Punainen tupa on yhä suomalaisten suosikki

Punainen tupa ja perunamaa on suomalainen klisee, joka toteutuu ympäri maan: metsien siimeksistä ja järvien rannoilla pilkottavat usein pienen mökin punaiseksi maalatut laudat. Tikkurila kartoitti toteuttamassaan tutkimuksessa suomalaisten suosikit mökkien ulkoväreistä ja tutki, onko punainen tupa yhä suomalaisen unelma.

Yli kolmasosa (35 %) Tikkurilan kyselyyn vastanneista suomalaisista pitää punaista kauneimpana mökin ulkovärinä*. Harmaa on lähes viidesosan (19 %) suosikkiväri ja ruskea seitsemäsosan (14 %) mieleen. Muut ulkovärit jäivät selkeästi punaisen jalkoihin: valkoiset mökit vetoavat vain viiteen prosenttiin suomalaisista, kun taas siniset ja keltaiset ainoastaan neljään prosenttiin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että perinteikkään punaisen asema on yhä vahva suomalaisessa mökkikulttuurissa.

Perinteikkyys viehättää

Punaisella on ollut vahva asema kautta historian, eikä sen viehätykselle näy loppua. Perinteikkyys ja pitkä historia kaikuvat niin maaseudun puutaloissa kuin kesämökeissäkin.

“Punainen on perinteinen mökin väri”, kertoo Tikkurilan designpäällikkö Marika Raike.

“Suomessa on jo 1700-luvulta asti totuttu näkemään punaisia taloja. Sen vuoksi väri on iskostunut suomalaisten mieliin.”

Punainen on voimakas väri – etenkin, kun sen parina on sen vastaväri vihreä. Siksi rautaoksidipigmentistä johdettu tummempi ruskeanpunainenkin näyttää vahvalta punaiselta vehreässä suomalaisessa kesässä. Vaikka perinteikäs ruskeanpunainen on yhä suosittu, valitsee moderni mökin maalaaja yhä useammin kirkkaamman punaisen.

“Värinä punainen sopii hyvin Suomen kesän vehreyteen. Kirkkaamman punaisen ystävä voi valita esimerkiksi suositun sävyn D108 Tonttu tai D109 Torppa. Tummista punaisista suosituimmat ovat Q353 Majatalo ja D110 Menninkäinen. Punamullan punainen, esimerkiksi perinteisesti keitetty Aito Punamultamaali sulautuu hienosti kesäiseen maisemaan”, kuvailee Raike.

Sään- ja katseenkestävä pintakäsittely

Mökin maalauksessa kannattaa ottaa huomioon pohjoisen haastavat sääolosuhteet, joille mökit ympäri Suomen altistuvat ympäri vuoden. Tikkurilan Ultra Classic -maali, joka on 150-vuotisen vahvan tuotekehityksen tulos, on sopiva valinta lautajulkisivuille. Jos etsii pintakäsittelyä, joka jättää puun pinnan struktuurin näkyviin, on Tikkurilan Vinha oikea valinta. Puujulkisivuille kehitetty Vinha kestää Suomen ääriolosuhteita, muodostaa vettähylkivän pinnan ja sopii myös hirsiseinille. Maisemaa kunnioittava maalari valitsee lempisävynsä Tikkurilan uudistuneesta Puutalot-värikartasta, johon on valittu sata pohjoismaiseen maisemaan saumattomasti istuvaa sävyä.

*Tikkurilan bränditutkimus, toukokuu 2018. Vastaajina 20-64 -vuotiaat suomalaiset, valtakunnallinen otos (N=744).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

paloturvallisuuden

21.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vauhtia taloyhtiöiden paloturvallisuuden hoitamiseen

Suomalaisten kiinteistöjen turvallisuuden edistäminen vaatii yhä nopeampia ja tehokkaampia toimenpiteitä. Yksi toimenpide on Safetumin paloturvallisuuden riskitarkastus ja pelastussuunnitelman päivitys.

Safetum

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti