Puukerrostalo valmistui kolme vuotta myöhässä − kustannukset kaatuivat asukkaiden syliin

Länsiväylä-lehti uutisoi Kirkkonummen Sundsbergissä sijaitsevan puukerrostalon ja sen asukkaiden kohtalosta. Kaupungin ensimmäisen puukerrostalon piti olla muuttovalmis jo vuoden 2018 lopulla.

Talon valmistumista ovat hidastaneet kuitenkin rakennusvaiheen ongelmat sekä ennen muuta konkurssi, joka kaatoi rakennuksen massiivipuuelementit toimittaneen Alavus Tilaelementit Oy:n.

Uudenlaisen nopean rakennustekniikan ansiosta yhtiö lupasi talon nousevan jopa kerros per viikko -tahtia. ATE Oy löysi itsensä kuitenkin pian talousvaikeuksista. Yhtiöltä jäi jopa 3,5 miljoonan euron velat.

Konkurssin jälkeen rakennusprojekti oli määrä viedä loppuun konkurssipesän lukuun. Lisärahoitusta oli määrä hakea osakkailta sekä RS-vakuuksista.

Töitä työmaalla teki CLT Rakennus Oy, joka sekin lopetti ennen talon valmistumista. Lopulta ATE:n konkurssipesä raukesi. Se tarkoitti rakennusprojektin jäämistä kokonaan kerrostalon omistavan taloyhtiön käsiin.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Mäkelä kuvailee koettua kolmea vuotta Länsiväylä-lehdessä ”kiviseksi tieksi”. Hän ei halua arvioida, paljonko rahaa osakkaat ovat menettäneet.

– Pakostahan sitä rahaa on mennyt, Mäkelä tyytyy sanomaan.

Mäkelä arvioi, että kerrostaloprojekti oli konkurssiin päätyneelle ATE Oy:lle liian haastava. Yhtiö kehitti menetelmää, jossa kerrostalon isoja moduuleja rakennettiin valmiiksi Alavuden tehtaassa ja ne kuljetettiin paketissa rakennuspaikalle.

Taloyhtiön otettua rakentamisen omiin käsiinsä taloon on rakennettu muun muassa autokatos, ja parvekkeet on viimeistelty.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

julkisivun uusintasaumaus

24.5.2022

Uusintasaumaus piristää rakennuksen ilmettä

Asunto-osakeyhtiö Untolanlaakson julkisivua haluttiin piristää uusintasaumauksella. Työ valmistui odotettua nopeammin ja sujui asukkaiden näkökulmasta joutuisasti. Kunnossa olevat saumat parantavat koko kiinteistön energiatehokkuutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti