Putkiremontti onnistui kahdessa viikossa

Roihuvuorelaisen kerrostalon putkiremontti valmistui ennätysajassa. Asukkaat pääsivät tänään kotiin vain kahden viikon evakon jälkeen. 

Tänään maanantaina valmistunut remontti Roihuvuoren Satumaanpolulla aiheutti asukkaille vain kahden viikon asumishaitan tavanomaisen kolmen kuukauden sijaan.

Putkiremontti oli mahdollista tehdä ennätysvauhdissa entistä paremman etukäteissuunnittelun ja kumppanien välisen yhteistyön avulla. Ajansäästö tuli pääasiassa työn tehokkaammasta organisoinnista, eikä esimerkiksi asentajien nopeammasta työtahdista.

Remontti sujui ilman suurempia yllätyksiä, vaikka pieniä muutoksia suunnitelmiin pitikin tehdä. Esimerkiksi suunnitellulla viemärireitillä olikin vanha viemäri seinän sisässä, joka aiheutti ennakoitua suuremman rakenneavauksen.

– Remontti sujui hyvin aikataulussa. Ensimmäiset asukkaat pääsivät tarkastamaan valmiita kylpyhuoneitaan jo viime viikon keskiviikkona. Kahden viikon aikana ehdimme linjasaneerauksen lisäksi vaihtaa myös taloyhtiön ulko-ovet, vaikka se ei yleensä putkiremonttiin kuulu, kertoo Fira Palveluiden toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Kylpyhuoneet kokonaan uusiksi

Kahdessa viikossa tehtiin tavanomaiset kylpyhuoneiden purkutyöt, hormi- ja asbestipurut, timanttiläpiviennit, kylpyhuoneiden rappaus, tekniikkaroilojen teko, tekniikan asennus, lattioiden valu, roilopaikkaukset, kylpyhuoneiden laatoitus, paneelikattojen asennus, uusien kalusteiden ja vesikalusteiden asennus, ryhmäkeskusten ja viemärinousujen uusinta sekä ovien maalaus tai vaihto. Remontti tehtiin niin kutsuttua perinteistä putkiremonttimenetelmää käyttäen, eli siinä ei käytetty esimerkiksi putkien sukitusta, vaan putket vaihdettiin uusiin.

– Käytimme monia perinteistä nopeampia materiaaleja, jotka ovat laadukkaita, mutta myös tavanomaista kalliimpia. Teimme myös töitä kahdessa vuorossa. Kaikkein suurin ajansäästö tuli kuitenkin tavallista tarkemmasta suunnittelusta. Koko remontti oli aikataulutettu tunnin tarkkuudella ja suunnitelma piti, pieniä yksittäisiä heittoja lukuun ottamatta, Kokkonen sanoo.

Remontin lopulliset kustannukset eivät vielä ole tarkasti tiedossa. Vaikka remonttimiehiä oli työmaalla tavallista enemmän, tulevat remontin kustannukset olemaan hieman tavallista remonttia pienemmät.

Satumaanpolun remontti oli pilottiprojekti putkiremonttien nopeuttamisesta. Kaikkia kohteita ei yhtä nopeasti voida saneerata, mutta tehostamisen varaa alalla selvästi on. Tulevaisuudessa Fira aikoo yhä kehittää putkiremonteista nopeita ja asukasystävällisiä Fira Ketterä -palvelunsa avulla.

Taloyhtiön osuus remontin onnistumiseen oli erittäin merkittävä. Satumaanpolku viiden asukkaat ovat olleet esimerkillisesti mukana tekemässä yhdessä remonttia.

– Remonttia ei olisi voitu toteuttaa näin nopeasti, jos emme olisi päässeet projektiin alusta asti mukaan suunnittelemaan saneerausta yhdessä taloyhtiön ja muiden allianssikumppaneiden kanssa, Kokkonen sanoo.

Kahden viikon putkiremontti onnistui allianssimallin ansiosta, toteaa Vahasen projektipäällikkö Atte Stambej.

Allianssimalli auttoi ketterää suunnittelua

Allianssimalli tarkoittaa sitä, että projektin osapuolet tekevät alusta asti yhteistyötä ja sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin esimerkiksi aikataulun osalta. Tiettävästi tämä oli ensimmäinen Suomessa allianssimallilla tehty putkiremontti.

Taloyhtiö teki vain yhden sopimuksen ja allianssi on kokonaisuudessaan vastuussa putkiremontin hoitamisesta alusta loppuun.

Taloyhtiön As Oy Satumaanpolku 5:n lisäksi allianssissa on mukana suunnitteluohjauksesta ja toteutuksesta vastannut Fira Palvelut, joka oli remontin ensimmäinen sopimusosapuoli ja vastasi hankesuunnitelmasta, sekä saneerauksen suunnittelija Vahanen, putkitöistä vastannut LVI Star ja Sähköurakointi Aho Oy. Lisäksi allianssihankkeen johtoryhmässä on myös kiinteistön isännöinnistä vastaava Vuo-Kiinteistöpalvelut.

Atte Stambej kertoo, että suunnittelutyö hoidettiinkin ennätysajassa. Rakennuslupahakemus oli jätetty noin kuukauden kuluessa suunnittelutyön aloittamisesta. Normaalisti tähän vaiheeseen kuluu aikaa 4-5 kuukautta.

– Putkiremonttia on valmisteltu kellareissa ja porrashuoneissa tehtävillä töillä jo muutaman kuukauden ajan ennen huoneistojen remonttia. Kyse on hyvin pitkälti työn organisoimisesta. Vältetään turhaa odottelua ja tekemistä, huolehditaan yhteistuumin siitä, että asiat tapahtuvat sovitussa aikataulussa. Tarpeellisia asioita ei jätetä tekemättä ja työ tehdään huolella, Stambej sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

27.10.2022

Kuukauden kasvo: Takaisin kasvu-uralle

Talokeskuksen uusi toimitusjohtaja Anssi Väätäinen aikoo viedä Talokeskuksen uudelle vuosisadalle. Se tarkoittaa yrityksen mielikuvan kirkastamista: Talokeskus on paljon muutakin kuin kuntoarvioiden tekijä.

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti