Putkiremontti tulossa – mitä asunnonostajan kannattaa ottaa huomioon?

Kannattaako ostaa asunto, johon on lähivuosina tulossa putkiremontti? Kuinka helppoa tulevan remontin kustannusten arviointi on? Mitä asioita täytyy ottaa huomioon kaupantekoa pohtiessaan? Huom!-kiinteistönvälitysketju kertoo mahdollisuuksista ja vaaran paikoista.

Putkiremontti on yleisimpiä, laajimpia ja kalliimpia taloyhtiöön tehtäviä remontteja. Isännöintiliiton mukaan putkiremonttien määrä tulee vähintään kaksinkertaistumaan seuraavan 10 vuoden aikana. Samalla alueella on usein samanikäistä talokantaa, joten putkiremontit tuntuvat valtaavan kokonaisia asuinalueita kerrallaan. Tällä hetkellä remontoidaan taloja, joihin putket on asennettu 60–70-luvulla.

Kannattaako ostaa asunto, johon on putkiremontti tuloillaan?

Paljon riippuu siitä, mitä asunnonostaja suunnittelee uudelle asunnolle tekevänsä. Jos aikoo tehdä isompaa remonttia putkiremontin yhteydessä, osto voi olla taloudellisesti järkevä idea. Tällöin kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, kuinka pitkään on valmis odottamaan remonttia – vanhojen märkätilojen kanssa voi joutua asumaan vuosia. Jos haluaa tehdä täysremontin heti muuttaessa, on tuleva putkiremontti otettava huomioon.

”Jos haluaa remontoida asuntoa heti, suosittelen ottamaan remonttiin mukaan valvojan, joka osaa ennakoida putkiremontin tarpeita ja tietää tarkkaan, millaisia valmiuksia tulevaa putkiremonttia varten on hyvä jättää”, vinkkaa Huomin osakasvälittäjänä pääkaupunkiseudulla toimiva Maarit Vesa.

Lisäksi täytyy toki miettiä, kuinka paljon putkiremontti vaikuttaa asumismukavuuteen, ja voiko asunnossa ylipäätään asua remontin aikana.

”Asunnon myyntiä suunnittelevan on puolestaan tärkeä ymmärtää, ettei tuleva putkiremontti ole myynnin este, vaikka moni näin luulee”, Vesa toteaa. ”Toki tuleva putkiremontti näkyy myyntihinnassa, mutta kuluja se aiheuttaa joka tapauksessa. Matalampi hinta saattaa houkutella lisää ostajaehdokkaita.”

Miten kustannuksia voi arvioida?

Putkiremontista koituvien kustannusten arviointi voi olla haastavaa ja hintahaarukka on valtava. Isännöintiliiton tilastojen mukaan perinteisellä menetelmällä toteutetun putkiremontin keskiarvohinta koko maassa on 789 euroa /neliömetri.

”Kokemukseni mukaan neliöhinta vaihtelee 700–900 euron välillä, mutta olen nähnyt projekteja, joissa neliöhinta nousi jopa 1700 euroon, mutta sellaisiakin, joissa se pysyi 350 eurossa. Jos tehdään lisäksi kaapelointia tai sähkötöitä, neliöhintaan tulee helposti 100–150 euroa lisää. Vanhoissa taloissa voi lisäksi tulla kalliita yllätyksiä”, Vesa kertoo.

Putkiston kunnosta täytyy ehdottomasti ottaa selvää jo ostotilanteessa, ja se onnistuu parhaiten keskustelemalla isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan kanssa. Mikäli remontti on tulossa vasta vuosien kuluttua, voi olla vaikeaa saada tarvittavia tietoja ennen asunnon ostoa. Ilman valmista hankesuunnitelmaa kustannukset on arvioitava keskiarviohintojen turvin, ja tällöin kannattaa laskea hieman yläkanttiin välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä.

Kiinteistönvälittäjiltä saa apua kustannusten arviointiin tilastojen ja kokemuksen ansiosta. He pyrkivät pysymään tilanteen tasalla hallituksen puheenjohtajan ja isännöitsijän kautta, ja tuntevat usein talojen historiaa.

”Putkiremontin kustannusten kurissa pysymiseksi tärkeintä on taloyhtiön hallituksen hyvä hallitustyöskentely. Mikäli hallituksesta ei löydy vaadittua osaamista, on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa. Näin voi säästyä huikeita summia rahaa. Jos omistamaasi asuntoon on suunnitteilla putkiremontti, hallituksen työskentelyä kannattaa seurata aktiivisesti”, Vesa neuvoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti