Puukerrostalo valmistui kolme vuotta myöhässä − kustannukset kaatuivat asukkaiden syliin

Länsiväylä-lehti uutisoi Kirkkonummen Sundsbergissä sijaitsevan puukerrostalon ja sen asukkaiden kohtalosta. Kaupungin ensimmäisen puukerrostalon piti olla muuttovalmis jo vuoden 2018 lopulla.

Talon valmistumista ovat hidastaneet kuitenkin rakennusvaiheen ongelmat sekä ennen muuta konkurssi, joka kaatoi rakennuksen massiivipuuelementit toimittaneen Alavus Tilaelementit Oy:n.

Uudenlaisen nopean rakennustekniikan ansiosta yhtiö lupasi talon nousevan jopa kerros per viikko -tahtia. ATE Oy löysi itsensä kuitenkin pian talousvaikeuksista. Yhtiöltä jäi jopa 3,5 miljoonan euron velat.

Konkurssin jälkeen rakennusprojekti oli määrä viedä loppuun konkurssipesän lukuun. Lisärahoitusta oli määrä hakea osakkailta sekä RS-vakuuksista.

Töitä työmaalla teki CLT Rakennus Oy, joka sekin lopetti ennen talon valmistumista. Lopulta ATE:n konkurssipesä raukesi. Se tarkoitti rakennusprojektin jäämistä kokonaan kerrostalon omistavan taloyhtiön käsiin.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Mäkelä kuvailee koettua kolmea vuotta Länsiväylä-lehdessä ”kiviseksi tieksi”. Hän ei halua arvioida, paljonko rahaa osakkaat ovat menettäneet.

– Pakostahan sitä rahaa on mennyt, Mäkelä tyytyy sanomaan.

Mäkelä arvioi, että kerrostaloprojekti oli konkurssiin päätyneelle ATE Oy:lle liian haastava. Yhtiö kehitti menetelmää, jossa kerrostalon isoja moduuleja rakennettiin valmiiksi Alavuden tehtaassa ja ne kuljetettiin paketissa rakennuspaikalle.

Taloyhtiön otettua rakentamisen omiin käsiinsä taloon on rakennettu muun muassa autokatos, ja parvekkeet on viimeistelty.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

17.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Milloin ja miksi ulkoverhous kannattaa maalauttaa?

Ulkoverhouksen kuntoon ja maalaukseen vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolosuhteet, pohjatyöt ja maalin ominaisuudet. Myös maalausurakan toteuttajalla on merkitystä.

Sorcolor Oy

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti