Puu kaatuu!

Puiden kaataminen yhtiön pihalta herättää monenlaisia tunteita yhtiön asukkaissa. Osa saattaa olla sitä mieltä, ettei puita saa missään tilanteissa kaataa, kun osa taas näkee puiden kaatamisen joissakin tilanteissa erittäin tarpeelliseksi. Entäpä, jos yksi asukas päättääkin toimia omin päin? Kyseessä oleva tilanne oli ratkaistavana Rovaniemen käräjäoikeudessa.

Piha-alue voi kuulua joko yhtiön tai osakkaan hallintaan riippuen yhtiöjärjestyksen sisällöstä. Mikäli yhtiöjärjestyksessä todetaan, että huoneistoihin kuuluu piha-alue tai osakkeet tuottavat oikeuden hallita tiettyä piha-aluetta, on piha-alue osakashallinnassa. Muussa tapauksessa pihan hallinta kuuluu yhtiölle.

Kunnossapitovastuu pihasta ja puista

Jos piha-alue on osakashallinnassa, kuuluu pihan sisäpuolinen kunnossapitovastuu (mm. nurmikon leikkuu ja istutukset) osakkaalle. Myös osakkaan istuttamat puut ovat osakkaan vastuulla. Yhtiö puolestaan vastaa maapohjan (rakenne) ja perusjärjestelmien (salaojat, sadevesijärjestelmät) kunnossapidosta sekä alkuperäisistä tai yhtiön myöhemmin istuttamista puista. Yhtiön hallinnassa, mutta osakkaan käytössä olevan piha-alueen kunnossapitovastuu on yhtiöllä. Osakkaalla on kuitenkin normaali huolenpito- ja hoitovelvollisuus.

Mistä tapauksessa oli kyse?

Käräjäoikeuden ratkaisemassa tapauksessa oli kyse yksittäisen asukkaan yhtiön pihalta kaadattamista puista. Lähtökohta luonnollisesti on, ettei yksittäisellä asukkaalla ole oikeutta kaataa yhtiön tontilla olevia puita. Toimivalta asiassa on yhtiön hallituksella, mutta suositeltavaa on, että päätös puiden kaatamisesta tehtäisiin kuitenkin aina yhtiökokouksessa, sillä puiden kaataminen voi herättää voimakkaitakin tunteita yhtiön asukkaissa. Lisäksi yhtiön tulee aina tarkistaa kunnalta, tarvitaanko puun kaatamiseen kunnan lupa.

Kyseisessä tapauksessa yhtiön tontilla olevat puut oli tarkastettu vuonna 2014. Yhtään puuta ei todettu vaaralliseksi, mutta haitallisina kaadettavat puut yksilöitiin. Näiden puiden lisäksi yhtiö ei halunnut kaadattaa enempää puita tontiltaan. Kun yhtiö ei ollut enää halukas jatkamaan puiden kaatamista, ryhtyi yksi asukas aktiivisiin toimiin haluamiensa puiden kaatamiseksi. Kaatamisen suorittaneen tahon mukaan asukas oli kertonut asianmukaisten lupien olevan kunnossa. Asukkaan mukaan hänen toimintansa tarkoitus oli edistää turvallista asumista yhtiössä.

Miten asiassa sitten kävi?

Käräjäoikeus totesi, että asukas on toiminut tahallisesti puut kaadattaessaan. Käräjäoikeus toi myös esiin, että asukas on ollut tietoinen kaatamiseen tarvittavista yhtiön ja kunnan viranomaisen luvista, mutta on silti pakkomielteenomaisesti toteuttanut tekonsa muiden oikeudesta piittaamatta. Käräjäoikeus tuomitsi asukkaan 40 päiväsakon lisäksi korvaamaan taloyhtiölle kaikkinensa yhteensä 2.645,84 euroa mm. puiden arvona, maisemallisesta haitasta ja tontin siivouksesta. Lisäksi asukkaan maksettavaksi tuli omien oikeudenkäyntikulujen ohella taloyhtiön oikeudenkäyntikulut 5.414,67 euroa. Hovioikeus ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa (Rovaniemen HO 20.9.2017, päätös 17/136666, asianro R 17/652).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

avoimet puutarhat

3.7.2023

Avoimet puutarhat kutsuvat vierailemaan

Puutarhaliiton järjestämä avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään jälleen 9. heinäkuuta. Tänä vuonna tapahtuman teema on puutarhan sävelet ja puutarhoissa järjestetään päivän kunniaksi pieniä konsertteja ja musiikkituokioita.

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

vääräntyyppiset ruuvit

17.11.2022

Tukes varoittaa vääräntyyppisistä ruuveista

Vääräntyyppisen ruuvin käyttö voi aiheuttaa puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Ulkotiloissa sijaitseviin puurakenteisiin myydään usein sisätiloihin tarkoitettuja ruuveja, jolloin liitokset pettävät helposti. Rautakaupassa kannattaa olla tarkkana ruuveja ostaessa.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti