Poltto ja kierrätys korvasivat yhdyskuntajätteen kaatopaikat

Jätteiden sijoittaminen penkkaan kaatopaikoille on käynyt harvinaiseksi. Viime vuonna enää runsas kymmenys yhdyskuntajätteestä sijoitettiin tällä tavoin. Sijalle on tullut jätteiden hyödyntäminen. Vapautuneen kaatopaikkajätteen hyödyntämisestä ovat kilpailleet energiantuotanto ja kierrätys. Jätteen energiakäyttö on viemässä voiton, kertoo Tilastokeskuksen verkkojulkaisu Jätetilasto – Yhdyskuntajätteet 2015.

Lähde: Jätetilasto – Yhdyskuntajätteet 2015, Tilastokeskus

Yhdyskuntajätettä palaa yhä enemmän

Suomen 7 jätevoimalassa ja rinnakkaispolttolaitoksissa poltetaan liki puolet kaikesta yhdyskuntajätteestä. Jätteenpolton kasvu on ollut voimakasta. Viimeisen vuosikymmenen aikana polttokapasiteetti on kasvanut kuusinkertaiseksi ja kasvaa tänä vuonna vielä kahden uuden voimalan verran. Sekajätteestä on tulossa pelkkää energiajätettä ja erilliskerätyistä jätteistä kierrätysmateriaalia.

Kierrätys vahvistui

Kierrätyksellä tarkoitetaan jätemateriaalin palauttamista käyttöön. Kierrätys on tavoitelluin tapa jätteen käsittelyvaihtoehdoksi koko Euroopassa. Suomi otti viime vuonna melkoisen harppauksen kohti kärkimaita erilliskerättyjen yhdyskuntajätteiden kierrätyksessä. Sähkö- ja elektroniikkaromun sekä lasi- ja metallijätteen kierrätysmäärät kasvoivat. Vaikuttavin tekijä oli kuitenkin kaupan aloilla kertyvien kuitupakkausjätteen määrän ja kierrätyksen täsmentyminen. Kuitupakkausjätteen kierrätysaste on erittäin korkea.

Yhdyskuntajätteiden kokonaismäärä vakioitunut

Yhdyskuntajätteiden määrä Suomessa on vuosituhannen vaihteen jälkeen ollut 2,4 – 2,8 miljoonaa tonnia vuosittain. Määrissä ei ole ollut sellaista trendiä, josta voitaisiin sanoa yhdyskuntajätteiden määrän kasvavan tai laskevan. Yhdyskuntajätteistä hyödynnettiin viime vuonna liki 90 prosenttia, joten tällä alueella kiertotalous alkaa olla lopuillaan.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.12.2018

Kotitalouksien tuottamasta jätemäärästä ja kierrätysinnosta uutta tietoa

Suomen ympäristökeskus on selvittänyt 13 kuntaseudun kotitalousjätteen määrää ja kierrätysastetta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kotitalouksien jätteiden määrää ja kierrätysastetta on arvioitu näin laajasti ja yhtenäisesti. – Työ on osa EU:n rahoittamaa Circwaste-hanketta, jossa mukana olevat maakunnat ja kunnat ovat poikkeuksellisella tavalla sitoutuneet saavuttamaan jätesuunnitelman tavoitteita ja edistämään kiertotaloutta, hankkeen vetäjä Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta […]

25.4.2017

Suomalaisten kierrätysinnossa on kirittämisen varaa

Jätteiden energiakäyttö ja kierrätys ovat korvanneet kaatopaikat, osin uudistuneen lainsäädännön voimalla. Liki puolet yhdyskuntajätteestä poltetaan Suomen kahdeksassa jätevoimalassa. Pääkaupunkiseudun sekajätteet muuttuvat sähköksi Vantaan Energian jätevoimalassa.

27.12.2021

Näin lajittelet joulun jätteet!

Rakentaja.fi listasi joulunajan jätteiden lajitteluohjeet Lounais-Suomen Jätehuollon tiedotteesta. Ne soveltuvat kaikille suomalaisille ja erityisesti taloyhtiöiden asukkaille. Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.

30.6.2021

Jätelaki uudistuu – taloyhtiöille velvoitteita

Uuteen jätelakiin on tarkoitus siirtyä jo heinäkuun alusta. Osa uudesta jätelainsäädännöstä tulee voimaan portaittain vuosina 2022–2024. Uuden jätelain muutoksen taustalla ovat EU:n jäsenmailleen asettamat tavoitteet kierrätyksen lisäämiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti