Purkutuomiot vältettävissä

Korjausvelka ja asuntojen hintojen lasku muuttotappioalueilla on johtanut siihen, että jotkut talot vain käytetään loppuun ja puretaan. ”Viisas taloyhtiö ennakoi tulevaa osakkaiden kannalta ja nostaa kipeätkin asiat ajoissa pöydälle”, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo. Kun taloyhtiö on laatinut pitkän aikavälin suunnitelman, osakkaat pystyvät suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Isännöinti neuvoo strategian laadinnassa.

Kasvukeskuksissa taloyhtiön korjaaminen tavallisesti kannattaa, mutta muuttotappioalueella remontti saattaa maksaa enemmän kuin asunnosta saa myytäessä hintaa.

Avatkaa arvokeskustelu

Isännöintiliitto kehottaa taloyhtiöiden omistajia ja hallituksia avaamaan keskustelun taloyhtiönsä tilasta ja korjaustarpeista. Millaiset asuntomarkkinat alueella on, mikä on kiinteistön tekninen kunto, mitä asukkaat haluavat asumiseltaan?

”Jokaisessa yhtiössä kannattaisi laatia pitkän aikavälin suunnitelma, strategia, jossa pohditaan yhtiön kehittämistä, kunnossapitoa ja tulevia asumiskuluja. Strategian tekemiseen on olemassa työkaluja, joista voi kysyä isännöinniltä”, Heikkilä sanoo.

Kun yhtiöllä on selvä suunnitelma, korjaukset eivät tule yllätyksenä osakkaille. Yhteinen suunnitelma ohjaa myös hallitusta ja isännöintiä taloyhtiön johtamisessa.

Joskus yksi vaihtoehtoinen linja taloyhtiöstrategiassa voi olla kiinteistön purkaminen.

Joka 10. remontti ei kannata

Pellervon taloustutkimuksen mukaan noin 92 prosenttia Suomen kiinteistöjen teknisestä korjaustarpeesta on perusteltua taloudellisesta näkökulmasta. Kaikista remonteista siis lähes joka kymmenettä ei kannata tehdä.

Paljon keskustellaan siitä, että asuntojen hinnat ja ylläpitomenot ovat suurimmat pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Toisaalta, asukkaiden tuloihin suhteutettuna menot ovat jokseenkin samat koko maassa. Kun otetaan vielä huomioon välttämättömät tulevat korjaukset, tiukimmille asukkaiden kukkarot joutuvatkin kasvukeskusten ulkopuolella; vaikka taloyhtiö saisi pankkilainaa, asunnon korjaamiseen laitettuja euroja ei välttämättä saa myyntihinnoissa koskaan takaisin.

Jotkut osakkaat ovat yhtäkkiä vuokralaisen asemassa omistamassaan asunnossa, kun asunnon arvo on hävinnyt eikä pankki myönnä remonttilainaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.3.2022

Putkiremontti tulossa –kylpyhuoneista ei tarvitse tehdä identtisiä

Omataloyhtio.fi: Vanhat kerrostalokylpyhuoneet ovat usein varsin kompakteja, mutta toisinaan niitä laajennetaan putkiremontin yhteydessä. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla kalustevalinnoilla niukkoihinkin neliöihin voidaan remontoida toimiva kokonaisuus. Taloyhtiön kannattaa satsata huolelliseen suunnittelutyöhön ja käydä urakoitsijan kanssa tarkkaan läpi remontissa vakiona tarjottavien materiaalien ja kalusteiden laatu sekä käytännöllisyys.

kiinteistölehti tammikuussa

26.1.2023

Suomen Kiinteistölehti käy tammikuussa katolla

Tammikuun Kiinteistölehdessä selvitetään, miten kattoremontti toteutetaan talvella ja milloin huoneisto-ovet kannattaa vaihtaa. Kysyimme asiantuntijoilta, voiko taloyhtiö saada korvauksia isännöintikartellista tuomitulta taloyhtiöltä. Tutustumme myös isännöinnin uusiin eettisiin ohjeisiin.

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti