Niinpä meillä on paljon kivitaloja, joiden julkisivuille ei ole tarvinnut tehdä mitään, pisimmillään jopa yli sataan vuoteen, sanoo Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

– Erikoista Puu-Paavolan saamassa julkisuudessa on se, että hintaa on pidetty edullisena. Lopullinen hinta voi toki olla alkuperäisiä laskelmia pienempi, mutta asukkaille puukerrostalon huolto tulee joka tapauksessa selkeästi kalliimmaksi kuin kivitalon, toteaa Mattila.

50 vuoden aikajaksolla Puu-Paavolan asukkaille tuleekin huoltotoimista maksettavaa yhden putkiremontin verran. Samaan aikajaksoon osuu väistämättä myös putkiremontti.

– Toinen tapa konkretisoida kustannusten kasvu on todeta, että puutalossa veloitetaan ylimääräinen hoitovastike noin joka neljäs tai viides kuukausi kattamaan puujulkisivun huoltokustannukset, summaa Mattila.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.9.2015

Vuokralainen kaipaa ohjeita kodin kunnossapitoon

Vuokralla asuja joutuu huolehtimaan asunnosta, joka on toisen ihmisen tai tahon omaisuutta. Asunnon huolelliseen hoitoon kuuluu paitsi siivous myös pienten huoltotöiden tekeminen. Aina vuokralaiset eivät tiedä, millaisia huoltotöitä heidän kuuluu kotonaan tehdä ja kenelle asunnon mahdollisista vioista tulisi ilmoittaa.

20.6.2017

Taloyhtiöt tarvitsevat asiantuntemusta huoltoyhtiöiden kilpailutuksessa

Suuri osa taloyhtiöistä ostaa kiinteistönhoitopalveluita – esimerkiksi siivousta ja pihan aurausta – ulkopuoliselta huoltoyhtiöltä. Kun huoltoyhtiön työnjälki ei miellytä, huoltoa lähdetään herkästi kilpailuttamaan. Kilpailutus ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto.

22.11.2016

Vaarallisten hissivikojen määrä kasvussa – apuna parempi huolto

Hissien määräaikaistarkastuksissa havaittujen vikojen määrä on kasvussa. Asiantuntijat kehottavat kiinnittämään huomiota hissien huoltoon. ”Määräaikaistarkastuksissa havaittujen ns.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti