Putkiremontti onnistui kahdessa viikossa

Roihuvuorelaisen kerrostalon putkiremontti valmistui ennätysajassa. Asukkaat pääsivät tänään kotiin vain kahden viikon evakon jälkeen. 

Tänään maanantaina valmistunut remontti Roihuvuoren Satumaanpolulla aiheutti asukkaille vain kahden viikon asumishaitan tavanomaisen kolmen kuukauden sijaan.

Putkiremontti oli mahdollista tehdä ennätysvauhdissa entistä paremman etukäteissuunnittelun ja kumppanien välisen yhteistyön avulla. Ajansäästö tuli pääasiassa työn tehokkaammasta organisoinnista, eikä esimerkiksi asentajien nopeammasta työtahdista.

Remontti sujui ilman suurempia yllätyksiä, vaikka pieniä muutoksia suunnitelmiin pitikin tehdä. Esimerkiksi suunnitellulla viemärireitillä olikin vanha viemäri seinän sisässä, joka aiheutti ennakoitua suuremman rakenneavauksen.

– Remontti sujui hyvin aikataulussa. Ensimmäiset asukkaat pääsivät tarkastamaan valmiita kylpyhuoneitaan jo viime viikon keskiviikkona. Kahden viikon aikana ehdimme linjasaneerauksen lisäksi vaihtaa myös taloyhtiön ulko-ovet, vaikka se ei yleensä putkiremonttiin kuulu, kertoo Fira Palveluiden toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Kylpyhuoneet kokonaan uusiksi

Kahdessa viikossa tehtiin tavanomaiset kylpyhuoneiden purkutyöt, hormi- ja asbestipurut, timanttiläpiviennit, kylpyhuoneiden rappaus, tekniikkaroilojen teko, tekniikan asennus, lattioiden valu, roilopaikkaukset, kylpyhuoneiden laatoitus, paneelikattojen asennus, uusien kalusteiden ja vesikalusteiden asennus, ryhmäkeskusten ja viemärinousujen uusinta sekä ovien maalaus tai vaihto. Remontti tehtiin niin kutsuttua perinteistä putkiremonttimenetelmää käyttäen, eli siinä ei käytetty esimerkiksi putkien sukitusta, vaan putket vaihdettiin uusiin.

– Käytimme monia perinteistä nopeampia materiaaleja, jotka ovat laadukkaita, mutta myös tavanomaista kalliimpia. Teimme myös töitä kahdessa vuorossa. Kaikkein suurin ajansäästö tuli kuitenkin tavallista tarkemmasta suunnittelusta. Koko remontti oli aikataulutettu tunnin tarkkuudella ja suunnitelma piti, pieniä yksittäisiä heittoja lukuun ottamatta, Kokkonen sanoo.

Remontin lopulliset kustannukset eivät vielä ole tarkasti tiedossa. Vaikka remonttimiehiä oli työmaalla tavallista enemmän, tulevat remontin kustannukset olemaan hieman tavallista remonttia pienemmät.

Satumaanpolun remontti oli pilottiprojekti putkiremonttien nopeuttamisesta. Kaikkia kohteita ei yhtä nopeasti voida saneerata, mutta tehostamisen varaa alalla selvästi on. Tulevaisuudessa Fira aikoo yhä kehittää putkiremonteista nopeita ja asukasystävällisiä Fira Ketterä -palvelunsa avulla.

Taloyhtiön osuus remontin onnistumiseen oli erittäin merkittävä. Satumaanpolku viiden asukkaat ovat olleet esimerkillisesti mukana tekemässä yhdessä remonttia.

– Remonttia ei olisi voitu toteuttaa näin nopeasti, jos emme olisi päässeet projektiin alusta asti mukaan suunnittelemaan saneerausta yhdessä taloyhtiön ja muiden allianssikumppaneiden kanssa, Kokkonen sanoo.

Kahden viikon putkiremontti onnistui allianssimallin ansiosta, toteaa Vahasen projektipäällikkö Atte Stambej.

Allianssimalli auttoi ketterää suunnittelua

Allianssimalli tarkoittaa sitä, että projektin osapuolet tekevät alusta asti yhteistyötä ja sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin esimerkiksi aikataulun osalta. Tiettävästi tämä oli ensimmäinen Suomessa allianssimallilla tehty putkiremontti.

Taloyhtiö teki vain yhden sopimuksen ja allianssi on kokonaisuudessaan vastuussa putkiremontin hoitamisesta alusta loppuun.

Taloyhtiön As Oy Satumaanpolku 5:n lisäksi allianssissa on mukana suunnitteluohjauksesta ja toteutuksesta vastannut Fira Palvelut, joka oli remontin ensimmäinen sopimusosapuoli ja vastasi hankesuunnitelmasta, sekä saneerauksen suunnittelija Vahanen, putkitöistä vastannut LVI Star ja Sähköurakointi Aho Oy. Lisäksi allianssihankkeen johtoryhmässä on myös kiinteistön isännöinnistä vastaava Vuo-Kiinteistöpalvelut.

Atte Stambej kertoo, että suunnittelutyö hoidettiinkin ennätysajassa. Rakennuslupahakemus oli jätetty noin kuukauden kuluessa suunnittelutyön aloittamisesta. Normaalisti tähän vaiheeseen kuluu aikaa 4-5 kuukautta.

– Putkiremonttia on valmisteltu kellareissa ja porrashuoneissa tehtävillä töillä jo muutaman kuukauden ajan ennen huoneistojen remonttia. Kyse on hyvin pitkälti työn organisoimisesta. Vältetään turhaa odottelua ja tekemistä, huolehditaan yhteistuumin siitä, että asiat tapahtuvat sovitussa aikataulussa. Tarpeellisia asioita ei jätetä tekemättä ja työ tehdään huolella, Stambej sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.2.2022

Putkiremonttien kiivain vaihe on jo hellittämässä – nyt korjataan 1980-luvun rivitaloja

Tilastokeskuksen asiantuntijan, Eetu Toivasen, mukaan näyttää siltä, että putkiremonttibuumi saavutti huippunsa vuonna 2017. Vuonna 2020 putkiremontteihin käytettiin 790 miljoonaa euroa, kun niihin vuonna 2017 käytettiin 880 miljoonaa euroa. Väliin mahtuu kaksi vielä laihempaa vuotta Putkiremontteihin käytetystä rahamäärästä ei kuitenkaan voida suoraan päätellä putkiremonttien määrää.

7.10.2021

Ryhmähankkeella taloyhtiö voi säästää rahaa

Ryhmähankkeissa on monia etuja. Säästöä syntyy voimien yhdistämisestä monessa kohtaa. Suunnittelu on edullisempaa, pankeilta saa lainaa helpommin ja remonttifirmat voivat tehdä korjaukset edullisemmin, kun työmaa on suuri.

13.1.2022

Yhä useampi taloyhtiö valitsee putkiremonttiinsa kokonaisvastuumallin

Rakennusyhtiö Lehdon kokemuksen mukaan yhä useampi pääkaupunkiseudun taloyhtiö valitsee putkiremonttinsa ratkaisuksi KVR-mallin eli kokonaisvastuu-urakan. Lehto Group on tehnyt pääkaupunkiseudun kerrostaloihin viime vuosina noin sata putkiremonttia vuodessa. Isännöintiliiton putkiremontti-barometrin mukaan jo muutaman vuoden ajan KVR-malli on valittu ratkaisuksi noin 10 % kohdalla hankkeista.

2.2.2022

Vuoden putkiremontti- ja linjasaneerauskilpailu käynnistyi

Putkiremontti/linjasaneerauskilpailun tavoitteena on kertoa ja jakaa tietoa mahdollisimman laajasti hyvistä toimintatavoista ja -menetelmistä tulevien urakoiden tilaajille, osakkaille, asukkaille, suunnittelijoille ja urakoitsijoille. Vuoden 2022 kilpailun pääteema on tulevaisuussuuntautuneisuus, jotka liittyvät parannuksiin kiinteistön energiatehokkuudessa tai varauksiin tuleville energian säästöpotentiaaleille sekä kyberturvallisuustoimenpiteiden huomioimiseen. Valintakriteereissä otetaan erityisesti huomioon tavoitteellinen strategialähtöisyys ja miten se näkyy prosessissa: tarveselvitys, hankesuunnittelu, rahoitusvaihtoehtojen selvitys, […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti