Puukerrostalojen asukkaat tyytyväisiä, erityisesti ääneneristykseen

Puukerrostalojen asukkaiden mukaan puukerrostalot eroavat tavanomaisista kerrostaloista eniten hyvän ääneneristyksen, viihtyvyyden ja kauneuden sekä lämminhenkisyyden ja kodikkuuden suhteen. Tämä selviää ympäristöministeriön rahoittamasta uudesta puukerrostalojen asukas- ja rakennuttajakyselystä.

Kyselytutkimukseen valittiin yhdeksän puukerrostalokohdetta eri puolilta Suomea: yhteensä 17 taloa, 585 asuntoa. Kyselyyn saatiin 308 vastausta. Selvityksen teki rakennusopin professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laboratoriosta. Tuloksia vertailtiin myös Karjalaisen aiempaan laajaan puukerrostalojen asukaskyselyn 1990-luvun lopulla. Merkittävä ero aiempaan oli, että nyt ihmisen tiedostivat asuvansa puukerrostaloissa.

Ääneneristys hyvä, puupinta halutaan näkyväksi

Puukerrostalojen ilmaääneneristävyyttä pidettiin erityisen hyvänä sekä pysty- että vaakasuunnassa. Talot olivat hyvin hiljaisia myös laitteista, kuten pyykinpesukoneesta, astianpesukoneesta, vessasta sekä vesi- ja viemärilaitteista tulevien äänien suhteen.

Ylänaapurista tulevia häiritsevän voimakkaita askelääniä ilmoitti kuulevansa merkittävän paljon tai paljon yhteensä vain 21 prosenttia vastaajista. Vastaava luku vuoden 1990-lopun asukaskyselyssä oli 80 prosenttia, eli nykyiset puukerrostalot ovat edeltäjiään paljon hiljaisempia akselääneneristävyyden suhteen. Kuitenkin ylänaapurista tulevat askeläänet oli yleisin nimetty häiritsevin äänitekijä, joten puukerrostalojen välipohjien askelääneneristävyyteen kannattaa jatkossakin kiinnittää erityistä huomiota.

Yli kaksikerroksisissa puukerrostaloissa pakolliseen automaattiseen sammutusjärjestelmään suhtauduttiin myönteisesti, sillä sen koettiin lisäävän asumisturvallisuutta.

Nykyiseen asuntoonsa, asuinympäristöönsä ja asuntojen toimivuuteen asukkaat olivat pääsääntöisesti varsin tyytyväisiä. Kyselyn kohteena olevat puukerrostalot arvioitiin yleisilmeeltään ja arkkitehtuuriltaan erittäin hyväksi tai hyväksi yhteensä noin 84 prosentissa vastauksista. Vastauksissa puuta toivottiin käytettävän eniten asunnon sisällä lattioissa, rakennusten julkisivuissa ja parvekkeissa.

Kyselyn perusteella asunnon valintaan vaikutti eniten asunnon sopivuus elämäntilanteeseen (91 prosenttia vastaajista) ja rakennuksen sijainti (81 prosenttia vastaajista). Puun käyttöä rakennuksessa piti merkittävänä tai erittäin merkittänä asunnon valinnassa hieman vajaa puolet vastaajista. Jonkin verran merkittävänä puuta piti 21 prosenttia vastaajista. Vastaajista 76 prosenttia oli sitä mieltä, että ekologiset asiat vaikuttavat asuntovalintoihin tulevaisuudessa merkittävästi tai jonkin verran.

Asukkailta kysyttiin, millaiseen rakennukseen he muuttaisivat kaikkein mieluiten. Vaihtoehtoja sai valita useamman. Pienkerrostalon ja kerrostalon valitsisi 68 prosenttia vastaajista ja noin 65 prosenttia pien- tai rivitalon. Vuoden 1990-lopun puukerrostalojen asukaskyselyyn verrattuna kerrostaloasumisen suosio on lisääntynyt huomattavasti, koska tuolloin pienkerrostalon tai kerrostalon valitsi 13 prosenttia. Puurakennuksen ilmoitti valitsevansa kokemuksensa perusteella 57 prosenttia vastaajista, ja reilu kolmannes vastaajista ilmoitti, että heidän asuntovalintansa ei ole sidoksissa rakennusmateriaaliin.

”Vastaukset osoittavat, että puukerrostalojen suosio on suuri. Ympäristöministeriö tekee töitä sen eteen, että säädöstyössä edistetään puurakentamista”, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Tutkimuksessa haastateltiin myös kaikkien kohteiden rakennuttajat. Niiden mukaan kilpailun lisääminen rakennusalalla, ekologiset arvot ja kehityshalukkuus olivat tärkeimmät perusteet puukerrostalorakentamiselle. Toteutetut kohteet olivat rakennnuttajien kokemusten mukaan  hyvin onnistuneita ja niiden käytön aikana palaute on ollut myönteistä.

Kysely on osa puurakentamisen toimintaohjelmaa, joka toteuttaa hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

pyörien hävittäminen

17.11.2023

Taloyhtiöille ohjeet hylättyjen pyörien hävittämiseen

Käyttämättömät polkupyörät ovat riesa monen taloyhtiön pyöräkellarissa. Pyöräliitto on julkaissut taloyhtiöille oppaan pyörävarastojen siivoamiseen ja hylättyjen pyörien hävittämiseen. Asukkaat eivät saa hylkypyöriä hävittää, vaan päätös pyörävaraston siivoamisesta on hallituksella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti