Poikkeukselliset talvisäät ovat lisänneet kattojen vuotoja

Poikkeuksellisen leuto tammikuu, sateisuus ja ”sahaavat” lämpötilat näkyvät myös kattosaneerausyritysten asiakaspalvelussa.

– Viime vuosi oli vuotopäivystyksessä ennätyksellisen kiireinen ja kaiken kaikkiaan hyvin erilainen verrattuna normaaliin kausivaihteluun. Yleensähän katot vuotavat ja meillä puhelin pirisee keväisin ja syksyisin, mutta nyt myös helmi- ja joulukuussa oli selkeät piikit. Ja kuluvana tammikuuna päivystys näyttää jatkuvan vähintään yhtä kiireisenä, sanoo Juha Kautto, Vesivek Oy:n markkinointipäällikkö.

Kasvihuoneilmiö herättää keskustelua suuntaan jos toiseen, mutta ilmaston lämpenemistä ei ole kiistäminen Suomessakaan. Ilmatietieteen laitoksen ylläpitämät aikasarjat 1800-luvun lopulta paljastavat lämpenemisen olleen voimakkainta talvella, 2-3 astetta.

Leudot ja vaihtelevat talvisäät rasittavat kattoa monella tapaa. Runsaat sateet ovat aina riski vanhemmille katteille. Jos sää välillä käy pakkasen puolella ja taas lauhtuu, rakenteisiin imeytynyt kosteus jäätyessään laajenee sekä hapertaa materiaaleja ja laittaa kiinnikkeet ja saumat koville. Lisäksi sahaavat lämpötilat lisäävät kondensiokosteuden muodostumista yläpohjaan. Toki myös sadevesijärjestelmän tulee olla kunnossa, jotteivat runsaat sateet päädy rakenteisiin.

Pienetkin katon virheet ja vuodot voivat muodostua ongelmaksi, jos kosteus muhii rakenteissa pitkään. Yleensähän pakkasilma kuivattaa kattorakenteet välillä, jolloin lyhyet kosteuspiikit eivät tee vauriota. Mutta jatkuva kosteus luo sieni- ja homeitiöille oivat kasvuolosuhteet.

Jotta ikäviltä yllätyksiltä ja kosteusvaurioilta vältyttäisiin, tulee kattoa huoltaa ja sen kuntoa tarkkailla säännöllisesti, vähintään keväisin ja syksyisin. Usein vanha ja talon ulkonäköä rumentava katto on sysäys remonttiin, mutta joskus ehjänkin näköinen kate voi kätkeä alleen vaurioita. Siksi myös yläpohjaan eli vintille on hyvä kurkistaa aika ajoin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

leikkipaikan turvallisuus

13.11.2023

Muista tarkastaa leikkipaikan turvallisuus

Taloyhtiön on huolehdittava leikkipaikan turvallisuudesta, vaikka se ei olisikaan aktiivisessa käytössä. Puutteellisuuksien havaitsemiseksi leikkipaikka tulee tarkastaa säännöllisesti. Tarkastusten järjestämisestä huolehtivat taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä.

Tilaajille

kestävä asuminen

12.9.2023

Lakimuutos kannustaa kestävään asumiseen

Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti