Purkava uusrakentaminen ja sen käytännön toteuttaminen

Purkavalla uusrakentamisella tarkoitetaan asunto-osakeyhtiön vanhan rakennuksen tai rakennusten purkamista uuden tai uusien rakennusten tieltä.

Hankkeen taloudellinen kannattavuus perustuu tyypillisesti siihen, että asunto-osakeyhtiön nykyisen rakennuksen tilalle on mahdollista rakentaa uusi isompi rakennus. Rakennusoikeuden saaminen edellyttää kaavoittajan myötävaikutusta. Koska nykyisten osakkeenomistajien saama kauppahinta perustuu saatuun rakennusoikeuteen, pyritään tämän tyyppisissä hankkeissa saamaan mahdollisimman paljon uutta rakennusoikeutta yhtiön hallitsemalle tontille.

Päätöksenteon näkökulmasta purkava uusrakentaminen voidaan toteuttaa eri tavoin, mutta peruslähtökohtana on, että asunto-osakeyhtiön nykyinen kiinteistö ja rakennus luovutetaan uudelle omistajalle. Käytännössä purkavan uusrakentamisen hankkeet pyritään aina toteuttamaan myymällä koko yhtiön osakekanta hankkeeseen ryhtyvälle taholle vapaaehtoisin kaupoin. Monesti tällaisessa tilanteessa on syntynyt epäselvyyttä siitä, mistä tosiasiassa ollaan päättämässä ja miten.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Tommi Leppänen

Kirjoittaja on lakimies Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

9.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kumpi ensin taloyhtiössä – lukitusuudistus vai remontti?

Kun asuinkiinteistön remontti tai peruskorjaus on ajankohtainen, pohditaan samassa usein myös lukitusuudistusta. Kumpi olisi parempi toteuttaa ensin? Remontin ajaksi, kun pitää teettää niin paljon avaimia, joita tulee todennäköisesti myös katoamaan.

CERTEGO

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit