Puukerrostalo valmistui kolme vuotta myöhässä − kustannukset kaatuivat asukkaiden syliin

Länsiväylä-lehti uutisoi Kirkkonummen Sundsbergissä sijaitsevan puukerrostalon ja sen asukkaiden kohtalosta. Kaupungin ensimmäisen puukerrostalon piti olla muuttovalmis jo vuoden 2018 lopulla.

Talon valmistumista ovat hidastaneet kuitenkin rakennusvaiheen ongelmat sekä ennen muuta konkurssi, joka kaatoi rakennuksen massiivipuuelementit toimittaneen Alavus Tilaelementit Oy:n.

Uudenlaisen nopean rakennustekniikan ansiosta yhtiö lupasi talon nousevan jopa kerros per viikko -tahtia. ATE Oy löysi itsensä kuitenkin pian talousvaikeuksista. Yhtiöltä jäi jopa 3,5 miljoonan euron velat.

Konkurssin jälkeen rakennusprojekti oli määrä viedä loppuun konkurssipesän lukuun. Lisärahoitusta oli määrä hakea osakkailta sekä RS-vakuuksista.

Töitä työmaalla teki CLT Rakennus Oy, joka sekin lopetti ennen talon valmistumista. Lopulta ATE:n konkurssipesä raukesi. Se tarkoitti rakennusprojektin jäämistä kokonaan kerrostalon omistavan taloyhtiön käsiin.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Mäkelä kuvailee koettua kolmea vuotta Länsiväylä-lehdessä ”kiviseksi tieksi”. Hän ei halua arvioida, paljonko rahaa osakkaat ovat menettäneet.

– Pakostahan sitä rahaa on mennyt, Mäkelä tyytyy sanomaan.

Mäkelä arvioi, että kerrostaloprojekti oli konkurssiin päätyneelle ATE Oy:lle liian haastava. Yhtiö kehitti menetelmää, jossa kerrostalon isoja moduuleja rakennettiin valmiiksi Alavuden tehtaassa ja ne kuljetettiin paketissa rakennuspaikalle.

Taloyhtiön otettua rakentamisen omiin käsiinsä taloon on rakennettu muun muassa autokatos, ja parvekkeet on viimeistelty.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.11.2018

Selvitys Suomen puukerrostalohankkeista: lähivuosina valmistumassa jopa 6000 puukerrostaloasuntoa

Puukerrostaloja rakennetaan Suomessa nyt paljon ja hankkeiden määrä on kasvanut viime vuodesta, kertoo ympäristöministeriön tilaama selvitys. Merkittäviä puukerrostalohankkeita ovat esimerkiksi Suomen korkein, 14-kerroksinen puukerrostalo Joensuussa ja Turkuun rakentuva puukaupunki Linnanfältti. Suomessa on tällä hetkellä rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 51 puukerrostalohanketta, eli yksittäisiä puukerrostaloja tai kokonaisia puukerrostaloalueita.

14.6.2017

Puukerrostalojen asukkaat tyytyväisiä, erityisesti ääneneristykseen

Puukerrostalojen asukkaiden mukaan puukerrostalot eroavat tavanomaisista kerrostaloista eniten hyvän ääneneristyksen, viihtyvyyden ja kauneuden sekä lämminhenkisyyden ja kodikkuuden suhteen. Tämä selviää ympäristöministeriön rahoittamasta uudesta puukerrostalojen asukas- ja rakennuttajakyselystä. Kyselytutkimukseen valittiin yhdeksän puukerrostalokohdetta eri puolilta Suomea: yhteensä 17 taloa, 585 asuntoa.

13.9.2017

Kiinteistökustannukset nousseet tänä vuonna kiihtyvällä vauhdilla – kiinteistönpito nyt kalleinta Vihdissä ja edullisinta Raahessa

Kuntakohtaisten kiinteistöverojen ja muiden kiinteistökustannusten nousu on kuluvana vuonna kiihtynyt. Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän indeksitalovertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli kaksi prosenttia.

6.9.2018

Indeksitalo 2018 -selvitys: Kaukolämpö ja sähkö nostivat eniten kunnallisia kiinteistökustannuksia

Kuntakohtaiset kiinteistöverot ja muut kiinteistökustannukset nousevat kuluvana vuonna edellisvuotta maltillisemmin. Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän vertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli saman verran.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti